Steen Svendsens livslange vandreeventyr

I 1971 meldte Steen Svendsen sig ind i Dansk Vandrelaug. Det er blevet til et langt vandreeventyr i selskab med mange rare mennesker, næsten fra begyndelsen som fast turleder i Københavns Afdeling.

Bente og Steen Svendsen på en af deres mange vandreture. Privatfoto.

Bente og Steen Svendsen på en af deres mange vandreture. Privatfoto.

– Min far var medlem af Dansk Vandrelaug, og jeg blev igennem ham introduceret til kulturen i foreningen. Jeg har altid elsket den friske luft og det at være ude i naturen. Derfor meldte jeg mig ind i sin tid. Og ja, så gik der pludselig 48 år, siger Steen Svendsen.

I årenes løb har han vandret landet tyndt og oplevet store dele af Europas, især Nordens, storslåede natur, hvor Øland og Gotland er hans foretrukne steder. Derudover har han mødt et hav af søde og dejlige mennesker, som han har nydt at tilbringe tid sammen med.

Slog benene væk under formandens datter

Specielt én person, som Steen har mødt igennem DVL, har sat sine spor i hans liv. Nemlig Bente, datter af Gregers Sørensen, den legendariske formand for turlederne i København, Turudvalget. Steen bejlede til hende i 1973.

Og noget tyder på, at det har været et godt ægteskab. For det føles, ifølge Steen, stadig som i går, at de to mødte hinanden på en tur, selvom det faktisk er 45 år siden.

– Vi faldt for hinanden – ikke fordi vi faldt på vandrestien, men vi syntes det var dejligt at lære hinanden at kende. Vi delte et fællesskab og samme indstilling til tingene, og så elskede vi vandreturene.

Natur og socialt fællesskab

Siden mødet mellem de to har Bente med stor glæde gået med på alle Steens ture. Især påsketurene, som Steen stolt havde overtaget efter Gregers Sørensen.

Der er for Steens vedkommende opstået et stærkt naturfællesskab på turene kombineret med et socialt fællesskab uden for foreningen, som har været grundlaget for venner og bekendte for livet.

I dag kommer parret sammen med et andet par, Inge og Søren. De holder hvert år nytårsaften sammen, og skåler det nye år ind med ønsket om en masse gode og spændende ture i det nye år. Men i år er alt desværre ikke, som det altid har været.

Ramt af sygdom

Livet kan pludselig vende op og ned på alt det, man kender og er vant til. Steen, der altid har været aktiv, er nemlig blevet ramt af sygdommen ALS, der angriber de nerveceller i rygmarven og hjernen, som styrer musklernes bevægelse. Oveni den forfærdelige sygdom lider Steen også af muskelsvind.

Hans tilstand i dag gør, at han ikke længere kan være turleder, og når der skal gås tur, foregår det i kørestol. Men på trods af den skæbne, som tilværelsen har budt Steen, er han ikke bitter eller ked af det – han ser derimod med glæde tilbage på et liv med masser af gode ture og minder.

Som turleder har han arrangeret i hundredevis af ture – lige fra ferieture til Stølsheimen og Mallorca/Tramuntana-bjergene til kanoture på Helge Å ved Möckeln og Gudenåen.

– Jeg bliver glad, når jeg tænker på alle de smukke steder, jeg har set og alle de rare mennesker, jeg har mødt igennem Dansk Vandrelaug.

– Det er nærværende mennesker, som er givende i deres måde at være sammen med andre mennesker på, og det er en ren fornøjelse at have tilbragt tid med så mange forskellige.

– Grunden til, jeg har været med i så mange år, er samværet med andre mennesker og interessen for at opleve uspoleret natur, siger Steen Svendsen.

Bente og Steen Svendsen på en af deres mange vandreture. Privatfoto.

Her er billedet af Bente og Steen Svendsen på en af deres mange vandreture i fuld størrelse. Privatfoto.

 

Af Freja Fredsted Dumont