Flyndersø syd

Flyndersø ligger i et flot naturområde mellem Holstebro og Skive. Her beskrives en 12 km tur ved søens sydende. Men der er masser af turmuligheder i forskellige længder i området.

Flyndersø

Flyndersø er et dejligt sted til en vandretur. Området er et af Danmarks bedste steder at se et dødislandskab med flere dødishuller. Et utroligt flot område med udsigt over søen, hede, egekrat og et rigt fugle- og dyreliv bl.a. havørne og fiskeørne.
Søen er 7 km lang og ligger i en smeltevandsslette mellem Karup Ådal og Venø Bugt i et meget smukt og varieret område 15 km sydvest fra Skive og øst for Vinderup.

Turforslag

I den sydlig del af søen ligger Ådal-stien – som snor sig langs skrænterne rundt om Stubber Å, og som er udgangspunkt for turen. Turen omkring Ådal-stien er 3,5 km, men den beskrevne tur er 12 km og går op til ”Snævringen”.

I et dødishul gror der ikke træer i bunden pga. ”kuldesø-fænomenet”, da kold luft om foråret siver ned i hullet og dræber træernes kimplanter og knopper”

Start på P-plads ved Gl. Skivevej, Ådal-stien, 7830 Vinderup
Turen starter på den blå sti langs Stubber Å. Efter 1,5 km afviges fra stien og fortsættes ud på overdrevet med flere kreaturer og et dødishul. I et dødishul gror der ikke træer i bunden pga. ”kuldesø-fænomenet”, da kold luft om foråret siver ned i hullet og dræber træernes kimplanter og knopper”. Her kan du se en meget flot udsigt over Brejnskov Bugt og Stubber Å.

Overdrev med udsigt til Brejnskov Bugt

Forsæt igen på den blå sti rundt om Stubber Å. Du følger derefter en gul sti til venstre langs søen mod nord til ”Snævringen”, der er et smalt stykke midt på søen – deraf navnet. Her kan du se rester af de kanaler der i 1800-tallet blev gravet i et forsøg på at tørlægge søen. Et dejligt sted med borde/bænke tæt på søen, hvor du evt. kan nyde frokosten. Efter pausen og en dejlig udsigt følger du igen den gule sti ca. 1 km ud på den fredet Hjelm Hede, hvorefter turen går over den rødbrune hede der strækker sig over horisonten – husk at gå indenfor hegnet. Herfra er du igen på den blå sti – Flyndersø Natursti – følg den tilbage til udgangspunktet.

Udsigt ved Ådal-stien

Sommerbillede ved Snævringen

God tur
Marianne Bach

Folder: Ådalstien ved Flyndersø
Rute på Outdooractive: DVL_Flynder sø – sydenden

Turen, som er beskrevet ovenfor. Klik på billedet for at se et større kort. Det er samme rute, som du kan hente på Outdooractive på linket ovenfor
Flere ture på egen hånd

Sådan bruger du en rute i Outdooractive