Apps til vandreturen

Der findes en række apps til smartphones, som kan bruges til at opmåle og tegne din vandretur og senere følge det samme spor.

App’en udnytter telefonens indbyggede GPS til bestemmelse af din position. Mange er udviklet med henblik på løb og cykling, men kan også sagtens bruges til vandring. Nogle er udviklet direkte med vandring for øje. Fælles for alle er, at de bestemmer din position, måler turens længde og forbrugt tid, angiver aktuel hastighed og gennemsnitshastighed, samt tegner det spor du har gået og giver dig mulighed for at se en højdeprofil over din tur.

De fleste løbe-apps giver dig også oplysninger om kalorieforbrug. Mange af programmerne har en hjemmeside, hvor man kan udveksle spor med andre brugere, og de fleste programmer giver også mulighed for at konvertere dine spor til GPX-filer, som kan udveksles med andre programmer.

Kort: For en vandrer er kortbaggrunden vigtig. Nogle af løbeapps’ene bruger GoogleMaps som kort, og for en vandrer er det ofte utilstrækkeligt, da man kun kan se veje, men ikke stier. Her er det gratis OpenStreetMap mere velegnet. Bedst er dog de, der (for Danmarks vedkommende) bruger Geodatastyrelsens detaljerede kort.

Præcision: Med gps kan din position fastslås med en præcision på mindre end 3 meter. Hvor præcis din smartphones gps måler din tur afhænger af flere ting: Hvor du befinder dig (bygninger, klippesider og høj tæt bevoksning kan forstyrre gps-signalet), din telefons alder (nye modeller er mere præcise) og programmets indstillinger. I nogle apps kan man indstille, hvor ofte gps-en skal fastslå éns position. Ved vandring bør det ikke være sjældnere end hver 5. meter og hver 30. sekund. Ved hurtigere bevægelse, f.eks. cykling bør tidsfaktoren være kortere.

Populære apps: Nedenfor er omtalt nogle populære apps til vandring.

Navigation og måling:

Outdooractive

Giver dig mulighed for at opmåle og tegne dit spor og efterfølgende følge det.
Appen fungerer online og bruger som udgangspunkt med online-kortet ‘OpenStreetMap’, som er gratis. Hvis man ikke har tegnet abonnement (se nedenfor) har man som udgangspunkt kun adgang til dette kort og må finde sig i reklamer i appen.

Man kan downloade kortudsnit til offline-brug (kun i den betalte version). Det kan være nyttigt, hvis man er i områder med dårlig mobildækning eller i udlandet, hvor det vil være dyrt at bruge mobildata.

Hvis du opretter en profil på www.outdooractive.com har du mulighed for at se dine spor og ruter på stor skærm på computeren. Du kan tegne forslag til ruter, som automatisk synkroniseres med appen på telefonen. Du kan via profilen dele dine ruter offentligt, samt se og bruge ruter, andre har lagt ud. Dine ruter og spor kan let konverteres til GPX-filer, som kan udveksles med andre GPS-programmer.
For 30 € om året (ca. 225 kr) kan du tegne et Pro-abonnement. Det giver adgang til flere kort, bl.a. et topografisk kort (i Danmark Geodatastyrelsens 1:25000 Danmarkskort (4 cm-kortet) – tilsvarende nationale kort i store dele af verden), adgang til at gemme kortudsnit offline og fjerner reklamer fra appen.

Outdooractive overtog i 2020 appen Viewranger, og denne er nu lukket helt. Brugere af Viewranger har kunnet overføre deres spor og ruter til Outdooractive, og hvis man havde købt det topografiske kort (1.25.000) over Danmark i Viewranger, så har man stadig rådighed over det også i Outdooractive. Her ligger kortet under betegnelsen “Kortforsyningen” (også i den gratis version).

Dansk Vandrelaug arrangerer løbende kurser i Outdooractive, både fysiske kurser og onlinekurser. Se under kurser.


Topo GPS

Topo GPS bygger også på Geodatastyrelsens 1:25.000 Danmarkskort. Topo GPS har ikke så mange funktioner som Outdooractive; men er kortet er til gengæld væsentligt billigere: 30 kr.
Der er de allermest nødvendige funktioner: Måling og optegning af tilbagelagt strækning, forbrugt tid, hastighed og gennemsnitshastighed samt aktuel position.  Man bestemmer selv, hvor store udsnit af landet, man vil have liggende offline på telefonen, og det er let at tilføje og slette kortfelter.

Der findes (august 2016) geodætiske kort til de skandinaviske lande, Holland, New Zealand, Frankrig, Belgien, Storbrittanien samt 4 tyske delstater. Og flere forventes at komme til. Priserne varierer for de forskellige lande: 30 kr for hver af de skandinaviske lande samt Holland og New Zealand., 60 kr for hver af de tyske delstater. De øvrige lande køber man i mindre kortfelter á 7 kr, hvilket bliver relativt dyrt. Herudover findes et OpenStreetMap-kort til hele verden for 31 kr.
Findes til iPhone og Android.


Danmark Topo Maps

Med Danmark Topo Maps får man et virkelig stort udvalg af korttyper, bl.a. Geodatastyrelsens 1:25.000, 1:50.000, historiske kort og Ortofotos (luftfoto). Og hele udvalget fra OpenStreetMap.
Der er ikke så mange funktioner, som i Outdooractive, men de nødvendigste er der. Skærmbilledet er enkelt og overskuelig, menuen er lettilgængelig og intuitiv. Eksportfunktionen, hvor man kan gemme som gpx-fil er let og direkte at tilgå. Det er ligetil at skifte mellem forskellige kort.

I gratisfunktionen kan man kun se kortene on-line og der er et smalt reklamefelt nederst på skærmen. Man kan kun gemme 3 spor i gratisfunktionen, vil man gemme flere, må man først eksportere til gpx og efterfølgende slette sporet.
I betalingsversionen (Pro Version) er der mulighed for at gemme (cache) kortudsnit og bruge off-line. Man kan gemme de spor man har brug for, konvertere til ruter og følge ruter.
Der er 2 betalingsmodeller: Årsabonnement for 37 kr, eller engangsbetaling på 79 kr. Programmet findes kun til Android.


Osmand NavigationOsmAnd

Giver dig mulighed for at opmåle og tegne dit spor og efterfølgende følge det.
Appen bruger som udgangspunkt kortet ‘OpenStreetMap’, som er gratis. Det downloades og fungerer offline. Appen er gratis med brug af op til 6 kortudsnit (Danmark er ét kortudsnit). Har man brug for mere giver den fulde version afgang til kort fra hele verden for ca. 50 kr. Dine ruter og spor kan konverteres til GPX-filer, som kan udveksles med andre GPS-programmer.
OsmAnd kan også bruges som navigationsudstyr i bil, på cykel eller gående i byen. OsmAnd er oprindeligt udviklet til Android, men findes også til iPhone.


MapMyWalk

MapMyWalk  har bl.a. en funktion, hvor du kan registrere om du spiser og drikker nok på din vandretur. MapMyWalk bruger OpenStreetMap som kortbaggrund. Der er også et forum til deling af spor og ruter, men der er endnu ikke rigtigt noget i Danmark. Den findes til iPhone og Android.

 


GPSies / AllTrails

GPSies er et fil-delingssystem. Man opretter en profil på computeren og kan uploade sine egne GPX-filer og enten lade dem være private eller offentlige. Man har adgang til andres offentlige filer, som kan søges via et kort eller med søgeord. Tjenesten indeholder en meget stor database med spor, også i Danmark.

GPSies er overtaget af tjenesten AllTrails og alle optagne spor er flyttet til denne tjeneste. Der findes apps til Android og iPhone, hvor man kan tracke og uploade spor direkte, men de forskellige kortbaggrunde til app’en er relativt dyre; typisk i abonnement til 199 kr/år eller 399 kr/3 år.
Man kan downloade ruter som GPX-filer via computer/browseradgang.


Andre vandrerelaterede apps:

Hærvejen

App’en HÆRVEJEN henvender sig til dig der er på vandre- eller cykeltur på Hærvejen. App’en indeholder detaljerede kort over Hærvejsruterne, som kan gemmes på telefonen, så man kan finde vej uden at skulle bekymre sig om dårlig netforbindelse. Hvis GPS’en er tændt vises hvor på kortet du er.
I app’en kan man se spisesteder, overnatning, indkøbsmuligheder og attraktioner mm. langs Hærvejen. App’en fortæller også historier om Hærvejens natur og historie. Vær opmærksom på, at kortene fylder rigtig meget i telefonens interne lager og ikke fungerer hvis de flyttes til et eksternt hukommelseskort; hent evt. kun de strækninger, du skal bruge. App’en findes til Android og iPhone.


Vandreture

Med Vandreture kan du finde vandreture overalt i danmark.
Med Vandreture får du: Vist ruter på kort, rutevejledning på ruten, over 700 ruter i hele Danmark, beskrivelse af de enkelte ruter, mulighed for at finde ruter der er tæt på.
App’en findes kun til iPhone og koster ca. 8 kr.


Shelter

Med app’en Shelter kan du finde vej til alle de sheltere og primitive teltpladser, som er indberettet til Naturstyrelsen. De fleste steder er forsynet med en kort beskrivelse og evt. en vejledning i, hvordan det findes. Små piktogrammer viser stedets faciliteter. Ved at tappe på kortet kan man få vist GPS-kordinater.samt din aktuelle afstand til stedet.
App’en er gratis og findes til iPhone og Android.


Apps til ulykke-, uhelds- og sygdomssituationer:

112

112-appen er lukket fra 1. januar 2021.
Du bør afinstallere den fra telefonen.

Se mere

 


Akuthjælp

Med den nationale akuthjælp-app kan du lynhurtigt få et overblik over samtlige skadestuer, akutmodtagelser, skadeklinikker m.m. i Danmark. Du kan ringe direkte op til lægevagten og finde åbningstider på dit nærmeste apotek. Hvis du i en akut situation har brug for tandlæge, kiropraktor eller psykiatrisk hjælp kan du også slå det op i app’en. App’en dækker hele Danmark og fås til Android og iPhone.


Hjertestarter

Med app’en kan du til enhver tid se, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret. Det samme kan de sundhedsfaglige medarbejdere, når du ringer 1-1-2, så førstehjælpere kan guides til nærmeste hjertestarter, hvis den er tæt på. Fås til Android og iPhone