Byvandring: Viborgs 5 byporte

Turen på 4 km bringer dig rundt i og rundt om Viborgs gamle middelalderkerne. Portene er for længst væk; men markeringer i fortovet viser, hvor de stod.

Sct Mogens Port Viborg

Befæstningen og de 5 byporte

Befæstningen omkring Viborg blev bygget af kong Svend i 1151 midt under borgerkrigen mellem Svend, Knud og Valdemar, den blev vedligeholdt i de følgende århundreder, og endnu i 1600-tallet lå byens porte i de gamle volde. Der var 5 byporte opkaldt efter de gader, som førte hen til dem: Sct. Mikkels Port, Sct. Mathias Port, Sct. Hans Port, Sct. Mogens Port og Sct. Ibs Port.
Byens porte var oprindelig fæstningsporte, fordi volden var bygget med forsvar for øje, men senere blev de ændret til stakitbomme eller bomme.

Viborg 1767
Kort fra 1767. Byportene ligger ved nr. 12-16.
(Pontoppidans “Danske Atlas”).
Klik på billedet for at forstørre.

Her lå byportene

Turen kan f.eks startes ved Borgvold eller ved Domkirken.

Portenes placering er markeret med indgraverede sten i fortovsbelægningen:
Sct. Mogens Port: Ud for Sct. Mogensgade 50-52
Sct. Hans Port: Ved cykelhandleren på Ll. Sct. Hans Gade
Sct. Mathias Port: Sct. Mathisagade ved krydset med Gravene/Dumpen
Sct. Mikkels Port: Rundkørslen Ll. Sct. Mikkelsgade/Sct. Jørgens Gade, nordvestlige hjørne.
Sct. Ibs Port: På Sct. Kjelds Gade, neden for trappen fra Sct. Ibs Gade (ved halvcirkelformet P-plads).

Klik på kortet for at forstørre

Hent kortet i Outdooractive
Udskriv som pdf

Den 6. port: Søporten

Nogle steder nævnes en 6. port; nemlig Søporten ved Borgvold. Der har måske mere været tale om et toldsted for handlende, som krydsede søerne.

Historien bag gadenavnene

Sct. Mogens Gade
Gaden er opkaldt efter Sankt Magnus og hører til den ældste og bedst bevarede del af Viborg, fuld af gamle historiske bygninger, som er beskrevet i flere bøger.
Magnus Erlendsson (eller Sankt Mogens), født omkring 1075, død 16. april 1115 eller 1117, var jarl af Orkneyøerne fra 1108 til 1115, det halve af Orkneyøerne, mens Magnus’ fætter Håkon Pålsson styrede den anden halvdel. De kom snart i konflikt med hinanden. Ved et forligsmøde i 1115 blev Magnus slået ihjel. Han blev begravet på stedet, hvor han blev dræbt. Efter en tid begyndte der at gå rygter om mirakler ved Magnus’ grav. Han blev helgenkåret i 1135.

Sct. Mogens Gade
Sct. Mogens Gade

Sct. Hans Gade
Sct. Hans Gade var navnet på den nuværende Store Sct. Hans Gade på kortene fra 1726 til 1767. I slutningen af 1600-tallet hed gaden Sct. Hans Stræde. Gaden er navngivet efter Johannes Døberen.

Sct. Mathias Gade
Her lå Sct. Mathias Kirke (opkaldt efter evangelisten) indtil 1529, men den tilhørende kirkegård eksisterede frem til omkring 1642, hvor Hjultorvet nu ligger. Hver gang der senere i forbindelse med nedrivninger, omlægning og nybyggeri er blevet gravet i dette område, så sent som i 1994 da Café Morville blev etableret, dukker der skeletter frem af jorden.

Lille Sct. Mikkels Gade
Hærvejen fra syd nåede Viborg ved Lille Sct. Mikkels Gade og fortsatte mod nord ad Riddergade og Sct. Ibs Gade. Gaden er opkaldt efter ærkeenglen Sct. Michael. Sct Mikkels kirke lå uden for Sct. Mikkels Port og befæstningslinien fra 1152.

Sct. Ibs Gade
Sct. Ibs Gade er opkaldt efter apostlen Jacob, den første af apostlene, som led martyrdøden. Hans lig førtes til Santiago de Compostella i Spanien, hvor der skete mirakler ved hans grav, som i middelalderen blev besøgt af mange pilgrimme også fra Danmark.

*

Tekst og fotos: Vagn Olsen

Du kan læse mere om Viborgs byporte hos Dansk Center for Byhistorie

Se også: Skulptur-tur i Viborg

Flere ture på egen hånd

Sådan bruger du en rute i Outdooractive