Historiske Vandringer – Danmarks største flygtningelejr, en gemt historie

Historiske Vandringer-logo

I Aal Plantage, Oksbøl, gemmer historien om Danmarks største flygtningelejr (1945-49) sig.

Her boede op mod 36000 mennesker i en forhenværende militærlejr. De var tyske borgere, som blev evakueret til Danmark i første halvdel af 1945.

Efter befrielsen kunne de ikke rejse tilbage til Østpreussen, da deres hjemstavn ikke længere var tysk. Lejren var Danmarks 5.- 6. største by, og fungerede som en købstad med byråd, retsvæsen, skoler, teater osv.

Turen går forbi de få tilbageværende bygninger fra dengang det var flygtningelejr: Bl.a. forbi Lejradministration (nu Blåvandshuk Skoles administration), køkken (nu fritidsklub), Kommandantboligen (nu privatbolig), brandtårn (kun betonfundament og rampe tilbage), Den tyske flygtningekirkegård, en barak (snart museumsudstilling), Præstesøen og hospital (nu museum).

Plantagens veje og stier er de veje og stier, som var i Flygtningelejren. En del af turen fra museet og ud til Præstesøen foregår på skovstier og en del af turen er på asfalt og fortov, idet turen runder udkanten af Oksbøl by.

Startsted: Præstegårdsvej 21, 6840 Oksbøl.

Den Historiske Vandring begynder ved museet FLUGTs hovedindgang. Museet er indrettet i et af flygtningelejrens hospitaler og fortæller ud over historien om de tyske flygtninge også historien om moderne flygtninge i udstillingen Flygtninge til alle tider.

Rutelængde mm. Vandreturen er 6 km lang ad skovstier, grusvej og asfalt i overvejende fladt terræn. Varighed 2,5-3 timer

Sådan går du turen

Kort og Folder: På hjemmesiden flugtmuseum.dk/historisk-vandring findes et kort over ruten og en beskrivelse til udprint. Desuden findes fortællinger og billeder, knyttet til de enkelte formidlingspunkter på hjemmesiden, så man kan se historiske billeder og læse/høre historierne undervejs.
Kortet (og udskrift af fortællinger) kan også hentes i trykt form i FLUGT-Refugee Museum of Denmarks billetsalg i åbningstiden og man kan finde fortællinger og billeder + link til Outdooractive via QR-koder på kortet.

Følg også turen på Outdooractive eller Historisk Atlas.

Læs her, hvordan du bruger Outdooractive eller Historisk Atlas på din tur.


Historiske Vandringer

er støttet af:

Nordea-fonden støtter På toppen med Dansk Vandrelaug