Med tog til Sächsiske Schweiz – Vandring i et helt unikt bjerglandskab.

I Sächsiske Schweiz vil vi vandre i et helt unikt bjerglandskab. Elbsandstein bjergene kaldes området og bjergene her er meget særprægede og unikke. Vi er i det tidligere DDR. Én dag i Dresden bliver det også til, hvor vi bl.a. med egne øjne kan opleve, hvordan byen er genopbygget efter krigens massive bombninger.
Denne vandreferie byder på både vandring, lidt kultur og historie.

På vores vandringer oplever vi ved selvsyn, hvorfor naturens forunderlige værker allerede i 1800-tallet gjorde egnen her på grænsen mellem Tyskland og Tjekkiet til et yndet rejsemål for vandrere, romantikere og kunstnere. Nogle af malerne fra dengang gav området navnet Saksiske Schweiz, fordi landskaberne mindede dem om Schweiz. Midt i alt den smukke natur ligger også en kulturperle: Dresden. På en dagstur besøger vi den vigtige kulturby og ser højdepunkter på vores vandring rundt i byen.

Det kan du glæde dig til

Vi skal vandre i det særprægede landskab, som opstod for millioner af år siden og i dag stadig ændrer sig, for Saksiske Schweiz’ bizart slebne klippeformationer formes fortsat af vind og vejr. Sandstenene rejser sig brat op som tårne, som lagdelte klipper og som flade taffelbjerge, og ind i mellem danner de vældige dramatiske kløfter. På den tjekkiske side af grænsen hedder landskabet Bøhmiske Schweiz. Bøhmisk eller saksisk, området har ikke noget med Schweiz at gøre. Det skulle da lige være de betagende udsigter og de grønne bakkedrag, som vi kommer til at se på turene.

Vores vandreferie bringer os helt ind i centrum af Nationalpark Sächsische Schweiz, der blev til i 1990 ved en af DDR-regeringens sidste beslutninger. Floden Elben skærer sig vej ind igennem bjergene, der strækker sig på begge sider af floden og grænsen. Vi slår os ned i Bad Schandau, en kurby direkte ved flodens bredder, hvorfra vi hurtigt er ude på de bedste af de 1200 kilometer markerede vandreruter, der findes i området.

Dagsprogram

Dag 1: Fra Danmark til Bad Schandau

Vi kører med tog fra København med opsamling på Sjælland og Fyn og fra Aarhus og større stationer ned gennem Jylland. Fra stationen i Bad Schandau sejler vi med en lille færge over Elben til hovedbyen. Ved ankomst til hotellet får vi aftensmad.
-/-/A

Dag 2: Kuhstall og Flössersteig

Vi tager den gamle sporvogn op gennem Kirnitzschtal til Lichtenhainer Wasserfall. Herfra går vi op til udsigtspunktet Kuhstall, der er en naturlig ‘klippebro’ i 337 meters højde. Efter at have nydt udsigten over landskabet – og måske taget trappen op gennem klippespalten Himmelsleiter – går vi ned og fanger stien Flössersteig, hvor tømmerflåderne i gamle dage hjalp tømmeret på rette vej til savværkerne i dalen. Ved Nasser Grund går vi opad gennem skoven og fortsætter i mere jævnt terræn til Wildwiese, hvor vi holder hvil med flot udsigt til den karakteristiske klippeformation Schrammsteine, inden vi finder vej ad smallere stier ned til campingpladsen Ostrauer Mühle, hvorfra vi går tilbage på Flössersteig og følger den hjem til Bad Schandau og Elben, som Kirnitzsch munder ud i.

4,5 timer, ca. 13 km, 240 m op/ned

M/-/A

Dag 3: På grænsen til Tjekkiet

Dagens tur fører os ud til yderkanten af Tyskland. Kun den pludrende lille bæk Weissbach skiller os fra Tjekkiet. Først tager vi med offentlig bus fra Bad Schandau til landsbyen Hinterhermsdorf, hvor turen begynder og ender. Når vi har ladt landsbyens marker og enge bag os, går vi gennem Weissbach-dalen, mens bækken og måske fuglene slår triller ved siden af og over os. Bækken løber sammen med Kirnitzsch-floden, og sandstensklipper og store rullesten hober sig op langs stien. Efter frokostpausen når vi frem til Obere Schleuse, hvor vi hopper om bord i en Kahn (fladbundet båd) og bliver staget ned ad floden, der her er dæmmet op til en 700 m lang kunstig sø. Vi forstår nok ikke alt det, skipper siger i rivende tempo og på rav-saksisk, men han fortæller bl.a., at den kunstige sø blev anlagt i 1580, at den strækning, vi følger, er Europas ældste grænse, og at Kirnitzsch tidligere blev brugt til tømmerflådning. Vi bliver sat af lige ved slusen og stiger herfra hurtigt op til et udsigtspunkt ved Hermanseck, hvorfra turen går videre op gennem skoven, indtil vi når tilbage til Hinterhermsdorf og tager bus hjem.

5 timer, ca. 15 km, 400 m op/ned

M/-/A

Dag 4: Gammelt og nyt i Dresden

Turen til Dresden giver en smagsprøve på det bedste, byen har at byde på. Fra vi ankommer til Dresden Hauptbahnhof går der kun et par minutter, før vi står på Prager Straße ved indgangen til Dresden Altstadt. Undervejs gennem Altstadt kommer vi til den folkelige festplads Altmarkt, Koncerthuset Kulturpalast fra DDR-tiden, den genopbyggede Frauenkirche, Semperoperaen og det prægtige Zwinger-anlæg, der blev skabt til hoffets fester under August den Stærke.

I 1945 blev Altstadt udsat for ødelæggende bombardementer, og i dag siger man, at Dresden Neustadt er den virkelige Altstadt, for den blev ikke bombet og står med mange bygninger fra barokken, da bymurene faldt og byen udvidedes mod nord på den anden side af Elben.

Den del besøger vi, når vi har spist frokost i Dresden Neustadt. en charmerende og ung bydel med en afslappet atmosfære, spændende restauranter og cafeer og et broget gadeliv. Efter byvandringen tager vi toget fra Dresden Neustadts banegård tilbage til Bad Schandau.

M/-/A

Dag 5: I malernes fodspor

Vi tager færge og tog til grænsen mod Tjekkiet (på Elbens venstre side) og lægger ud med en skarp opstigning ad trapper. Snart bliver terrænet mere jævnt, og vi går op mod byen Schöna, hvor udsigtstoppen Kaiserkrone venter. Vi er slået ind på den 116 km lange vandrerute Malerweg, der er opkaldt efter de malere, der “opdagede” Saksiske Schweiz. Fra Schöna kommer vi ind på Casper David Friedrich-Weg, der er opkaldt efter den berømte tyske maler Casper David Friedrich, som i 2024 fejres, fordi han blev født 250 år tidligere. Friedrich var fra Nordtyskland, men boede det meste af sit liv i Dresden, og han brugte ofte bjergene i Saksisk Schweiz som motiv, bl.a. Kaiserkrone, der optræder på hans mest berømte maleri, Vandreren over tågehavet. Herfra fortsætter vi ad stier, der fører os tilbage til færgelejet ved Nationalparkbahnhof Sächsische Schweiz, hvorfra vi sejler tilbage til Bad Schandau.

5 timer, ca. 15 km, 420 m op/ned

M/-/A

Dag 6: Affensteines store udsigter

Vi kører fra Bad Schandau med bus gennem Kirnitzschtal til Nasser Grund og følger stier, der krydser rundt mellem bjergmassiverne, så vi får fine kig til de maleriske sandstenklipper, som Saksiske Schweiz er berømt for, og som mange friklatrere holder af. Herfra kommer vi forbi berømte klippeformationer som Kleiner Dom og Kleine Prebischtor og når op til det store klippeplateau Wenzelwandaussicht med store udsigter i ca. 450 meters højde, og her holder vi pause. På turen nedad kommer vi bl.a. forbi to træstier ind i områder, der har været ramt af skovbrand i 2022 og en såkaldt ‘læresti’, hvor man kan følge med i, hvordan klimaforandringer ændrer skovens vegetation. Hen på eftermiddagen når vi ned til økolandsbyen Schmilka, hvor vi gør holdt i en dejlig Biergarten. Herfra kan vi gå hjem langs Elben (7 km) eller tage bus det sidste stykke vej.

4,5 timer, ca. 13 km, 440 m op/ned

M/-/A

Dag 7: Bastei-broen og Rauenstein

Det her er Saksiske Schweiz, når det er bedst: klippeformationer, der kun kan besejres af bjergklatrere, udsigter, der tager pusten fra en, stier, broer og udsigtspunkter, der skaber respekt om de ingeniører og arbejdere, der med et mesterligt anlægsarbejde gjorde området tilgængeligt for alle helt tilbage i 1851. Dagens vandretur begynder i Kurort Rathen, en lille turistby på Elbens nordlige bred. Vi stiger hurtigt til vejrs ad et godt sti- og trappeforløb og når op til Bastei med den berømte bro, der er Saksiske Schweiz’ mest ikoniske udsigtspunkt. Her holder vi pause, så alle får tid til at se det, de vil, inden vi går ned ad en dejlig sti gennem Höllengrund. Undervejs passerer vi Steinerne Tisch, bord og bænke hugget i sten, som Sachsens kurfyrst August den Store fik lavet til et jagttaffel i skovene i 1710. Vi er ikke inviteret til frokost, så vi går til Stadt Wehlen, hvor vi spiser vores medbragte mad og sejler tilbage over floden. På den anden side stiger vi igen op i højden til den kilometerlange rute Rauensteinkammweg, der med stier og trapper fører hen over bjergkammen, indtil vi går ned til vores udgangspunkt, Kurort Rathen, hvor vi tager tog og færge tilbage til Bad Schandau.

4 timer, ca. 12 km, 440 m op/ned

M/-/A

Dag 8: Hjemrejse

Efter morgenmad tjekker vi ud fra hotellet og begiver os til banegården. Vi kører med toget via Hamborg til Danmark, og er hjemme først på aftenen.

M/-/-

Måltider Inkluderede måltider er angivet under hver dagsbeskrivelse
M = morgenmad
F = frokost
A = aftensmad
– = intet måltid inkluderet

Sværhedsgrad

Turen er vurderet til sværhedsgrad 2.
Vandringerne foregår på gode stier af forskellig karakter: grus, sten, skovbund og asfalt. Der er trapper af træ og stål nogle steder i bjergene, og trærødder kan være lumske og glatte, især i vådt vejr. Det anslåede antal timer, er effektive vandretider. Dertil frokost og udsigts-/hvilepauser. Vi går langsomt, når det går opad, så tiderne kan ikke direkte sammenlignes med gåture i flade Danmark.

Det er også vigtigt at sige, at turene ikke er et ræs. Vi bruger dagen til vandringerne.

Terrænet og højderne kræver, at du er i form, også selv om vi sætter et moderat tempo og holder pauser undervejs. Vandrestave og vandrestøvler anbefales på alle vandringer.

Praktisk information

Minimum- og maksimumantal
Der skal være mindst 10 personer tilmeldt senest 35 dage før afrejse. Hvis minimumsantallet ikke er opnået 35 dage før afrejse, forbeholder vi os ret til at annullere rejsen. Vi henviser til vores generelle betingelser.
Der vil være maksimum 23 deltagere på rejsen.

Sidste frist for annullering
Hvis rejsen ikke kan gennemføres pga. for få tilmeldinger, vil den blive aflyst senest 35 dage før afrejse.

Vandflaske og madkasse
Medbring en god vandflaske og en madkasse. På flere af vandringerne skal vi selv bære vores drikkevarer og frokost. Din turleder råder og vejleder om frokost og drikkevarer.

Ændringer i programmet Alle programsatte vandringer vil blive gennemført, så længe vejret tillader det.
Rækkefølgen på de programsatte vandringer kan ændres, hvis turlederen mener, at det vil give en bedre oplevelse. Rækkefølgen kan blive ændret pga. vejret, pludseligt opståede forhindringer som fx vej- eller stiarbejde, et lukket frokoststed eller andet.
Hvis det viser sig umuligt at gennemføre en specifik vandring, vil turlederen altid komme med et alternativt dagsprogram.

Turleder
Jytte Flamsholt

Tina Lorenzen fra DVL

Indkvartering

Vi skal bo i Bad Schandau, en mindre by, der er Nationalpark Saksiske Schweiz’ hovedkvarter. Her er hyggelige cafeer og restauranter, og cykelruten Elberadweg går igennem byen, inden den fortsætter mod nord og vest helt op til Elbens udløb i Schleswig-Holstein. I udkanten af byen løfter en elevator i Eifeltårns-byggestil folk op til et plateau med en lille cafe, og stier fører videre op gennem skoven til den højtliggende bydel Ostrau, som med sine smukke bindingsværkshuse er et besøg værd. Et af Bad Schandaus klenodier er den mere end 125 år gamle sporvogn, der egentlig ikke kører i, men ud af byen, fortrinsvis med turister op til vandfaldet Lichtenhainer Wasserfall.

På mange huse i Bad Schandau er der højvandsmærker fra de utallige gange, Elben er løbet over sine bredder, bl.a. i 2002 og 2013, men befolkningen har vænnet sig til at leve med den lunefulde flod.
Vi skal bo på Elbhotel Bad Schandau, der ligger lige ud til Elben med skøn terrasse, hvorfra man kan nyde livet på Elben.

Se mere om hotellet her https://elbhotel-bad-schandau.de/home

Pris pr. person i dobbeltværelse: 10.495 kr.

Tillæg for enkeltværelse: 2.000 kr.

Prisen inkluderer:

  • Togrejse fra København til Bad Schandau t/r
  • 7 overnatninger på 3-stjernet hotel
  • 7 x morgenmad
  • 6 x aftensmad
  • 1 x Kahnfart
  • 1 x færgeoverfart ved Rathen
  • Øvrig transport som beskrevet
  • Turleder Jytte Flamsholt
  • Tina Lorenzen som turleder fra DVL

Rejsebureau
Fyrholt Rejser

Tilmelding på Fyrholt Rejsers hjemmeside https://fyrholtrejser.dk/rejser/saksisk-schweiz-og-dresden/

OBS: Når du tilmelder dig, send samtidig en mail til Tina Lorenzen på tilor@mail.dk med navn, telefonnr., mailadresse samt DVL-medlems nr. på alle du tilmelder. Skriv Saksiske Schweiz i emnefeltet.

Ved spørgsmål kontakt gerne turleder Tina Lorenzen på 4033 1516.

Hvad er en vandreferie med Dansk Vandrelaug – klik her

Mødested på kort

Indlæser…