Historiske Vandringer – Det jødiske København

Historiske Vandringer-logo

Beskrivelse

Der har boet jøder overalt i Danmark siden Christian d. IV formelt inviterede jøder til at bosætte sig i Glückstadt i 1622. I en række købstæder, men specielt i København, er der fortsat spor efter et rigt jødisk liv. På denne vandretur gennem København med stop ved relevante adresser, pejlemærker og mindesmærker kan man opleve dansk jødisk kulturhistories mange facetter.

Turen starter foran Dansk Jødisk Museum og slutter ved Mosaisk Nordre Gravplads.

Turen er 5 km lang og er nem at gå.

Dansk Jødisk Museum, beliggende på Proviantpassagen 6, er et statsanerkendt kulturhistorisk museum i København. Det blev grundlagt i 2004 i den gamle hovedbygning af Det Kongelige Bibliotek. Museets arkitektur er inspireret af historien om de danske jøders flugt i oktober 1943 og er designet af Daniel Libeskind. Museet formidler 400 års dansk jødisk historie fra begyndelsen af 1600-tallet, da jøder blev inviteret til at bosætte sig i Danmark af Christian 4., og op til nutiden.

Museets historie omhandler også jødernes interaktion med magthavere gennem århundrederne. I 1800-tallet blev der skabt lighed og religionsfrihed gennem Anordningen af 1814 og senere ved Grundloven i 1849. Blandt de jødiske samfund var der interne uenigheder og forskellige syn på reformer. Der blev etableret synagoger og skoler, og jødiske individer bidrog til forskellige områder af samfundet, herunder videnskab og handel.

Der var også udfordringer og antisemitisme i perioder, især i forbindelse med korporlige uroligheder og nationalistiske tendenser. Under besættelsen af Danmark under Anden Verdenskrig blev en stor del af den jødiske befolkning reddet fra deportation til koncentrationslejre takket være advarsler og hjælp fra danskere. Efter krigen blev der opført en mindesten på Israels Plads som taknemmelighed.

Dansk jødisk historie inkluderer også en række enkeltpersoner og deres bidrag til samfundet, som f.eks. Niels Bohr og hans familie, der spillede en rolle i videnskab og kultur.

Flere synagoger blev etableret gennem tiden, og begravelsespladser som Mosaisk Nordre Begravelsesplads på Møllegade 12 blev centrale steder for begravelsesritualer og historie.

Museet fortæller hele denne historie og formidler betydningen af den danske jødiske befolkning og deres bidrag til landets udvikling.

Sådan går du turen:

Du kan finde turen på vandreappen Outdooractive her.   

Derudover kan du downloade og printe en fortælling på forskellige steder på turen på Dansk Jødisk Museums hjemmeside (direkte link til PDF fil).

Du kan også finde turen på Historisk Atlas.

Læs her, hvordan du bruger Outdooractive eller Historisk Atlas på din tur.


Turen er lavet i et samarbejde mellem Dansk Vandrelaug, Københavns Afdeling og Dansk Jødisk Museum.


Historiske Vandringer

er støttet af:

Nordea-fonden støtter På toppen med Dansk Vandrelaug