Dansk Vandrelaugs oprindelse: Et tilbud for alle

For godt 90 år siden opstod de første tilbud om vandrerhjem og vandreferier. Men de var kun for medlemmer. Dansk Vandrelaug blev stiftet for at skabe et tilbud til alle, der ikke var medlem af f.eks. et spejderkorps eller en gymnastikforening.

Vandretur med Stig Hansen. Foto DVL's arkiv

Vandretur med Stig Hansen. Foto DVL's arkiv

Hvis du synes, deltagerne på turene med Dansk Vandrelaug er en broget flok, er det et godt tegn. Så er det et tegn på, at foreningen har holdt fast i noget af sin oprindelige grundtanke.

DVL’s første formand, Stig Hansen, fortæller om baggrunden for vandrelaugets stiftelse, at emnet kom på dagsordenen på en kongres afholdt af Rotary. Kongressen havde overskriften ”Udveksling af Ungdom”, og en gruppe af unge, der havde været på vandretur i Tyskland, gik sammen i en arbejdskomite, som udsendte en opfordring til at arbejde for en Vandrebevægelse.

Sideløbende gik nogle etablerede foreninger sammen og dannede ”Herbergs-Ringen”. Det var bl.a. de danske spejderkorps, de danske ungdomsforeninger og de danske gymnastikforeninger. Herbergs-Ringen var et bindeled mellem vandrerhjem, som gjorde det muligt for medlemmerne i disse store landsforeninger at drage på vandreferie.

Af Carsten G. Johansen

Fejr rund fødselsdag i naturen

Dansk Vandrelaug fylder 90 år den 18. maj 2020 og inviterer til vandretur lige der, hvor du bor. Tag kaffe og flag med udenfor, så giver vi en oplevelse i naturen. Gå denne vej ↝


Vidste du … Da vandrebevægelsen skulle have sit navn, syntes man at ”klub” lød for engelsk og ”forening” lød for tysk. Derfor faldt valget på det danske ord ”laug”.

Medlemsudviklingen de første 8 år.

Vidste du … I den første udgivelse fra Dansk Vandrelaug i maj 1930 – på en måde det allerførste nummer af VandreLiv – bliver formålet med foreningen afsløret: At skabe ”En sund, nervestærk, sparsommelig, syngende, glad Ungdom med Øjnene åbne for Naturens Skønhed.”

Dansk Vandrelaugs 8 første Aar

Uddrag af Stig Hansen, Dansk Vandrelaugs stifter og første formands, egen beskrivelse af DVL’s fødsel i bogen ”Dansk Vandrelaug – Oplysning om den danske Vandrebevægelse og dens Virke” (1938).

(Klik på billedet herunder for at få det i fuld størrelse)