Gudenåen – Trækstien

Planlægger du, at vandreturen skal gå til Trækstien langs Gudenåen mellem Silkeborg og Randers, så er denne bog lige noget for dig.

En spange langs Gudenåen. Fot Tunnel på Trækstien. Foto Nicole Wolter og Susanne Mejlgaard

En spange langs Gudenåen. Fot Tunnel på Trækstien. Foto Nicole Wolter og Susanne Mejlgaard

Af Kjeld-Ole Munk

De gamle krumbøjede pramdragersti langs Gudenåen er heldigvis kommet til ære og værdighed igen. Gudenåen var, indtil jernbanen og de gode veje kom, det letteste sted at fragte/sejle varer op i landet. Der er de senere år lavet et stort genopretningsarbejde af den gamle sti, og nu er der kommet en fin guide til trækstien.

Susanne Mejlgaard og Nicole Wolters bog ‘Gudenåen – Trækstien’ er lækker at få i hånden. Formatet passer til at have med på turen. Den kan komme ned i en lårlomme. Derudover er det layoutmæssigt en bog, der ligger over gennemsnittet for vandretursguider. Der er en god billedkvalitet. Det betyder også noget i den sammenhæng, at bogen er trykt på mat og relativt tykt papir. Der er flapper på omslaget, som gør det nemt at holde styr på, hvor man er kommet til i bogen – og på ruten.

(Klik og se billederne i fuld figur)

Grundigt beskrevet

Bogen er en guide til Trækstien langs Gudenåen (også kaldet pramdragerruten) for de 76 km, som løber fra Silkeborg til Randers. Der er et kort indledende afsnit med områdets historie, klima, geologi og sværhedsgrader. Derefter følger selve guidedelen til de 76 km, som er delt op i fem vandreetaper med oversigtskort til hver med henvisning til en række seværdigheder. Nogle karakteristiske planter og dyr beskrives også undervejs. Før hver etape af stien er dens beskaffenhed beskrevet med afstand, terræn og sværhedsgrad. Som afslutning på hver etapebeskrivelse er anført alternative ruter. Det er en rigtig god ting, hvis man, som jeg, har oplevet, at stien var oversvømmet.  Så behøver man ikke bare at trave frem og tilbage samme vej.

Det er en guide med sin egen karakter. Jeg har aldrig oplevet så mange broer blive beskrevet minutiøst. Hver bro på strækningen beskrives med stort engagement. Der er også et nyt ord, der fylder meget, nemlig ’boardwalk’, jeg kendte det ikke i forvejen; men det dækker over de steder, hvor der er langt planker og brædder ud, så man kan gå tørskoet igennem vådområder det meste af året. Jeg tror nu stadig, at jeg holder mig til det nordiske ’spångar’ eller spang.

Afmærkning

Jeg har med glæde læste guiden. Enkelte ting savner jeg dog. Der nævnes i forbifarten, at stien er afmærket men ikke, hvilken afmærkning, der bruges. Den fine layout på billedsiden kan også ind i mellem give lidt problemer. I det indledende afsnit er der billedtekst til fotoerne, men når man kommer til guidedelen, mangler den. De fleste gange kan jeg gætte mig til, hvad fotoet relaterer til i teksten, men ikke altid.

Det er altid svært at vælge, hvad der er vigtigt og uvæsentligt i en rutebeskrivelse. Naturen har afgjort været et vigtigt kriterie, og det har infrastrukturen også været. Jeg oplever ligeledes, at områdets kulturhistorie generelt er fint beskrevet, alligevel forekommer det mig lidt mere diffust. F.eks. er der ikke en egentlig omtale af historiske kirker, selvom nogle af dem er tæt ved stien og helt sikkert har haft betydning.

Fem spændende dage

Det forekommer mig at etaperne passer fint til en femdagestur. Så er der tid til at fordybe sig i etapernes mange spændende steder.  Der er også angivet en række overnatningsmuligheder i bogen, som kan bruges, hvis man tager hele turen i et stræk. Kombineret med de alternative forslag kan etaperne også fint laves som endagsture.

Selv om der er fine oversigtskort i bogen, er det nok alligevel en god ide at have et lidt bedre kort med i hånden eller på telefonen.

Jeg har nydt at læse bogen, og den giver mig helt sikkert ny appetit på at prøve nogle flere af ruterne. Trækstien er en sti, der kombinerer natur med arbejde, historie, kultur, industri og infrastruktur. På den måde er Trækstien en spændende sti, og vi har nu fået en spændende guide til stien. Der er virkelig masser af information i bogen.

Gudenåen - Trækstien. Bog af Nicole Wolter og Susanne MejlgaardForfattere: Susanne Mejlgaard, Nicole Wolter
Titel: Gudenåen – Trækstien
Omfang: 224 sider
Forlag: Dear Nature, 2022
Pris: 275 kr.