Ni historiske have-og byvandringer på Frederiksberg i København 

Kim Greiner har været guide i omkring 30 år, og denne bog indeholder ni af hans byvandringer med detaljerede beskrivelser af områdernes historie.

Vi kommer bl.a. på besøg i Frederiksberg Have.

Vi kommer bl.a. på besøg i Frederiksberg Have.

Af Kirsten Larsen 

Forfatteren ønsker at videregive sin viden om disse ture, og bogen indeholder en stor mængde baggrundsstof om bygninger, haveanlæg, personer og historiske begivenheder – for hver tur ca. 50 sider. Forfatteren er ikke historiker, men skov- og landskabsingeniør. Han har samlet sin viden fra bøger (i en litteraturliste bagest i bogen oplistes hans kilder – tur for tur) samt søgning på nettet, egne iagttagelser og samtaler med mennesker. Bogen er illustreret med fotografier. 

De ni vandringer er i disse områder: Landbohøjskolens have, Frederiksberg Have, Valby og Søndermarken, Christianshavn, Nyhavn, Slavernes historie i Frederiksstaden, Kongernes fodspor i Frederiksstaden, Indre Nørrebro, Vesterbro. 

Der er ikke kort over ruterne, men ruten angives ved korte bemærkninger i kursiv imellem de historiske beretninger. Fx i formen: “I Nyhavn 43 plejer jeg at gå ind i gården og fortælle om Nyhavns rulleforretninger” eller “Efter at have krydset Prinsesse Charlottes Gade er vi kommet ind i Guldbergkvarteret”. 

I det sidste afsnit giver Greiner, som er autodidakt guide, en “Guide til at blive guide”. En beskrivelse af hvordan han selv laver byvandringer. Fx anbefaler han maks. 2 timer og maks. 2 kilometer. Det er dog ikke alle ture i bogen som holder denne norm. 

Hvordan kan bogen bruges? 

Vil man gerne dykke ned i et af de områder som bogen dækker, giver bogen en let vej til at få et overblik over historierne bag haver, bygninger og gader. Mange vil nok bruge den som forberedelse derhjemme, og Greiner gør også opmærksom på at man som guide næppe skal komme med alle detaljerne om hvert område (så vil turen i hvert fald blive på en del mere end to timer). Bogen kan også bruges som et manus hvis man vil gå præcis disse ture. Her ville et kort nok for mange have været en hjælp, og bogen er for stor og uhandy til at bruge som manuskript. Men den kan naturligvis også bruges selvom man ikke selv vil guide ture, men blot gå turen alene eller sammen med familie eller venner. Og stoppe op en gang imellem og læse mere om en statue, et hus eller et haveanlæg. 

Der er ikke noget register i bogen, men en udførlig indholdsfortegnelse der i et vist omfang gør det muligt at bruge bogen som opslagsværk.  

Den type ture som beskrives er ikke den typiske vandrelaugstur, hertil er de for korte og med mange oplysninger undervejs. Men laver man “Historiske vandringer” er der både fakta og anekdoter at hente.

Bogen Ni historiske have- og byvandringer på Frederiksberg og i København

Forfatter: Kim Greiner
Titel: Ni historiske have-og byvandringer på Frederiksberg og i København
Omfang: 447 sider
Forlag: Mellemgaard, 2022
Pris: 299.95 (fås også som e-bog til 175 kr.)