Sådan vælger du den rigtige vandrerygsæk
Godt udstyr giver bedre oplevelser. Men noget udstyr er vigtigere end andet, når det handler om at få det bedste ud af vandreturen. Rygsækken er helt essentiel, fordi den ikke kun skal transportere dine ting, men også sidde godt på din ryg.
Enhver vandretur kan blive ødelagt af ryg- og nakkesmerter. Derfor handler det om at vælge den rigtige rygsæk, inden du begiver dig ud på nye vandreeventyr. Men hvad er det vigtigt at være opmærksom på, når du står i butikken og kaster et blik på de mange modeller og størrelser?
Tænk over behov og størrelse
Først og fremmest handler det om at finde ud af, hvilket behov rygsækken skal dække. Skal den bruges på dagsture, weekendture eller længere ture med telt i fjeldet?
Når behovet er afklaret, er det nemmere at finde den rigtige størrelse. Alt sammen afhænger selvfølgelig af vejr, årstid, overnatning og mad. Derfor er det en god idé at overveje, hvordan du skal sove, hvad du skal spise, og hvor ofte du kan tanke vand.
Men det kommer også an på, hvor minimalistisk du pakker. Nogle foretrækker at pakke så let som muligt, mens andre sætter pris på lidt mere udstyr eller luksus. Endeligt handler det også om erfaring. Jo flere ture, du har været på, jo bedre kender du sikkert dit behov, og hvad du kan undvære eller ej.
Se DVL’s rabataftale med i Friluftsland her
Her er nogle vejledende bud på størrelsen af rygsæk til forskellige ture. Du kan også altid gå ned i din lokale Friluftsland for at blive vejledt.
- Flerdagestur med telt og mad (4-14 dage): 60-90 liter.
- Weekendtur (2-4 dage): 30-50 liter.
- Hytte-til-hytte-tur: 30-50 liter.
- Himalaya tehus-trekking: 30-50 liter.
- Kilimanjaro bestigning: 20-40 liter.
- Dagstur med f.eks. vanddunk, madpakke, ekstra tøj: 10-20 l.
Korrekt ryglængde for optimal komfort
Med størrelsen på plads, handler det om at finde den rygsæk, der passer til lige netop din ryg. Vigtigst er det, at ryglængden passer. Vandrerygsække fås nemlig i flere længder og med forskellige pasforme. På de større rygsække kan ryglængden også justeres på den enkelte rygsæk for at opnå den bedste pasform.
Når du skal finde din størrelse på ryglængden, er det ikke nok at antage, at hvis man er høj, så skal man have en rygsæk med et langt rygstykke. Det handler i stedet om længden på ben og ryg. I Friluftsland kan medarbejderne hjælpe med at finde den korrekte ryglængde.
Hvordan skal rygsækken sidde?
En vandrerygsæk skal sidde sådan, at hoftebæltet griber om hoften. Et pejlemærke er, at hoftebæltet skal sidde lige over hoftebenet. Vigtigst er det, at vægten bæres af hofter og ikke af skuldre. Skulderstropperne skal desuden følge skulderen helt tæt. Der må heller ikke være luft mellem din ryg og rygstykket på rygsækken.
Brystspændet kan også være en god indikator for, om ryglængden passer. Spændet skal være cirka midt for brystet, når rygsækken er indstillet i den korrekte position.
Der findes også kvindespecifikke modeller. De har oftere en kortere ryglængde, et smallere rygstykke og hoftebæltet er tilpasset kvinders anatomi. For nogle kvinder giver det rigtig god mening med en kvindespecifik model, mens det for andre ikke har betydning. Det handler igen om pasform og kropsbygning.
Sådan vælger du de rigtige vandrestøvler
Prøv den på!
Sidst men ikke mindst, er det vigtigt at prøve rygsækken på, inden du begiver dig ud på vandrestierne. Få hjælp til at få den indstillet korrekt og prøv den gerne med noget vægt i. Det kan aldrig måle sig med følelsen efter 100 kilometers vandring med fuld oppakning, men det kan give et godt billede af, hvordan den sidder.
Se udvalget af store vandrerygsække eller find en god dagtursrygsæk. For endnu mere vejledning kan du også besøge den lokale Friluftsland.