Sydhavnstippen med børn – 2 km vandretur

Tag små børn med ud og vandre på Sydhavnstippen i København, hvor der er græssletter og stenkyst. I artiklen kan du se en video af en familie, der tester en 2 km vandrertur i den bynære natur.

Sydhavnstippen

På Sydhavnstippen kan man vandre med små børn. Her er en sjælden Københavner-mulighed for at komme helt ned til stenkysten.

Af Majbrit Søgaard

Sydhavnstippen er stedet at tage hen, hvis man vil vandre med små børn og har lyst til at opleve en uplanlagt, åben natur kombineret med en næsten naturlig stenkyst i Københavns bynære natur.

Vandreturs-tester

Videoen herunder viser Frode på 4 år og Bodil på 6 år, der vandrer ruten med deres mor, Majbrit Søgaard. Videoen viser ruten, som de går den, med dét, som de oplever undervejs.

Sydhavnstippen er et godt sted at vandre med små børn, da man både oplever de åbne græsoverdrev samt man kan komme helt ned i vandkanten, hvor tangen skvulper og småfisk svømmer rundt på den stenede smalle kyst.

De fleste andre steder i Københavnsområdet er naturen helt planlagt og adgangen til kysten enten stejle betonmure eller finkornede, lave badestrande. Få steder er det med en naturlignende kyst.

Familie kigger på naturen på stranden på Sydhavnstippen
Stenstranden få kilometer fra Københavns Rådhusplads

Området er natur og så alligevel ikke helt. For Sydhavnstippen er opstået ved, at man har fyldt en våd og lavtliggende strandeng op med byggeaffald, hvorefter man har lagt et tyndt lag jord ovenpå. Og så har naturen ellers indført sig selv.

Får og alpakaer afgræsser området

Hvis naturen havde fået lov at forsætte med sin indvandring, så ville området have været et stor krat. I stedet har man sat får og alpakaer ind for at bevare åbne græsarealer med spredte træer. Dyrene går henholdsvis på den nordlige og sydlige del af Sydhavnstippen, men desværre ikke på den forventede halvdel, da ovenstående video blev filmet.

udsigten på Sydhavnstippen
Husk kagen til at nyde udsigten på Sydhavnstippen med.

Sådan kommer du dertil

Sydhavnstippen er nem at komme til i bil eller på cykel. Desværre skal man gå 1,2 kilometer, hvis man er med det offentlige, hvilket skal indregnes, hvis børnene skal gå hele vejen.

I bil eller på cykel:

  • Sydløbsvej 3
  • 2450 København SV.

Med offentlig transport fra Københavns Hovedbanegård/Bernstoffsvej.

Tag bus 7A mod Ny Ellebjerg St. Stå af ved stoppet Bådhavnsgade (Sydhavnsgade). Gå ned ad Bådhavnsgade og til højre i bunden af Sydløbsvej. Der er 1,2 km fra busstoppestedet til indgangen på Sydhavnstippen. Find din rute på rejseplanen.dk.

Nogen har fundet en græshoppe.

Rutebeskrivelse

Der findes flere stier på Sydhavnstippen, men denne vandretur til børn holder sig på den sydlige del af tippen og går langs vandet.

2 km vandrerute for børn på Sydhavnstippen
Begynd vandreruten på Sydløbsvej 3, 2450 København SV og gå langs vandet.

Denne rute har et enkelt sted, hvor man skal ned i en lille slugt og op igen, og hvor man ikke kan have barnevogn/klapvogn med. Desuden skal man ned ad en lille skrænt for at komme til vandet.

Det er muligt at undgå dette, hvis man har barnevogn/klapvogn eller rullestol med, for udover det nævnte er der fine stier.

Kløft på Sydhavnstippen
Ned og op igen. Hvis man vil have barnevogn eller klapvogn med, så skal man udenom denne lille kløft.

Denne rute begynder på Sydløbsvej 3, 2450 København SV.

Herfra går man ind på Sydhavnstippen og tager første låge til venstre ind i området. Her følges kysten hele vejen rundt, til man har rundet den sydligste tip og når op til en asfaltsti. Den følges til højre tilbage til udgangspunktet.

Hvis der er flere kilometer i benene, så kan man – inden man går til højre af asfaltstien – i stedet man gå mod venstre og vest ind i Valbyparken, hvor der er en fin badestrand. Eller man kan fortsætte ligeud op i den nordlige del af Sydhavnstippen på jagt efter får og alpakaer.

Morens vurdering af ruten

Sydhavnstippens store attraktion er nærheden til vandet, og netop derfor er turen stærkt anbefalelsesværdig. Det giver en varieret vandrerute for børnene, at man kan vandre på ”stepperne” med afstikkere ned for at røre vandet, fange tangen og se en lille fisk.

Muligheden for at se alpakaerne og fårene udgør selvfølgelig også en sjov oplevelse, hvis man vil vandre lidt ekstra efter det.

Desuden er det en oplevelse at se, hvordan natur spontant kan opstå ud fra byggeaffald, som man kan få øje på her og der.

Det er sjovt og interessant at opleve, hvordan sådanne områder kan give gode bynære naturoplevelser.

Siddeplads på Sydhavnstippen
Sidde-/ ståplads på jernbeklædte betonplader.
Turen er godkendt - selv uden alpakaer
Turen er godkendt – selv uden alpakaer. Billedet er fra parkeringspladsen på Sydløbsvej lige uden for Sydhavnstippen. Tippen ligger virkelig klemt inde mellem vandet og byen og mere bynær natur fås næsten ikke.

Læs mere

Læs mere om Sydhavnstippen i denne folder her.

Eller på hjemmesiden om Sydhavnstippen her.

Tak til Friluftsrådet

Dette videoprojekt er støttet af Friluftsrådet. Formålet med projektet er, at vise gode vandreruter for børn i Københavns bynære natur.