Vandrerundture i Danmark 

I en praktisk guide har Torben Gang Rasmussen beskrevet 102 vandreture i Danmark. 

På tur ca. 10 km sydvest for Skagen på Vesterhavssiden. Foto Dorrit Christensen

På tur ca. 10 km sydvest for Skagen på Vesterhavssiden. Foto Dorrit Christensen

Af Steen Vestergaard, formand og turleder i DVL Nordsjælland

Turene er for det meste ret lette med en længde på 4 til 7 kilometer, og alle slutter samme sted, hvor de starter. Forfatteren beskriver turens forløb grundigt og tydeligvis ud fra selv at have gået turen. 

Der er mange turforslag til kendte steder som Skagens Gren, Mols Bjerge, Æbelø, Sorø Sø, Bøtø, Faxe Kalkbrud, Jægersborg Dyrehave og Utterslev Mose. Så der er meget til inspiration også for de mindre erfarne vandrere. Mange andre mindre kendte naturperler beskrives, så også den erfarne vandrer får inspiration til en tur ud i landet. Forfatteren selv er naturvejleder med mange års erfaring i at arrangere vandreture og forfatter til flere bøger om vandreture og naturoplevelser i Danmark og Skandinavien.    

Det er ikke bogen, man lige tager i rygsækken undervejs, den vejer 740 g. Men det er også unødvendigt, for på forlagets hjemmeside legind.dk kan man downloade bogens mange kort og følge ruterne via sin mobiltelefon. 

Rigt beskrevet 

Bogens turbeskrivelser er opdelt regionalt for hele Danmark, så det er enkelt at finde et turforslag i den landsdel, man måtte være på besøg i. Hver tur er beskrevet i et tosidet opslag med et eller to illustrative fotos, et kort over området med turen optegnet og med angivelse og beskrivelse af interessante punkter undervejs. Endelig er der en meget oplysende tekst, der beskriver, hvordan du kommer til startstedet i bil, en beskrivelse af området, hvorfor lige det sted er interessant og en længere gennemgang af turens forløb, hvordan du finder vej og hvad der er at opleve undervejs med både kultur- og naturperler. 

I den korte indledning er der gode råd til beklædning, hvad der er godt at have med på tur m.m., og så sluttes der af med et kort stedregister. De fleste fotos i bogen er forfatterens egne. 

Med pause – uden bus eller tog 

Vandrerundture i Danmark er en glimrende introduktion til spændende vandringer rundt omkring i Danmark med mange meget kendte og populære destinationer. De fleste ture har en pause undervejs på rejsen. Også derfor virker Vandrerundture mest egnet for bilister eller cyklister med behov for en afbrydelse undervejs. 

Der er ingen anvisninger på, hvordan turens startsted kan nås med offentlig transport. Vandreren er overladt til fx Rejseplanen, der jo meget hjælpsomt viser vej, og hvor langt der er at gå fra stoppested/station til turens startsted. Alle vejledninger til turen undervejs er meget illustrative og præcise, der er få undskyldninger for at fare vild. Jeg savner kun, at turforløbet også kunne hentes som GPX-fil, så den kunne lægges ind i en af de mange vandreapps, der findes til mobilen.        

Vandrerundture i Danmark lever fint op til sin titel, og jeg kan varmt anbefale den til en fast plads i bilen på en rejse i Danmark. Den inspirerer til den overraskende oplevelse undervejs og er en fin introduktion til nye vandreture. De erfarne vandrere vil hurtigt få behov for at udvide et turforslag med nogle ekstra kilometer; men det er jo meget ligetil med en god vandreapp.

Vandrerundture i DanmarkForfatter: Torben Gang Rasmussen
Titel: Vandrerundture i Danmark
Omfang: 232 sider
Forlag: Legind, 2021
Pris: 349,95