Engelsholm

Turen går gennem Engelsholm Skov, åbne arealer med eng og hede. En umanerlig flot placering ved Engelsholm Sø. Slottet har fire hjørnetårne med løgformede kupler.

Vi starter ved slottet og slutter af i madpakkehuset, hvor der vil være tændt i grillen til grillmad, som I selv tager med. Grøn/4-5/7

Renæssanceslottet Engelsholm er smukt beliggende ved bredden af Engelsholm Sø, omgivet af skov og park. Slottet er opført af Knud Brahe – Tycho Brahes bror – i 1592.

Engelsholm Slot er en herregård ved Vejle.

Den nuværende hovedbygning blev indviet 1. januar 1593. Det er et meget regulært slot, der i grundplanen er en rektangulær bygning med kvadratiske tårne indfældet i hvert hjørne. Inspirationen er hentet i Frankrig, hvor der ligger et slot bygget i 1546, det hedder Ancy-le-Franc og ligger i Bourgogne. Engelsholm er en næsten tro kopi af det franske slot, dog omsat til mere “rene” danske former.

Der var bud efter Engelsholm Slot flere gange i løbet af besættelsen. Første gang var heldigvis først så sent som i december 1943, hvor den daværende fangelejr i Sdr.Omme ville beslaglægge skolen. Dette blev dog ikke til noget. I februar 1944 var en kommission fra værnemagten på besøg for at besigtige skolen efter en rundvisning, hvor det lykkedes Sune Andresen at holde dem fra blandt andet privatboligen. Tyskerne kunne hermed meddele, at de ikke kunne bruge stedet, da det var for småt.

Der gik dog ikke længe, før tyskerne havde ombestemt sig. I marts samme år (1944) modtog skolen beslaglæggelsesordren – denne gang var det alvor. Familien og dermed skolen måtte rømme slottet ved påsketide 1944. Familien, personale og elever flyttede ind på Haraldskær vandrehjem og boede i “lag” her frem til befrielsen i 1945.

På slottet var blandt andet Hauptmann og kommandant for I./KG 77 Willi Sölter indkvarteret. Denne Sölter – født d. 18 juli 1913, var en herre, der havde været med i krigen på flere fronter og var ved krigens afslutning en højt dekoreret officer. Han nåede dog ikke at tilbringe mange måneder på Engelsholm, da han først kom hertil fra Norge i februar 1945. Sune Andreasen havde bedt tyskerne om at passe på Engelsholm, og ved familiens tilbagevenden d. 7. maj 1945 viste det sig, at tyskerne havde pareret ordre. Flere ting var pakket ind i krydsfiner, blandt andet en værdiløs kakkelovn. Hovedtrappen var belagt med beskyttende brædder. Men der så alligevel herrens ud.

Sune Andresen skriver i årsskriftet 1945, at stedet nærmest lignede en marskandiser-butik, der var blevet plyndret. Et rod og kaos alle vegne, alt havde tyskerne efterladt sig. På slottet fandt man alt fra en bil og til undertøj, sokker, uniformer og våben med tilhørende ammunition, madrester og mange andre ting. Alt smadret og ødelagt. Tyskerne var ude fra Engelsholm, der igen kunne være hjem for familien Andreasen, samt højskole for de mange elever.

I 1947 blev “Mejeriet” ombygget som elevbolig – i en stil som kan indgå i sammenhængen. Det gælder i øvrigt de senere bygninger. Den 15. januar 1952 brændte slottet. Groft set brændte hele tagetagen, tre spir og noget af 1. salen – den nordlige ende – resten blev gennemvædet af vand. Og nej, det var ikke Margrethe Lange (hende fra nytårsnat), der kom for sent over søen. Det var store vaskedag, med godt gang i røgrøret op gennem den gamle skorsten, og en gnist fængede i spindelvæv og gammelt støv.

Den 19.april 1952 overgik Engelsholm Højskole til selvejende institution med Sune Andresen som forstander. I 1957 blev “Laden” ombygget til brug for elever og en gymnastiksal. Dette hus er senere ombygget til værksteder. I 1970 blev den resterende del af avlsgården tilbagekøbt og ombygget til værksteder og stuehuset til elevbolig. I 1985 blev “Fæstalden” opført til brug som elevbolig.

Spøgelser:

Herremandens datter blev betaget af en tjenestekarl på gården. Deres affære betød, at hun blev gravid og fødte et barn. Dog valgte hun ikke at aflive barnet, men skjulte det på loftet. Her madede hun det og plejede det – væk fra nysgerrige øjne og hendes fars vrede. Desværre kunne hun ikke holde barnet skjult for evigt, og det blev opdaget på et tidspunkt. Barnet blev taget fra hende, hvilket var en stor sorg for hende. Hun sørgede så meget, at hun endte med at blive skør og tog sig selv af dage.

Parken blev anlagt i fransk stil. I 1931 blev størstedelen af avlsgården nedrevet. Tilbage står kun det sydøstlige hjørne og en lille tværbygning mod vest. Der blev opført et stuehus til den resterende del af avlsgården, der i øvrigt blev skilt fra hovedbygningen som en selvstændig gård. Siden 1940 har der været højskole på Engelsholm Slot. Nuværende forstander er Jacob Bonderup, som er meget aktiv og kreativ. Der afholdes koncerter og foredrag. Udover den kreative højskole har Engelsholm også et antal værksteder.

Vejle Å udspringer i Engelsholm Sø, og her på åens første spæde løb til Vejle Fjord er der en dejlig strækning gennem skov og åbne engarealer. Vi vil få mulighed for at se egern, rådyr og stor flagspætte. Omkring søen lever der andefugle, isfugle, fiskeørne, knopsvaner, toppet lappedykkere med flere.

Mødested på kort

Indlæser…