DVL anbefaler Esbjerg

Kender du Klimpernes rige? De særegne bakker på Stensbæk Hede og så Mandø i Nationalpark Vadehavet er DVL Esbjergs anbefalinger til dejlige vandreture på den egn. Gå denne vej og bliv klogere.

Stensbæk Plantage en vinterdag. Foto Aage Andersen

Stensbæk Plantage en vinterdag. Foto Aage Andersen

Af Ingelise Sørensen, DVL Esbjerg

Velkommen til klimpernes rige!

Mellem Ribe og Gram ligger Stensbæk Plantage, der rummer tre meget alsidige, afmærkede vandreruter på mellem 3,5 og 5,5 km. De kan kædes sammen og byder på et meget alsidigt landskab med geologiske og historiske perler.

Tag med DVL Esbjerg på vandretur – se de kommende ture her

Den grønne rute med start ved Goliaths Hoved går gennem Stensbæk Hede, hvor der er 11 klimper, som er flade bakker, der rejser sig 4-5 meter over heden. Nogle er store som fodboldbaner. Klimperne er moser fra oldtiden og har ligget her i 16.000 år. Sandflugt har skabt de bakker, som i dag udgør landskabet. Når man står på toppen af en klimpe, er man på højde med det landskab, som oldtidens jægere og bønder bevægede sig rundt i.

Der findes kun ganske få steder i verden klimpere, bl.a. i Frøslev Plantage, nær den tyske grænse og et sted i Holland.

Den røde rute har også start ved Goliaths Hoved og går gennem Ballum Bjerg Hedeslette og over bakkeøen Ballum Bjerg, som er fra næstsidste istid. Her er der en fantastisk udsigt over hedesletten.

Den blå rute med start ved p-pladsen ved Gelsbro bliver til en historisk vandretur på Patruljestien, som dannede landegrænse fra 1865 til 1920. På heden findes også resterne af en stor sten. Sagnet fortæller, at der under stenen er gemt en skat. Skattejægere har forsøgt at sprænge stenen bort. Sprængningen mislykkedes imidlertid, og resterne af stenen findes stadigvæk.

Du kan læse mere i turfolderen om Stensbæk Plantage her hos Naturstyrelsen.

Mandø og Låningsvejen, en video lavet for Nationalpark Vadehavet

Mandø

Vil du opleve Nationalpark Vadehavet i al dens storslåethed, er Mandø et godt udgangspunkt. Du kan komme til øen enten med traktorbussen fra Vester Vedsted, i egen bil eller på gåben. Det er vigtigt, at du tjekker tidevandstabellen og vejrudsigten, hvis du selv står for transporten, da vandstanden også påvirkes af vinden. To gange i døgnet falder vandet (ebbe), så det er muligt at køre/gå på den 6,5 km lange låningsvej. Forskellen mellem ebbe og flod er ca. 1,75 m.

Turen over vaden til Mandø er en helt speciel oplevelse, uanset om du bliver transporteret eller selv går.

Du kan gå hele øen rundt, ca. 10 km, derudover er der små vandreruter på øen. Besøg kirken fra 1727, og se rensdyrtakkerne på kirkens indvendige sydvæg. Takkerne er fundet vest for Mandø og menes at være 10.000 år gamle.

Mandø har et rigt fugleliv, specielt i træktiden i foråret og i efteråret. Fuglene raster i det store spisekammer, som vadehavet er, inden de skal videre nordpå eller sydpå. Der er også fine muligheder for at se sæler evt. sammen med en naturvejleder.

Vælger du at besøge Mandø i vinterperioden, bør det være med en overnatning, så du kan opleve himmelrummet med dets myriader af stjerner. Mandø har ansøgt om at blive anerkendt for sit mørke og blive et certificeret Dark Sky Place. Det er et sted, hvor mørket er så tæt, at man kan se nattehimlen og alle stjernerne uden nogen form for lysforurening.


Læs også Vandreture i Esbjerg
Læs også De bedste vandrestier i Region Syddanmark
Læs også Vandrestier og vandreruter i Danmark – geografisk
Læs også DVL anbefaler Sønderjyllands mangfoldighed
Læs også Der er styr på det, når Inger og Elly planlægger ture