DVL for 50 år siden – del 2

Den 18. maj fylder Dansk Vandrelaug 90 år, derfor tager vi her en tur tilbage i tiden og kigger på, hvad vi skrev om og havde fokus på i marts-april i 1970.

Bjergtur til Triglav i Slovenien anno 1969

Bjergtur til Triglav i Slovenien anno 1969

”Hold dig i form”, står der på forsiden af marts-udgaven af Fritidsliv, vores medlemsblad anno 1970. Og for 50 år siden kunne medlemmerne fx gøre det på de såkaldte laugsvandringer.

– Laugsvandringerne har igennem årene haft stor tilslutning, så selvfølgelig møder vi talrigt frem på disse vandringer netop i jubilæumsåret 1970, med ukueligt mod og højt humør til denne fornøjelige motionsdyst, skriver Turudvalget i København.

Unge og ældre mødtes, også de unge på 40, understreger udvalget, fire søndage fra marts til maj, hvor de ”hyggelige ture, tilrettelagt så alle kan være med” blev 10 km længere for hver gang. Deltagerne lagde ud med 20 km. De sejeste deltog på alle turene og sluttede derfor af med 50 km, hvorefter der blev uddelt diplomer og emblemer.

Læs også 1. del af de historiske klip

Samsø kalder til møde på midten

I det seneste VandreLiv fortalte vi, at den daværende formand ville fejre 40-årsjubilæet med ”en lommemad på kanten af køkkenbordet med en lys hvidtøl til”. Men der var heldigvis mere gang i vandrelauget end formandens beskedne lommemad.

Der blev inviteret til 40 års fødselsdagsfest i Håndværkerforeningen i København, hvor Dramatisk Kreds, Folkedansekredsen, Sangkredsen, Strengekredsen og Visekredsen stod for en del af underholdningen. Og der var lagt op til dans med bandet Family Swingers. Det kostede en 10’er at deltage.

Og i pinsen gik flere afdelinger sammen om at invitere til lands-, pinse- og jubilæumsstævne på Samsø for den beskedne sum af 70 kr. (+ transport). Turen var en kombineret vandre-, cykel- og campingtur. Og deltagerne skulle selv medbringe ”tørkost”, mens der blev inviteret til jubilæumsbal og festmiddag.

Husmødre med på tur

Dengang som nu var medlemmernes rejsebeskrivelser et fast element i bladene. Og mens de betagende udsigter givetvis ligner dem, vi ser i dag, så springer en enkelt detalje i øjnene under en bjergtur til Sloveniens højeste punkt, Triglav.

– Nu er vi nået frem til Smucarski Dom, det er middag, og det er varmt, først en gang suppe og vores frokost, som turens fire husmødre sørger for, skriver Annelise.

Nå, mon ikke herrerne i stedet bar ekstra meget i de dengang meget tunge rygsække …

For øvrigt sørgede deres lokale guide for at de vandrere, der for første gang var oppe over 2000 moh, fik bind for øjnene og blev døbt i en kande hvidvin. Tre dage senere var det lykken at dyppe sig i en sø og blive vasket.

Du kan læse hele Annelises rejsebeskrivelse fra Bjergturen 1969 ved at klikke på billederne:

Af Camilla Dam