Freja finder ro og planter på vandretur

Det er helt naturligt for 26-årige Freja Frænell at tage på vandretur. Hun blev bidt af det allerede som barn og søger både oplevelser på egen hånd, ture med vennerne og ferier med sin mor.  

Solnedgang i Fulufjällets nationalpark Foto Freja Frænell

Af Camilla Dam

Freja lever af at være gartner. Hun elsker at være ude i naturen og går gerne på jagt efter sjældne planter. Hun blev introduceret til vandring igennem FDF-spejderne, hvor hendes mor, Bente, også var aktiv. Og sammen tager de stadig på længere vandreture.  

– Min mor gik caminoen med min storebror, så det ville jeg også. Og så gik vi 300 km camino fra Lyon til Santiago sammen året efter, da jeg var 11-12 år. Det var megafedt.  

– Jeg blev meget bidt af den der frihedsfølelse. Selvom der er en plan, føles det som om man kan gå lige derhen, hvor man vil. Der er ikke så mange beslutninger – det er ukompliceret. Du skal bare stå op og spise morgenmad og gå. Når du er sulten, spiser du frokost, og så går du noget mere.  

– Og så kommer man til flotte steder og møder sjove mennesker. Man sover altid godt om natten. Det er et simpelt og fedt liv. Og folks gæstfrihed er virkelig også dejlig at opleve. 

Planter og træer lokker 

Selvom hun ikke mødte en eneste jævnaldrende på den tur, nød hun oplevelsen så meget, at hun jævnligt tager på tur stadigvæk. Både med venner, med sin mor og alene. 

– Naturoplevelsen er meget vigtigt for mig. Jeg bruger så meget tid, jeg kan, på at være udenfor – og være i kontakt med planter specielt.  

– De seneste par år har mine vandreture gået ud på, at jeg skal se bestemte planter. Vi var på Padjelantaleden i Nordsverige i sommer, fordi jeg rigtig ville se Kong Karls scepter – en plante oppe på fjeldet. Det var vildt flot, forklarer hun. 

God til at planlægge og nyde

Freja tager på shelterture og kortere vandreture med venner, hvor de nyder godt af hendes mange erfaringer fra spejderlivet og vandreturene med sin mor, der til gengæld er aktiv i Dansk Vandrelaug.  

– Jeg har rigtig mange venner, der synes, det er SÅ fedt at vandre, og som gerne vil gøre det oftere. Men de har svært ved at planlægge det, siger Freja, som derfor gerne står for alt fra at finde shelter eller teltplads til, hvilken mad de skal have med.  

Til gengæld nyder Freja stadig at tage på tur med sin mor, blandt andet fordi hun så kan slappe af og nyde turen, imens Bente står for planlægningen – gerne med gode sengepladser som en del af pakken. 

Men alene er formålet mere jordnært. 

– Så handler det om at komme så langt væk fra mennesker som muligt. Tit fordi jeg skal se et bestemt træ eller nogle bestemte planter. Landskaberne er altid fantastiske. Det at stå på toppen af et fjeld og kunne se uendelig langt er fantastisk, men det handler meget om forskellige planter for mig, fordi jeg virkelig er plantenørd. 

– Jeg kan godt mærke på mig selv, når jeg virkelig har brug for at komme ud mærke mig selv, komme tæt på naturen og nyde det simple liv. Ikke fordi mit job er stressende. Men det moderne menneskeliv er bare kompliceret, stressende og fyldt med input fra alle steder. Derfor har vi brug for at koble fra indimellem, pointerer Freja, som vil anbefale det til alle. 

App, papirkort og bjørne

Planlægningsværktøjet er ofte Outdooractive (et program/en app vi også anbefaler i Dansk Vandrelaug). Men hun kan også finde på blot at køre afsted til Sverige, hvor allemandsretten åbner for at slå teltet op næsten hvor som helst, og så finde et lokalt kort og gå afsted. Dog bliver det lokale dyreliv undersøgt inden afrejsen. 

– Da jeg var i Dalerne sidste efterår, havde jeg læst mig frem til, at der ikke var nogen bjørne. Og så var der pludselig et billede af bjørne ved indgangen, hvor der stod, ”skovens vogter”.  

– Der blev jeg alligevel en smule nervøs, for det havde jeg overhovedet ikke forberedt mig på, siger Freja, som heldigvis ikke mødte nogen, for de ville nok have kunnet fået færten af hendes mad, hvis de havde været i nærheden. 

I Danmark tjekker Freja Naturstyrelsens hjemmeside for at finde shelter, telt- og lejrpladser. Ligesom diverse Facebook-grupper er fyldt med gode råd. Og handler det om længere ruter som Gendarmstien, Hærvejen eller Camønoen har deres hjemmesider al mulig god info fra toiletter til indkøbsmuligheder.  

88 templer i sigte

Freja Frænells næste længere vandretur er så godt som planlagt. Her gælder det den japanske pilgrimsrute Shikoku 88, hvor man passerer 88 buddhistiske templer undervejs. Pacific Crest Trail i Amerika og Sydgrønland står også på ønskelisten.