Kirsten vandrer med børnebørn

Kirstens fem børnebørn har været med hende ude at vandre, siden de kunne gå. Det har lært dem om naturen, at de kan gå længere, end de tror, og at kryb og insekter måske ikke er så farlige endda.

Familien ved Æbelø Fyrtårn Foto privat.

Familien ved Æbelø Fyrtårn Foto privat.

Kirsten Margrethe Pedersen og hendes mand, Poul-Erik, har altid holdt af at gå og opleve naturen. Mens de stadig arbejdede, tog de af og til med på Dansk Vandrelaugs ture, inden de for seks år siden blev pensionister og meldte sig ind i foreningen.

Men de går ikke kun med Dansk Vandrelaug. De vandrer også landet tyndt med deres fem børnebørn.

– Det, man selv kan lide, nyder man at gøre med dem, man holder af, lyder det fra Kirsten.

Udmattende tur til Æbelø

Under et besøg, da de to ældste børnebørn Ellen og Ida var 12 og 10 år gamle, sad Kirsten og læste i VandreLiv. Hun faldt over en tur til den lille ø Æbelø nord for Fyn. Der gik ikke længe, før hun havde pakket madpakke og rygsæk, og så kørte de fire fra hjemmet på Lolland til Nordfyn.

Gåturen hen til øen foregår gennem vand, og når man igen når land, er der en lang sandtange, der skal passeres, før man kommer til Æbelø. Allerede da de nåede øen, var pigerne en smule trætte. Men Kirsten er fyrtårnsentusiast, så hun ville fortsætte om på den anden side af øen for at se Æbelø Fyr, der er bygget af bornholmsk granit.

– Vi var alle helt udmattede bagefter, fordi vi havde gået så langt. Så vi fandt et cafeteria og fik dem til at servere lagkage og kakao. Det havde vi nemlig lovet pigerne, at de ville få bagefter. Vi griner stadig af det den dag i dag, og pigerne skrev endda stil i skolen om, hvordan de skulle gå så langt, fordi deres bedstemor ville se et fyrtårn, griner Kirsten.

En anden gang havde Kirsten og Poul-Erik Ida med til Anholt, hvor de gik igennem Ørkenen på vej til Anholt Fyr. Da Ida blev træt, lovede Kirsten, at hun ville bestille en taxa, så snart de nåede til en vej.

– Men da jeg så ville bestille taxaen, sagde Ida, at hun alligevel ville gå resten af vejen. Hun ville bevise, at hun godt kunne gå 20 kilometer, fortæller Kirsten stolt.

Yngste barnebarn på vandreferie med DVL

De fire af børnebørnene er i dag henholdsvis teenagere og voksne. Men den yngste, Lea på 8 år, henter Kirsten ofte fra skole, og så går de til stranden eller i skoven.

I sommerferien i år var Lea med på 3-generationers vandreferie på Nordøstfyn med Dansk Vandrelaug. Her skulle de bo på vandrerhjem og gå ture med andre bedsteforældre, børn og børnebørn.

– Det er fantastisk, når sådan nogle unger går sammen. Så snakker og leger de, og de glemmer hurtigt, hvor langt de går. Og så hjælper det selvfølgelig også med en is ved ishuset bagefter. Jeg synes, det er så imponerende, fortæller Kirsten.

Leder du også efter en kortere børnebørn-venlig tur? Så kig på oversigtskortet her

Hvad enten turen foregår på ferie eller derhjemme, så sætter den gang i mange gode snakke om naturen og de dyr og planter, de møder på vejen. For eksempel var Lea bange for edderkopper, men efter at Kirsten flere gange havde fortalt Lea, at de ikke er farlige, har hun fået et mere afslappet forhold til skovbundens kryb og insekter.

– Det er nemt at være bange for alt det, du ikke ved, hvad er. Derfor er det vigtigt for mig at lære vores børnebørn om naturen. Vi har i øjeblikket et fuglehus i haven, hvor der flyttede bier ind. Her snakkede vi om biodiversitet, og hvor vigtige bier er for vores blomster. Og så syntes børnene pludselig ikke, at bierne var så farlige.

Deler gåture på Snapchat

Selvom de fleste af børnebørnene er blevet store, og de sjældent har tid til at komme med deres bedsteforældre på vandretur, så har de ikke lagt vandreglæden helt endnu.

Det ældste barnebarn Ellen er i dag 23 og læser på Universitetet i Odense. Det kan være hårdt at have hovedet begravet i bøger hver dag, så Kirsten og Ellen har talt om, at det måske ville være godt for hende at starte dagen med en gåtur inden studiet. En snak, der inspirerede Ellen.

– Nu sender hun mig billeder på snapchat med nye stier, hun har fundet. Det viser, at hvis man præger dem, fra de er små, så tager de det med op i voksenlivet, smiler Kirsten.

Minder for livet

Der er nok mange bedstemødre, der tager deres børnebørn med på café, ud at shoppe eller spiller kortspil med dem. Men det har aldrig interesseret Kirsten. Hun håber i stedet at give sine børnebørn noget, som de ikke får i en hverdag med smartphones og tablets.

– Jeg håber, at de lærer noget om naturen. Vi havde også vores egne børn med rundt alle steder. Jo flere input, du giver børn, jo mere lærer de, siger Kirsten og tilføjer:

– Oplevelser med mine børn og børnebørn er det bedste, jeg ved. Det er noget, vi har sammen hele livet.

Af: Kristine Buske