Mod på at vandre i italienske bjerge?

Du behøver ikke tøve - en introduktion til vandring i Val di Fassa i Dolomitterne

Dolomitterne. Foto Kirsten Larsen

Dolomitterne. Foto Kirsten Larsen

En introduktion til Val di Fassa

Af Kirsten Larsen

Val di Fassa er en af de meget smukke dale i Dolomitterne omgivet af fantastiske bjerge. Det højeste bjerg er 3343 m o.h. Det lyder måske afskrækkende? – men lifterne fra vinterens mange skiturister kan naturligvis bruges af vandrerne om sommeren. Udover de mange skilifter er der også lokale busser i hele dalen – ét kort giver adgang til alle busser og lifter. Så er du nervøs ved de mange højdemeter, kan du tage lift op i højderne – og evt. også ned. Trænede vandrere kan gå både op og ned – området er spækket med godt markerede vandreruter.

Kombinationen af lokale busser, mange skilifter og markerede vandreruter gør det let at komponere spændende nye ture hver dag. Ruterne har numre som står på de rød-hvide markeringer på klippen eller på skilte. Selvom man er nybegynder, kan man komme til at vandre i bjergtagende omgivelser i 2000-3000 meters højde, men klare sig med måske kun 3-500 højdemeter op eller ned.

(Klik på alle de følgende billeder og se dem i fuld størrelse)

Eksempler på ture

Der er turmuligheder til flere uger, men her nogle få highlights:
Et flot udsigtspunkt er Sas de Pordoi (2936 m o.h.) med restaurant på toppen. De fleste vil nok tage liften derop (fra 2239 m o.h.), men de seje kan klare de 700 højdemeter i særdeles stejl zigzag (og lidt tynd luft).

En anden flot tur er med små bitte topersoners lifte op i passet Forcella Sassolungo – mellem de to klippemassiver Sassolungo og Sasso Piatto (Langkofel og Plattkofel). Herfra går turen til fods ned mellem klipperne med fantastiske udsigter. Og en pæn lang vej rundt om et af de to bjergmassiver. Ned med en lift, eller på gåben ned gennem smukke enge og skove.

En helt tredje slags tur (egnet hvis vejret ikke er til det store udsyn) er Labyrinthsteig – eller Agatha Christie-stien. Den er omtalt sidst i Christies “De fire store”. Det er noget af en labyrint mellem store klippestykker (men vel afmærket). Og man ender ved den smukke grønne Kareer See, hvorfra man kan tage en bus tilbage til Val di Fassa.

Er man mere erfaren vandrer og kan bære sin bagage, giver området mulighed for flerdagsture fra rifugie (vandrerhjem) til rifugie med gode udfordrende eller lettere ruter. Vejret er ofte uden regn (jeg har været der i juni og tre gange i september, og har haft meget lidt regn). Men i bjergene er vejret omskifteligt så man skal have regntøj og varmt tøj med. Vandrestøvler og vandrestave må absolut anbefales.

Dolomitterne

Dolomitterne er et bjergområde i det nordligste Italien – en del af Alperne, men Dolomitterne er af en anden bjergart “dolomit” (opkaldt efter ham der først beskrev bjergarten). De ligger primært i regionen Sydtyrol, som tidligere har hørt til det østrig-ungarske rige. Området er derfor præget af både østrigsk og italiensk kultur, og mange danskere kender det fra skiture til fx Canazei. Og mange steder tales der både italiensk, tysk og engelsk (og et lokalt sprog).

Området byder sig til på mange måder

Val di Fassa er en langstrakt dal med mange små byer. Den ligger i ca. 1400 meters højde. Områdets historie betyder at hotellerne kan byde på god morgenmad (i modsætning til den syditalienske variant med kaffe + cigaret + en lille sød kage). Frokosten kan indtages på et af de mange rifugier i området – her kan ofte vælges mellem østrigsk stil (fx spejlæg med brasekartofler og skinke) eller italiensk (fx pasta med svampe- eller vildtragout). Og om aftenen har de fleste af de små byer i dalen restauranter i forskelligt prisleje. Prisniveauet er sammenlignet med Danmark lavt. Der er fire campingpladser i dalen.

Hvordan kommer man dertil?

De sidste par gange jeg har været der, har det været med tog – nattog fra Hamburg – dagtog til Bolzano fra Innsbruck – bus det sidste stykke. Og i modsætning til i gamle dage kører de italienske tog præcist – det kan man desværre ikke altid sige om de tyske.

Information om området

Der er turistkontorer i næsten alle de små byer, og stedets website er fremragende fassa.com . Her kan downloades brochurer over hoteller, campingpladser, kort over området m.m. Et rimelig godt vandrekort fås gratis på turistkontorerne. Der er også brochurer over lette vandreture i dalen eller ture med børn.

Mange ture kan findes på Outdooractive (også nogle af mine).

Den bedste fysiske guide til vandreture i området er “Dolomiten 1 – Rosengarten, Latemar, Val di Fassa”. Hikeline Wanderführer. 2012. Den kan lånes på bibliotekerne.