Gendarmstien

Gendarmstien er Danmarks første Europæisk kvalitets vandrevej. Ruten langs Flensborg Fjord til Sydals er på 84 kilometer, og den kan opdeles i fem etaper.
Gendarmstien strækker sig fra den dansk-tyske grænse ved Padborg over Kollund, Rinkenæs, Gråsten, Broagerland og Vemmingbund, forbi Dybbøl og videre til Sønderborg og Høruphav på Als til Skovby.

Den officielle hjemmeside for ruten giver en detaljeret beskrivelse af ruten med kortmateriale, tip om overnatningssteder med mere.

Gendarmerne

Gendarmerne ved Skomagerhus nær Flensborg.

Ruten er godt afmærket med små skilte med en gendarm, men vær alligevel opmærksom, når stien af og til slår et sving.

Gendarmkorpset har lagt navn til stien. Korpset kan føres tilbage til 1839. Det skulle støtte toldvæsenet ved hertugdømmernes grænse langs floden Elben. Ved tabet af Sønderjylland i 1864 flyttede korpset til Kongeå-grænsen. Efter Genforeningen drog gendarmerne igen sydpå til den nuværende 1920-grænse fra Vadehavet mod vest til Als’ sydspids mod øst.

Patruljeringen ophørte i 1958. Dog var der stadig patruljering til fods i Kollund Skov helt frem til 1969.

Spor af fortiden

Teglværkerne malet af Ascan Lutteroth. Galeri am Museum, Flensburg.

De historie-interesserede kan finde talrige spor af fortiden langs gendarmstien.

Ved Munkemølle er rejst en mindesten for Magrethe den første, der døde af pest i et skib på Flensborg Fjord i 1412. Det var hende med Kalmarunionen.

Teglværkernes historie kan studeres ved Iller Strand. Stien går gennem Cathrinesminde Teglværk, der var i funktion fra 1732 til 1968. Det er i dag museum og ét af de 25 nationale industriminder i Danmark.

Hele historien om 1864 kan opleves i historiecentret i Dybbøl Banke.

Turen går også forbi Sønderborg Slot, der givet et overblik over 800 års historie om Sønderjylland og Slesvig. Det var her den danske konge Christian den anden sad i fangenskab.


Foto i toppen viser gendarmstien ved Abrahams-kilden. Dette afsnit af stien kaldes “Ungarnstien”, fordi afsnittet blev anlagt i forbindelse med opstanden i Ungarn 1956.

Til toppen af siden