Tag ud på egen hånd

Denne side bliver løbende opdateret med beskrivelser af kendte og mindre kendte vandreruter i Sønderjylland og Sydslesvig.

Turen starter og slutter ved Broager kirke.

Vandring til toppen af Broagerland
Denne vandretur på 11 kilometer til toppen af Broagerland går gennem det sønderjyske morænelandskab med høje bakker og dybe dale, der blev skabt af voldsomme naturkræfter i den sidste istid. Overalt på ruten er der spor af menneskelig aktivitet fra den tidlige middelalder til i dag. Læs mere.

 

Klinten ved Stensigmose, Broager.

Gendarmstien er Danmarks første Europæisk kvalitets vandrevej. Ruten langs Flensborg Fjord til Sydals er på 84 kilometer, og den kan opdeles i fem etaper. Læs mere.

 

DVL Sønderjylland på tur i Bolderslev Skov ved Hærvejen.

Hærvejen. Den mest kendte vandrevej i Sønderjylland er Hærvejen fra Padborg til Vejen. Strækningen udgør omkring 110 kilometer af den samlede strækning til Hirtshals på godt 500 kilometer. Læs mere.

Varnæs Hoved set fra Varnæsvigvej.

Varnæs Hoved. Stierne på Varnæs Hoved har fået Dansk Vandrelaugs stempel som kvalitetsstier. Det betyder blandt andet, at de er afmærkede og ligger fjernt fra trafikstøj og industriområder. Hele fem forskellige stier på mellem 3,4 og 7,3 kilometer fører gennem området. Stierne kan også kombineres. Læs mere.

Drivvejen/Ochsenweg ved Læk/Leck i Sydslesvig.

Drivvejen på 200 kilometer fra Leck i Nordtyskland til Thyborøn gennem Vest- og Sønderjylland er mest for de erfare vandrere, der kan navigere efter et gammeldags landkort. I modsætning til Hærvejen er den gamle handelsrute ikke blevet opdateret med en web-side og elektroniske kort. Læs mere.

Broen over Krusåen ved Skomagerhus

Fjordstien. Få skridt fra Gendarmstien i Kollund Skov ligger den beskedne grænseovergang Skomagerhus med en træbro over Krusåen. Her begynder Fjordstien eller på tysk Fördesteig. Vandreruten på knap 95 kilometer går langs den tyske del af Flensborg Fjord til Østersøen og videre langs kysten til Kappeln ved udmundingen af fjorden Slien. Læs mere.


Foto i toppen er Immervad bro opført 1786. Broen førte i sin tid Hærvejen over Immervad å. Åen har nu fundet et andet forløb i landskabet.

Til toppen af siden