Vandrerhjemsbevægelsen

Solfang ved Henne Strand er Danmarks første hjem der er bygget alene beregnet til vandrerhjem. Før Solfang blev der tilbudt overnatninger privat som i f.eks. hytten "Fjällstauan" i Paradisbakkerne på Bornholm eller på Als Husholdningsskole (Abildgården) i Vollerup på Als.

Vandrerhjemmet Solfang, Henne Strand

Vandrerhjemmet Solfang, Henne Strand

Verdens første vandrerhjem

Idéen bag vandrerhjemsbevægelsen opstod i Tyskland 1907 hos en ung skolelærer Richard Schirrmann.

DJH Mutterhaus
DJH Mutterhaus, foto: Wikimedia Commons

DJH – Mutterhaus, Heimatliebe – Völkerfrieden – Jugendfreude

Schirrmann tog ofte sine elever med på vandreture på op til 35 km, hvor de overnattede i lader og lignende – og derfor tænkte han sig frem til en model, hvor der blev oprettet faste overnatningssteder til disse ture.

Burg Altena i delstaten Nordrhein-Westfalen

Burg Atena
Burg Altena, foto: Wikimedia Commons

Med hjælp fra forretningsmanden Wilhelm Münker blev modellen i 1914 sat i værk med et ungdomsherberg i kælderen på Burg Altena, der er et middelalderligt bakkeslot i byen Altena i det nordøstlige Sauerland i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Sovesalen i kælderen på Burg Altena

Burg Altena kælder sovesal
Burg Altena sovesal, foto: Wikimedia Commons

Indretningen af sovesalen var ret sparsom med korte senge hvor ende stykket kunne klappes ned så der var plads til de lange ben ud over sengekanten. Pige – og drenge soveafdelingen var oprindelig kun adskilt med et forhæng. Det mente den lokale præst ikke var tilstrækkeligt, og fik derfor tømret en fast væg med dør mellem afdelingerne. Indtil 1958 tjente kælderen som verdens ældste vandrerhjem. I dag er der museum og et moderne vandrerhjem på slottet.

Danmarks første vandrerhjem

Danmarks første hjem bygget som et vandrerhjem blev grundlagt af Agnes Sillasen. Hun blev født i 1901 i Sig, hvor hendes forældre, Anneken og Sillas Jensen havde en gård. Agnes var den yngste af tre søskende. Hun fik uddannelse som vinterlærerinde på Hoven Kvindehøjskole ca. 1919 og fik sin første ansættelse ved Øse Skole.

Efter ansættelse ved andre skoler fik hun fra 1928 stilling som vinterlærerinde ved Thorstrup Skole i sit hjemsogn. Her virkede hun indtil hun i 1960 tog sin afsked samtidig med skolens nedlæggelse, idet der var bygget en ny centralskole mellem Sig og Thorstrup.
I sommeren 1930 eller 1931 serverede Agnes på ”Hennehus” og passede også et lille ishus i Henne Strand. I september 1931 købte hun kiosken, i håbet om at kunne have en fremtidig sommerbeskæftigelse.

Herbergsringen

Det Danske Spejderkorps, FDF, de danske ungdomsforeninger, de danske gymnastikforeninger, DSU, DUI, og International Ungdoms Liga mødes den 7. april 1930 og danner Herbergsringen. Foreningen skulle virke for oprettelse af ungdomsherberger og føre tilsyn med dem. Herbergsringen skulle ikke selv eje vandrerhjemmene.

Agnes hører et spændende foredrag i radioen om vandrerbevægelsen af Stig Hansen, og hun besluttede ret hurtigt, at hun ville være en del af denne nye bevægelse, der gjorde, at der var et stort behov for vandrerhjem i Danmark.

Starten ved Henne Strand

Henne Strand ca. 1934
Henne Strand ca. 1934

Den ældste del af vandrerhjemmet ligger som en lav barak midt i billedet.

Allerede i sommeren 1932 indretter hun nogle få sovepladser i den lille bolig/butik, og hun regnede selv sidenhen 1932 som grundlæggelsesåret.
I november 1932 købte hun af kaffegrosserer Ferdinand Andersen et areal lige nord for kiosken, hvor hun ville opføre et rigtigt vandrerhjem med 12 sovepladser. Hun søgte derfor om tilladelse hos politimesteren i Varde til at bygge det lille vandrerhjem af træ, men han var ikke, i første omgang, med på ideen, da han var overbevist om, at et sådant vandrerhjem ville tiltrække subsistensløse.

Agnes overvejede kortvarigt et pensionat, men ved hjælp af Herbergsringen, fik hun i sidste ende overbevist politimesteren.
Herefter blev Solfang grundlagt, og slog dørene op for første gang i sommeren 1933 og 1934 optaget i Herbergsringens fortegnelse. Solfang er dermed Danmarks første hjem der er bygget alene beregnet til vandrerhjem.

DVL Sønderjylland besøger Solfang i 2020


Artikel med billeder og tekst af Birte og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland. Inspiration er hentet fra:
”Vandrerhjemmet SOLFANG, Henne Strand” af Henrik Præstholm
“Abildgaarden” i Vollerup på Als, Johanne Hansen (1890 – 1981)
Dansk Vandrelaugs historie