DVL anbefaler Fyn med øer

Med eksperthjælp fra DVL Fyn får du her anbefalinger til nogle skønne vandreture på Fyn og nogle af de omkringliggende øer.

Sydlangeland. Foto Niels Staal Jensen

Sydlangeland. Foto Niels Staal Jensen

Af Niels Staal Jensen, DVL Fyn

Fyn har utrolig mange dejlige steder, og DVL Fyns trofaste turledere vil gerne vise dem frem. Øhavsstien er den ultimative naturoplevelse med 220 km vandrestier. Den er en af Danmarks længste vandreruter og bliver flittigt brugt. Men også Lillebæltsstien på p.t. 23 km – bliver 50 km, når den er færdig – er et besøg værd. Vi har valgt 3 områder ud som har enestående natur, og som vi jævnligt besøger.

Læs også DVL’s ferieanbefalinger til Øhavsstien
Se også Visit Fyns side om Øhavsstien

Sydlangeland

Langelands sydspids er dækket af et vidtstrakt naturområde med store åbne græssletter, søer og moser samt historiske skove og stejle klinter.

Det er et af de bedste steder i Danmark at se fugletræk forår og efterår, og Gulstav Klint og Dovns Klint skaber en dramatisk overgang mellem hav og land.

De vilde heste (exmoor-ponyer) holder landskabet åbent til gavn for planter og dyr. De særprægede rundpuldede ’hatbakker’ er også specielle for dette langelandske landskab. Det samme gælder stævningsskovene – også kaldet naturskove – der ligger ved Vestre og Østre Gulstav.

Man parkerer ved Dovns Klint og følger kysten til Bagenkop. Derfra retur gennem skov og over hatbakker.
Turen er 12 km.

Tag med DVL Fyn på vandretur – se de kommende ture her

Svanninge Bakker og Bjerge

Der er en grund til, at Svanninge Bakker også går under navnet De Fynske Alper. De har nemlig en højde på op til 126 meter over havets overflade, og landskabet både i Svanninge Bakker og Bjerge er meget kuperet og varieret. Skovområder veksler med åbne landskaber. Flere steder har man betagende udsigter over Det Sydfynske Øhav. I Svanninge Bjerge græsser welsh black- og galloway-kvæg. De går ude hele året og er med til at holde området åbent. Alt i alt en helt fantastisk naturoplevelse på Fyn.

Der er mere end 35 kilometer afmærkede stiforløb i området fra korte skovture til mere udfordrende vandreture. Som det eneste område på Fyn blev Svanninge Bakker og Bjerge i 2019 en del af Danmarks Naturkanon.

Hindsgavl Dyrehave

Hindsgavl-halvøen er et ca. 800 år gammelt kulturområde. Den oprindelige Hindsgavl Borg overlevede ikke Svenskekrigene, og i stedet blev det nuværende slot opført i 1784. Omkring Hindsgavl Slot ligger et gammelt herregårdslandskab med mange forskellige naturtyper. Selve Dyrehaven er 165 ha, og halvdelen udgøres af sletten, den øvrige del ligger inde i skoven. Naturparken har 3 hjortearter: krondyr, dådyr og rådyr, der efterhånden tæller flere hundrede dyr.

I 1921 købte Middelfart Kommune hele halvøen, og i 2009 blev naturparken indviet. Der en rød sti på 6 km og en blå sti på 10 km, der går hele halvøen rundt. Fra begge stier er der flotte udsigter over Lillebælt og til de 2 Lillebæltsbroer.

Man starter fra Naturcenteret. Det er også herfra, man kan gå ”bridgewalking” på toppen af den gamle Lillebæltsbro, 60 m over Lillebælt.


Læs også De bedste vandrestier i Region Syddanmark
Læs også Fjernvandrevej E6 i Syddanmark
Læs også Vandrestier og vandreruter i Danmark – geografisk

Emner