Ferieanbefalinger til Øhavsstien

Blev din DVL vandreferie aflyst på grund af corona sidste år? Er det småt med nye vandreferier i år? Nu står vandrestøvlerne og keder sig! Hvad kan du så gøre i stedet?

Ingelise Kvorning, Ulla Jeppsson og Hans Henrik Kleinert besøgte Rudkøbing, som en del af turen på Øhavsstien. Foto privat

Ingelise Kvorning, Ulla Jeppsson og Hans Henrik Kleinert besøgte Rudkøbing, som en del af turen på Øhavsstien. Foto privat

Af Ingelise Kvorning og Hans Henrik Kleinert 

Planlægning af vandreferier for grupper kræver meget arbejde, og man skal være i god tid med hensyn til at booke fly og overnatninger osv. Hvad kan man så, hvis ferien bliver aflyst?

I DVL-regi kan man ikke nå at lave nye ferieture. Men fortvivl ikke, hvis du er villig til at investere bare lidt tid til at sikre dig overnatning, så kan du ret nemt lave din egen tur i Danmark med nogle gode vandrevenner.

3 vandrere fra Københavns Afdeling (heraf 2 turledere) var sidste år på en dejlig tur på Øhavsstien i det sydfynske på 8 dage og i alt ca. 160 km; den kan vi varmt kan anbefale til andre vandrere.

Opskrift på en ’Gør det selv vandretur’

 Vi startede fra Svendborg, gik over Tåsinge til Rudkøbing, videre til Spodsbjerg, retur til Rudkøbing og sejlede til Marstal, herfra til Ærøskøbing og Søby. Sejltur til Fåborg og vandring til Fjælleboden, Vester Skerninge og tilbage til Svendborg, hvor turen sluttede.

Her følger en lidt mere detailleret beskrivelse af de forskellige dagsetaper og mulige overnatningssteder. GPX-sporet stiller vi også gerne til rådighed – det findes i GPS-appen ViewRanger.

Øhavsstien er de fleste steder rimelig godt mærket op, men det er jo rart at være sikker på sporet ved hjælp af ViewRanger. Dog har vi nogle steder ikke fulgt fra Øhavsstien.

Vi bar selv vores bagage på ryggen, men det er sikkert muligt at arrangere bagagetransport med de lokale taxaer.

Dag 1: Fra Svendborg til Lundby (Fyn-Tåsinge)

Tog fra Købehavn kan fås med en orange billet til lige under 100 kr. Første overnatningssted er Lundby på Tåsinge efter ca. 15 km.

Du kommer over Svendborgsundbroen, hvor der er en fantastisk udsigt over Tåsinge. I Troense går vi gennem Grønnegade med de gamle smukke bindingsværkshuse.

Vi fandt en bed & breakfast på den meget smukke Lundbygård, Tørvemosevej 2, til 600 kr. for et dobbeltværelse inkl. morgenmad. En glimrende pizza kan fås på det nærliggende pizzaria.

Aftenturen kan henlægges til Landet Kirkegård, hvor mindepladen over Elvira Madigan og Espen Sparre findes.

Dag 2: Fra Lundby til Spodsbjerg (Tåsinge-Langeland)

Dagsturen er på ca. 25 km fra Lundby over Siø, broen til Langeland over Tullebølle til Spodsbjerg.

I Tullebølle er der mulighed for en kop kaffe og kage hos bageren lige ved kirken. Kirken er et besøg værd, hvis man vil se kalkmalerier.

I Spodsbjerg overnattede vi på Færgegården camping, Spodsbjergvej 335 i hytter til ca. 650 kr. pr. hytte.

Aftensmaden kan indtages på pladsens grillbar – og morgenmad bestilles på campingpladsen.

Dag 3: Fra Spodsbjerg til Rudkøbing (Langeland)

Så skal vi retur til Rudkøbing, men ad en anden vej – vi går ca. 15 km.

Lige uden for Spodsbjerg finder vi en kunstinstallation i et gammelt transformatortårn. Vi går mest på små fredelige landeveje, gennem små landsbyer, men ingen muligheder for indkøb eller kaffestop før vi når Rudkøbing.

Lige før Rudkøbing går vi gennem det område hvor Langelandsfestivalen plejer at holde til; vi har tid i Rudkøbing til at gå i de gamle gader, hvor H.C. Ørsted er født, og hvor hans far havde sit apotek.

Vi tager færgen (Ærøekspressen) til Marstal og overnatter på Femmasteren Hotel & Hostel, Færgestræde 29. Vi fik et 4-personersværelse til 1000 kr. inkl. morgenmad, som blandt meget anden bestod af de berømte Ærø-pandekager. (andre værelser findes også).

Dag 4: Fra Marstal til Ærøskøbing (Ærø)

Fra Marstal til Ærøskøbing – en tur på ca. 17 km.

En smuk tur langs kysten til Ommel Havn, forbi en jættestue, små landbyer på fredelige landeveje. Det sidste stykke går langs kysten, til vi når vandrerhjemmet Villa Blomberg, hvor der er forskellige værelsestyper – vi havde valgt et stort familieværelse til 1500 kr. + 75 kr./person for morgenmad.

Dag 5: Fra Ærøskøbing til Søby (Ærø)

Fra Ærøskøbing via Ærø Naturpark og Vitsø Nor til Søby – ca. 19 km.

Vi kommer forbi Søby Hovedgård bygget af hertugen af Slesvig – hovedhuset er bygget på en stenbanke i søen og en vindebro fører over søen.

Vi tog færgen fra Søby til Fåborg og overnattede i det nyrenoverede vandrerhjem – den tidligere fattiggård – i Grønnegade 71. Værelse til 4 pers. 700 kr. – morgenmad kan bestilles på vandrehjemmet til 65 kr./pers.

Dag 6: Fra Fåborg til  Fjællebroen  (Fyn)

Fåborg – Norden – Fjællebroen ca. 17 km. Hvis turen ikke er lang nok, så kan man lave en ekstra ’krølle’ på ca. 5 km.

Og gå gennem Pipstorn Skov, hvor der er adskillige interessante fortidsminder – gravhøje fra bronzealderen, langdysse med flere gravkamre og tuegrave fra jernalderen.

Vi overnatter på Firkløvergård, Strandhus 7. Her kan du få en ’vandrepakke’ som indeholder aftensmad, morgenmad og overnatning til 1380 kr. for 3 pers.

Dag 7: Fra Fjællebroen  til Vester Skerninge (Fyn)

Fjællebroen – Vester Skerninge ca. 13 km. Det er nærmest en halv fridag.

Turen går langs kysten, indtil vi når Syltemade Ådal –gå eventuelt lidt videre til Ballen Havn og indtag frokosten der. Gå tilbage til Syltemade Ådal og op langs dalen, som er en tunneldal skabt i slutningen af sidste istid. ’Sylte’ betyder noget der er lavt og vådt, og ’made’ er også noget lavt og vådt – nogle steder er der lagt en bræddebro, så man kan komme tørskoet igennem.

Vi bor på Vester Skerninge Kro, hvor man kan få et dobbeltværelse til 1150 kr. inkl. morgenmad – hvis man vil forkæle sig selv, kan man vælge en forrygende god 5-retters gourmetmenu med vin og kaffe, og så koster det 1450 kr./pers. For overnatning, menu og morgenmad.

Dag 8: Fra Vester Skerninge til Svendborg (Fyn)

Vester Skerninge – Svendborg ca. 23 km.

Så skal vi gå gennem de sydfynske alper – bakke op og bakke ned! Vi kommer forbi Hvidkilde Hovedgård, Rantzausmindeskoven, går et stykke på den gamle Svendborg-Fåborg-jernbane.

Lige ved Svendborgsundbroen ligger Skt. Jørgens Kirke – i 11-1200-tallet var der oprettet spedalskhedshuse ved kirken, som blev kaldt Skt. Jørgensgårde. Så nærmer vi os Svendborg og tager toget hjem.

Alternativt kan man overnatte på Svendborg Danhostel, Vestergade 45. Hvor et værelse til 4 personer koster 1065 kr. inkl. linned og morgenmad.

Alle de nævnte overnatningssteder er dem, vi brugte – andre muligheder findes også; de anførte priser er 2020 priser.

Turminder i haiku-digt

Da vi gik turen, lavede vi hver dag nogle haiku-digte.

Haiku-digte stammer fra Japan og er små vers på 3 linjer, hvor kravet til stavelserne er hhv. 5-7-5 i de 3 linjer.

Det blev til det vi kaldte et ’Øhavs-Haiku-folkevise-Epos’. Ikke alene var det sjovt og underholdende, da vi lavede digtene, men når vi nu ca. 1 år efter turen genlæser vores epos, husker vi turen i mange flere detaljer, og billederne dukker op på nethinden. Det er en fantastisk måde at fastholde de mange indtryk fra en vandretur. Forhåbentlig er det også underholdende for andre at læse.


Yderligere information om Øhavsstien findes i bogen ’Øhavsstien – En vandretur rundt om Det Sydfynske Øhav’ – ISBN: 978-87-993992-0-8.

Lad dig også inspirere her

De bedste vandrestier i Region Syddanmark
Vandreture i Odense
DVL Fyns ture på egen hånd

Du kan også anbefale en tur til dvl.dk ved at følge denne sti