DVL anbefaler Hærvejen og Viborg-området 

På Viborg-egnen falder det naturligt at vandre en tur på Hærvejen. Ligesom Dollerup Bakker, Hald Sø, Kongenshus Hede og Fur er anbefalelsesværdige mål for en god tur.

Novembertur på Kongenshus Hede. Foto Vagn Olsen

Novembertur på Kongenshus Hede. Foto Vagn Olsen

Hærvejen

Viborg er Hærvejens ”hovedstad”. De gamle hærveje mødtes i Viborg, som historisk var knudepunkt for trafikken gennem Jylland.

I dag er Hærvejen først og fremmest en vandrerute, og fra Viborg kan man vandre såvel sydpå som nordpå ad Hærvejen. Man kan vælge korte etaper, eller man kan tage nogle længere stræk og overnatte på de mange herberger langs Hærvejen.
Se alle mulighederne på haervej.dk.

Du kan også holde øje med DVL Viborgs turprogram – så får du godt selskab med på turen.

Hald Sø og Dollerup Bakker

På turen ad Hærvejen kommer man over Dollerup Bakker og forbi Hald Sø. Hald Sø-området er næsten et must at besøge; både på grund af de fantastisk flotte udsigter og naturscenerier; men også på grund af den historie, der knytter sig til området, og som kan opleves omkring Hald Hovedgård og Hald-ruinen.

Der er rigtig mange fine vandrestier i området, som kan findes i Naturstyrelsens foldere over området. Så kan man passende tage sig en overnatning på Hærvejsherberget på Hald Hovedgård.

Folder om Hald Hovedgård
Folder om Hald Sø – Dollerup Bakker

Kongenshus Hede

I Midtjylland findes de største sammenhængende lyngheder, som er rester af den hede, der i århundreder dækkede store dele af Jylland.

En af de største er Kongenshus Hede – et 1200 hektar stort område, der giver en fornemmelsen af, hvordan det må have været, da Steen Steensen Blicher vandrede på heden og fandt inspiration til sin roman om Hosekræmmeren.

Der er omkring 15 km vandrestier på hedearealet, og én af dem går gennem mindeparken, som blev etableret til minde om hedens opdyrkere.

Folderen ”Kongenshus Mindepark” udgivet af Viborg Kommune viser vandrestierne og fortæller historien om heden. På Kongenshus Kro er en lille permanent udstilling om de oprindelige hedebønder.

Folder om Alheden
Folder om Kongenshus Mindepark

Kalkkaminoen

Den nyeste sti gennem Kongenshus Hede er Kalkkaminoen, som blev officielt indviet 26. juni 2021. Den 30 km lange Kalkkamino har fået sit navn, fordi den går forbi de 2 kalkgruber ved Mønsted  og Daugbjerg.

Kalkkaminoen åbner for kendt og ukendt landskab

Kalkkaminoen går gennem et meget varieret område mellem de 2 landsbyer Stoholm (togforbindelse til Viborg) og Skelhøje (busforbindelse til Viborg). I Skelhøje støder den i øvrigt til Hærvejen. En beskrivelse og kort over ruten findes i folderen ”KalkKaminoen” på spor.dk og kalkkaminoen.dk

Fur

Øen Fur er af mange kendt for sine molerbrud, hvor man kan gå på jagt efter fossiler. Men Fur er også et yndet sted for vandrere. En 5 minutters færgetur bringer dig til øen, hvor en tur rundt om øen langs stranden er på ca. 27 km. En tur hvor man kommer forbi stejle klinter og flade strande. Turen kan kortes af flere steder.

Der er korte afmærkede vandreruter, som kan ses i Naturstyrelsens folder om Fur. Den røde afmærkede rute (5,5 km) på øens vestlige spids er én af DVL’s kvalitetsstier.

Af Vagn Olsen, DVL Viborg


Lad dig også inspirere her

De bedste vandrestier i Region Midtjylland
Fjernvandrevej E1 på Hærvejen
DVL anbefaler Herning-Ikasts vandreområde
Vandrestier og vandreruter i Danmark – geografisk