DVL anbefaler Midt- og Vestsjælland 

Med ekspertråd fra DVL Vestsjælland får du her tip til gode vandreoplevelser i Midt- og Vestsjælland.

På tur langs Røsnæs. Foto Lis Mejlby

På tur langs Røsnæs. Foto Lis Mejlby

Vestsjælland

Rørvig

Tag fra Havnen til Tingstedet gennem den gamle bydel med smukt bevarede ejendomme til Rørvig Mølle. Herfra kan du gå langs fjorden ad Fjordstien til Nakke Skov med udsigtsposten Mårbjerg. Videre går det til Fuglereservatet Hov Vig bl.a. med en stor skarvkoloni. Herfra mod nord til Sandflugtplantagen og et kig til Kattegat, inden du kommer til Rørvig Kirke. Herfra retur til start. En smuk let tur på 15 km.

Røsnæs

Naturen på Røsnæshalvøen er helt speciel og meget varieret. Der findes sjældne dyr og planter som f.eks. klokkefrø, fransk bredpande, aks-ærenpris og hjorterod.

På det yderste af Røsnæs er der flere stier, også en Kvalitetssti på 6 km. Her findes der også levn fra forskellige krige, en kilde, et Evighedstræ og vilde heste.

I sommerhalvåret kan man komme op i fyret og nyde udsigten. Røsnæs er et sted med mange solskinstimer, derfor er det også centrum for dansk vinproduktion med hele 4 vingårde.

P-pladsen ved Naturrummet, som ligger på vejen fra Kalundborg til røsnæsspidsen, er et godt udgangspunkt.

Tag med DVL Vestsjælland på vandretur – se de kommende ture her

Reersø

Reersøs 4 kløverstier byder på alsidige ture fra bymidten med al dens kulturhistorie ud til vandkanten. Undervejs oplever du en enestående flot natur – er du heldig, ser du et par marsvin.

Den sorte kløversti er 12 km og byder på flotte udsigter undervejs.

Sorø

Tag til Sorø og gå en dejlig tur omkring Sorø Sø. Begynd turen ved Sorø Akademi, og gå enten med eller mod uret rundt. En afvekslende tur gennem park og skov med fine udsigter hele vejen rundt. Turen er på knapt 10 km.

Ruten kan forlænges med ca. 3 km ved at gå rundt om den lille Pedersborg Sø, som ligger lige nord for Sorø Sø.

Den sidste af Sorøs søer er Tuel Sø, som man også kan gå rundt om, ca. 8 km. Her er det bedst at begynde turen fra p-pladsen i Søskoven, som ligger nord for den gamle hovedvej lige før Sorøs byskilt.

Med lidt logistisk planlægning kan man vandre den skønneste tur fra Vester Broby (parkering ved kirken) til Broby Vesterskov, videre langs Susåen og mod nord gennem skovene til Sorø by, ca. 14 km.

Tager man lidt syd på fra Sorø til Kongskilde Naturcenter kan man gå en flot rundtur ad en af vores kvalitetsstier. Her får man de flotteste udsigter over Tystrup-Bavelse Søerne og ganske god bakketræning.

Hvis man har lyst til at gå ture rundt i skovene ved Sorø, er der god hjælp at hente ved at hente foldere med ruter hos spor.dk.

Midtsjælland

Allindelille Fredskov

Skoven nord for Haraldsted Sø består af lysninger og gammel skov, som ligger på en stor kridtflage, hvilket giver muligheder for en spændende flora og fauna. Skoven er kendt for sine mange arter af orkideer, bl.a. flueblomst, der her har sit eneste voksested i Danmark. Nyd naturen – Tag en let lille tur på omkring 3 km med mulighed for mere.

Gyrstinge Sø

En rigtig dejlig tur rundt om Gyrstinge Sø kan gås hele året, men en forårstur er særlig smuk. her finder du alle 3 danske arter af anemoner i samme område – blå, hvide og gule – sammen med lærkesporer og bingelurt. I de senere år er der også set skælrod langs en af de nye stier. Meget afvekslende tur med bakker, dæmninger, åbent land og skov. 10 km.

Oplevelsesstien

Turen går til Regnemarks Banke. Ved Udløbet (Mosehuset) starter Oplevelsesstien, som går gennem Humleore og Høed Skov over åbent land, til man når Haraldsted Sø. Herfra følger stien søen gennem skov og åbent land, og der er mulighed for at følge Ringsted Å, til Ringsted eller Høm. (fra Borup til Ringsted 29 km).
Turen kan sagtens deles op i mindre ture. Der er flere steder med borde og bænke og sheltere.
Appen Ringsted Oplevelsessti har masser af forslag til ture og aktiviteter.

Skjoldnæsholm skovene

En dejlig skovtur, hvor man bl.a. kan vandre på den fredede Valdemarsvej – den gamle Kongevej, som gik fra Gurre over Lejre til Korsør. Man kan også gå op på Gyldenløves Høj, som med lidt ‘snyd’ er Sjællands højeste punkt.

I skovene findes mange forskellige arter af træer, bl.a. nogle store douglasgraner, cembrafyr og cypresser. I området kan man også besøge Sporvejsmuseet.

DVL anbefaler-kortet finder du endnu flere bud på gode stier og ruter.

DVL Vestsjælland står bag disse ord til DVL anbefaler

DVL anbefaler også ture i København og hovedstadsområdet

Se også oversigten over De bedste vandrestier i Region Sjælland og De bedste vandrestier i Region Hovedstaden