DVL Bornholm forener vandrehistorie og surrealisme

På en efterårsdag i silende regn bød DVL Bornholm og Bornholms Kunstmuseum på en Historisk Vandring ud over det sædvanlige.

DVL-turleder turleder Erik Hørringsen byder velkommen sammen med Tine Nygaard og Lotte Nishanthi Winther fra Bornholms Kunstmuseum. Foto Hanne Holm

DVL-turleder turleder Erik Hørringsen byder velkommen sammen med Tine Nygaard og Lotte Nishanthi Winther fra Bornholms Kunstmuseum. Foto Hanne Holm

Omkring 50 deltagere mødte op på havnen i Gudhjem for at igennem fødderne at få historien om en kunstnerisk revolution, som foregik i Gudhjem i begyndelsen af 1930’erne.

– Det er virkelig dejligt at se så mange mennesker. Vi har en lille forventning til at de måske får en lidt anden oplevelse af naturen, siger museumsinspektør på Bornholms Kunstmuseum, Lotte Nishanthi Winther, til TV2/Bornholm.

Se hele indslaget på TV2/Bornholms hjemmeside

Føret var udfordrende pga. den meget regn, så turleder Erik Hørringsen fra DVL Bornholm havde planlagt et par alternative ruter undervejs, imens Bornholms Kunstmuseums kunstfaglige leder, Tine Nygaard, og museumsinspektør Lotte Nishanthi Winther gav det historiske indblik undervejs.

Via en ny vandrerute, som kombinerer natur og kunst, fortalte de om billedkunstnere og keramikere som Lisbeth og Gertrud Hjorth, Richard Mortensen, Sonja Ferlov, Ejler Bille, Gustav Munch-Petersen og Sigurd Vasegaard:

– Det er lugten af silderøgerier. Det er hvide skumbræmmer fra et utæmmet hav og søfugle. Vi rejste med vores staffelier og blev søsyge, når vi rundede Hammeren, oplæste Tine Nygaard fra Ejler Billes gamle beretning om Gudhjem i 1930’erne, imens de stod på toppen af Bokul, klippen bag Gudhjem.

De begyndte at skabe kunst med afsæt i menneskets instinkter, begær, følelser og drømme. Deres mål var at befri det enkelte menneske fra samfundets konventioner og regler. Og de blev allerede i deres samtid kendt som de danske surrealister. Inspirationen fandt de i naturen omkring Gudhjem. Hvor de fx inddrog ler og grene i deres værker.

Unik rundvisning

Kunstmuseet er egentlig lukket pga. en større tilbygning, så deltagerne fik en ganske unik rundvisning på museet efter turen, hvor fokus var på de omtalte kunstneres snart 100 år gamle værker.

– Noget af det, der er oplagt for os at gøre, er at koble kunst og natur. Og vandring er én måde at gøre det på, siger Tine Nygaard til TV 2/Bornholm.

Vandreturen er støttet af Nordea-fonden i forbindelse med Dansk Vandrelaug 2023-tema, Historiske Vandringer. Og den bliver afviklet endnu en gang, ”når anemonerne blomstrer”.

Hold øje med turoversigten på dvl.dk/bornholm