Gå på opdagelse i Danmarks kunstmuseer 

Historiske Vandringer kan også tage os med på museum. Med masser af muligheder for at tage kilometervis af skridt midt i vores kunstneriske arv følger her anbefalinger til nogle af de mest bemærkelsesværdige kunstmuseer. 

Museum Jorn indgang. Foto Museum Jorn

Museum Jorn indgang. Foto Museum Jorn

Af Camilla Dam 

Vi kender nok alle til Statens Museum for Kunst i København, ARoS i Aarhus og Louisiana i nordsjællandske Humlebæk, derfor har vi her fremhævet nogle andre af de omkring 60 andre skønne kunstmuseer, der er i landet. 

Skagens Kunstmuseer  

Går turen til Skagen, skal man unde sig selv et besøg på Skagens Museum, Anchers Hus og Drachmanns Hus, hvor omkring 9.000 af skagensmalernes værker er samlet på tre museer, som fusionerede i 2014 under navnet Skagens Kunstmuseer.   

Her kan man både opleve kunsten og de rum, kunstnerne boede, levede og malede i.  

Kunstnerkolonien opstod, da først Holger Drachmann og siden Anna og Michael Ancher, Marie og P.S. Krøyer, Laurits Tuxen, Viggo Johansen og andre blev fascineret af det specielle sommerlys, havet og naturen i det hele taget fra 1872 og fremefter.  

Se mere på skagenskunstmuseer.dk 

Museum Jorn i Silkeborg  

På museet kan man opleve mere end 150 malerier og 50 skulpturer af Asger Jorn (1914-1973) samt den store internationale kunstsamling, han skabte de sidste 20 år af sit liv.   

Museum Jorn er Danmarks ntraæststørste kunstsamling med omkring 30.000 værker af mere end 550 kunstnere – heriblandt mere end 3.500 værker af Per Kirkeby. I samlingen er også værker af James Ensor, Pablo Picasso, Le Corbusier og Edvard Munch. 

Udgangspunktet er eksperimenterende kunst, som i bedste Jorn-stil serveres utraditionelt og overraskende men også tilgængeligt, forståeligt, meningsfuldt og relevant.  

Se mere på museumjorn.dk

Trapholt i Kolding  

Naturskønt placeret ned til Kolding Fjord ligger museet for moderne kunst, kunsthåndværk og design med enestående arkitektur. Selve bygningen er også værd at gå efter.  

Udenfor murene finder du en skulpturpark med værker af danske samtidskunstnere og Arne Jacobsens Kubeflex-sommerhus, en totaloplevelse for design- og arkitektur-interesserede.  

Trapholt byder hvert år på skiftende udstillinger og råder blandt andet over Danmarks største stolesamling på mere end 500 stole fra det 20. århundrede.  

Se mere på trapholt.dk

Faaborg Museum  

På Fyn byder Faaborg Museum på totaloplevelse med maleri, skulptur, arkitektur og møbelkunst fra perioden 1885-1925.  

Bygningen er tegnet af arkitekt Carl Petersen og er spændende i sig selv med sine flotte farver, mosaikker og søjler.   

I de flotte gange og rum kan du opleve ’De fynske malere’, såsom Fritz og Anna Syberg, Johannes Larsen og Christine Swane, samt værker af billedhuggeren Kai Nielsen og Kaare Klints Faaborgstolen, som blev tegnet til museet.  

Læs mere på faaborgmuseum.dk

Willumsens Museum i Frederikssund  

Multikunstneren J.F. Willumsen (1863-1958) skænkede hele sin samling af egne og andres kunstværker til museet, som i dag rummer næsten 5.000 af hans egne værker og omkring 2.000 værker fra hans kunstsamling, ’Gamle Samling’.  

Dermed byder museet på Willumsens grænseoverskridende, storladne og til tider ekstremt figurative kunst. Mange af Willumsens hovedværker står i dag som væsentlige bidrag til nordisk modernisme, men meget har også været afvist og genopdages først i disse år. 

Se mere på willumsensmuseum.dk

Bornholms Kunstmuseum ved Gudhjem  

Med udsigt til Østersøen huser den 20 år gamle smukke bygning en fin specialsamling af kunst med relation til Bornholm.  

Værkerne strækker sig fra guldalderen frem til i dag, hvor hovedvægten er på kunstnere som Lars Hansen, Kristian Zahrtmann, Skagensmalerne (der ofte besøgte øen) og kunstnerne bag den såkaldte Bornholmerskole, ligesom nutidens kunstnere også er at finde på museet.   

Se mere på bornholms-kunstmuseum.dk 

Samlet set stræber kunstmuseerne efter at engagere og inspirere de besøgende, hvor kunsten aktualiseres og perspektiveres på kreativ vis. Nogle af museerne udveksler også jævnligt værker med andre museer i ind- og udland, så der ofte er noget nyt at blive fascineret og udfordret af på de enkelte museer.   

At vi samtidig får noget mere viden om vores fælles kunst- og kulturhistoriske arv, må blot betragtes som bonus for at tage på tur til de enkelte museer. Og så ligger de fleste i naturskønne områder, så man kan kombinere en vandretur med kultur.

Find inspiration til flere ture med historisk indhold på historiskevandringer.dk.