I DVL vægter vi samværet højt

At være medlem af Dansk Vandrelaug handler om meget mere end at tage på vandreture. Uanset hvilken afdeling der står bag, sørger de kreative turledere for, at du får andet end frisk luft og god motion ud af turen. Således også i DVL Viborg. 

Vandrere holder pause i Tisvilde Hegn, hvor snakken stadig går. Foto Vagn Olsen (når du går)

Vandrere holder pause i Tisvilde Hegn, hvor snakken stadig går. Foto Vagn Olsen

Af Camilla Dam 

– Jeg glæder mig over at være en del af DVL’s fællesskab, når jeg møder op til en tur og ser alle de glade og forventningsfulde vandrere. Snakken går så lystigt, at turlederen har svært ved at råbe forsamlingen op, siger turleder Tony Henriksen fra DVL Viborg. 

Turlederne tager teten

Vagn Olsen er både turleder og bestyrelsesmedlem i afdelingen og går derfor ofte forrest. Men han nyder også at lade andre tage ansvaret for en god oplevelse i naturen. 

– Jeg er imponeret over den kæmpe flok af engagerede turledere og har stor respekt for det arbejde, de laver helt frivilligt så mange kan komme ud på tur. Nogle laver seje motionsture, hvor pulsen kommer op. De fleste turledere kommer undervejs med fortællinger om ting og steder, vi passerer. Det kan være lidt historie, kultur og natur. Dem synes jeg selv er spændende at få lov til at høre. 

– Der er korte, mellem og lange ture. Nogle hvor man går stærkt og nogle, hvor tempoet er moderat. Det er flot, at der er så stort et spænd, at der er noget for alle. Og fantastisk at vi andre bare kan møde op, siger Vagn. 

Fællesskabet havde stor betydning for, at han blev bjergtaget af foreningen allerede som 44-årig. 

– I starten af mit medlemskab var vandreturene en tilbagevendende begivenhed, hvor jeg dels mødte nye mennesker mens også andre faste deltagere, fortæller Vagn godt 20 år senere, og flere af de andre turledere bakker op.

Mød flere nye mennesker på turene her

– Det er dejligt at møde glade mennesker, der har den samme interesse som en selv. Jeg kan lide de hyggelige samtaler, man har undervejs, som både er sjove og mere dybtgående. Nogle af deltagerne kender man godt, og nye kommer til og her går snakken også fint, siger Marianne Bach, ligeledes turleder i DVL Viborg. 

– Da jeg blev medlem af DVL, mærkede jeg et fællesskab, som jeg ikke havde mødt før. Jeg nyder, at alle snakker med alle, ingen bliver udelukket. Fællesskabet er med til at gøre én glad, hvis dagen er startet lidt grå, siger Tony. 

Bestyrelsen sætter rammen 

Vagn er et meget tilfreds medlem af DVL-familien, for der blev lagt mere til det store fællesskab, da han først blev turleder og siden bestyrelsesmedlem, hvor han er med til at definere rammerne for fællesskabet. 

– Deltagelsen i møder og i de faste traditioner, som afdelingen havde (dengang i DVL Lyngby) kom til at fylde og lægge beslag på min tid og opmærksomhed. Siden flyttede jeg til Viborg og blev medlem af afdelingen dér, blev turleder og snart medlem af bestyrelsen. En bestyrelse, hvor vi gennem årene har udviklet et godt fællesskab om opgaverne i et afslappet, men alligevel forpligtende samarbejde. 

Og som turleder får man virkelig meget positiv feedback fra deltagerne på turene, fastslår Vagn. 

Samværet og det at yde noget for at gøre andre glade er også en af bevæggrundene for Tonys engagement i foreningen. 

– Jeg nyder at være turleder. Det med at finde de skønne ture og vise dem frem for andre glade vandrere. Jeg føler, at jeg kan være noget for min forening og det fællesskab, jeg er en del af, siger Tony. 

Alle giver en hånd 

Fællesskabet iblandt turlederne bliver også dyrket, når bestyrelsen i Viborg inviterer sine frivillige på den årlige nytårskur. Og turlederne arrangerer weekendture og en juleafslutning med gløgg og æbleskiver over bål. Og sådan går den gode stemning på turene hånd i hånd med den energi og entusiasme, som både turledere og bestyrelse flyder over af. 

Der bliver helt naturligt bygget bånd imellem medlemmerne, og man står hinanden bi, når livet slår et slag, som da Marianne ikke måtte køre bil i et halvt år af helbredsmæssige årsager.  

– Straks lavede bestyrelsen og turlederne en plan for mine ture resten af 2021 med backup på turene og kørsel dertil. Lige nu har jeg også brug for lidt hjælp, og det samme gør sig gældende denne gang. Det kalder jeg fællesskab og omsorg. Det er en dejlig afdeling at være medlem af, fastslår Marianne Bach. 

I DVL uddanner vi løbende nye turledere – har du lyst til at gå forrest for fællesskabet, kan du kontakte din afdelingsformand. 

Emner