Ingvard og Karen dyrker vandrefællesskabet sammen 

500 tirsdage. Knap 100 onsdage og lige så mange søndage. Så mange ture har Ingvard og Karen været turledere på. Men for ægteparret er det ikke selve turene, der er det vigtigste. Det er det stærke fællesskab, afdelingen i Horsens har fået bygget op gennem nye ture og tiltag.

Karen og Ingvard. Foto Steen Kobberø-Hansen

Karen og Ingvard. Foto Steen Kobberø-Hansen

Af: Kristine Buske 

Ingvard har altid været aktiv i sin fritid. Da han var omkring 20 år, kom han i den lokale folkedanserklub i Horsens. For at danse og møde mennesker. Her traf han Karen, og de to dansede mange år sammen. Man sluttede altid med en fadøl på vejen hjem for at peppe folkedansen lidt op. Men da de fik børn, blev det en udfordring både at passe den fælles interesse og den nye rolle som forældre. I stedet holdt de og deres dansevenner fast i traditionen med barbesøgene. Men for stadig at gøre sig fortjent til øl, indførte de byvandringer inden. 

Allerede i sin studentertid var Ingvard medlem af Fodslaw, men da han gik på pension i 2011, var Dansk Vandrelaug større end Fodslaw i Horsens. Så han og Karen meldte sig ind og blev en del af Dagdriverbanden hver onsdag. 

Ingvard blev valgt ind i bestyrelsen, og han tog det til sig, når Styrelsen efterspurgte fornyelse rundt i afdelingerne. Så aftenbyvandringerne fra folkedanserfælleskabet blev til tirsdagsture klokken 19 i DVL Horsens. Med afgang fra Horsens Banegård i vinterhalvåret, hvor gadebelysning er nødvendig om aftenen. Om sommeren er restauranten Kystens Perle ved Bygholm Sø udgangspunkt. Med Ingvard som turleder og Karen som bagstopper. 

– Selvom udgangspunktet er det samme, så har jeg mange ture, jeg skifter mellem. Jeg er født og opvokset i Horsens og har et godt kendskab til byen, fortæller Ingvard. 

Nye medlemmer kræver fornyelse 

I år har DVL Horsens gået 500 tirsdagsture på ti år. Det fejrede de med picnic og en kort gåtur første tirsdag i april, så der var tid til at dyrke fællesskabet. Tidspunktet på dagen betyder, at medlemmer på arbejdsmarkedet også kan være med – ikke kun om søndagen. 

– Vi har mange, der ikke er medlem og er aktive på arbejdsmarkedet, som kommer tirsdag aften for at snuse lidt til DVL, og så melder de sig måske ind i foreningen efterfølgende. De ture fungerer rigtig godt til rekruttering af nye medlemmer, siger Karen og bliver suppleret af Ingvard: 

– Vi har flere medlemmer i 40-50-årsalderen på vores tirsdagsture. 

I den tid, Ingvard og Karen har været en del af Horsens-afdelingen, er medlemstallet steget fra 140 til 315 medlemmer. Ingvard har desuden i fem sæsoner eksperimenteret med nicheture som fuldmåneture i den mørkeste periode af året. Her kom der også familier og unge mennesker med. 

– Bestyrelsen tænker hele tiden på fornyelse, for det er det, der gør, at vi kan tiltrække andre typer end de klassiske medlemmer. 

Følg flaget og Ingvard på jubilæumsturen. Foto Steen Kobberø-Hansen

Horsens’ historie – før og nu 

Som ærke-horsensianer sætter Ingvard en ære i at kunne formidle de gode historier videre på sine ture og vise små afkroge og stikveje. 

– Da jeg første gang gik med Dagdriverbanden i Horsens, oplevede jeg at komme steder hen, jeg ikke kendte. Det er det, jeg gerne vil give videre på mine ture. 

Der er mange varierede ture med fjord, skov og naturområder på både nord- og sydsiden af fjorden. Søhøjlandet omkring Silkeborg og Skanderborg til Gudenåens udspring og ned omkring Vejle er utrolig naturskønt og har meget kuperet og forskelligartet terræn, siger Ingvard og tilføjer: 

– Jeg sørger altid for pauser undervejs, hvor jeg fortæller om den lokale historie i området. Det betyder meget for mig at dyrke byens historie og udvide de andre deltageres kendskab. Både i forhold til hvordan Horsens så ud engang og den enorme vækst, der sker lige nu med arbejdspladser og boliger.  

Altid godt humør og gode grin 

Ligesom det, der startede interessen for folkedans, så er Karen og Ingvard heller ikke i tvivl om, hvad der er limen i DVL Horsens. Det er fællesskabet. 

– Når vi er med i DVL er der altid godt humør og gode grin. Man bliver så glad, når man kommer hjem og tænker: ”Det var en dejlig tur. Også i dag”, siger Karen. 

Ægteparret nyder da også at være sammen om den fælles interesse. 

– Selvom vi altid starter ud sammen på turene, så ender vi med at gå hver for sig. Det betyder, at vi får forskellige snakke og lægger mærke til nogle forskellige ting hver især. Så når vi kommer hjem, har vi en masse at dele med hinanden, fortæller Karen. 

Dansk Vandrelaug er ikke det eneste foreningsliv, ægteparret deltager i. Karen er frivillig i Horsens’ Blå Kors-butik, mens Ingvard er Natteravn og ambassadør i den lokale turistforening. Det går fint i forlængelse med hans tidligere arbejde med kultur og fritid i Horsens Kommune, hvor han var ”papirnusser”, som han selv beskriver det. Derudover har de begge bestyrelsesposter i seniorklubber i deres fagforening. 

– Det frivillige arbejde giver nogle fællesskaber at være en del af, men det betyder også meget at kunne være med til at gøre en forskel for andre, siger Ingvard.


Følg flaget og Ingvard på jubilæumsturen. Foto Steen Kobberø-Hansen

DVL Horsens’ tirsdagsture

Hver tirsdag kl. 19 mødes vi til en rask travetur på 5-8 km i et afvekslende område. I vinterperioden fra oktober til marts er det byvandringer, hvor vi mødes på Horsens Banegård. I sommerperioden fra april til september er det vandreture ved Bygholm Sø. Turene annonceres ikke iblandt DVL’s øvrige turannoncer.

Emner