Ny kvalitetsvandrevej i Danmark

European Ramblers Association har netop godkendt 60 km vandresti i Nationalpark Mols Bjerge som Leading Quality Trail - Best of Europe.

Kun de allerbedste stier kommer gennem nåleøjet, når repræsentanter fra European Ramblers Association (ERA) kommer på besøg for at efterprøve kvaliteten af en vandresti med henblik på certificering.

Fotograf Lasse Pedersen

Derfor var der stor glæde i Nationalpark Mols Bjerge, da medarbejderne for nylig modtog besked fra ERA om, at Mols Bjerge-stien har bestået testen og nu er certificeret som Leading Quality Trail – Best of Europe.

Dermed føjer Mols Bjerge-stien sig til Gendarmstien i Sønderjylland, der nu er de to eneste internationalt certificerede stier i Danmark.

Der er et stigende antal danskere, der gerne vil ud i naturen, men vandrestier tiltrækker også udenlandske gæster.

Mange tyskere vil gerne gå

Liane Jordan fra ERA mener, der er et stort potentiale inden for bæredygtig turisme i netop vandring

De tyske vandreorganisationer repræsenterer i dag 600.000 medlemmer, men i virkeligheden er potentialet langt større i forhold til det tyske marked, siger Liane Jordan.

– For 15 år siden søgte de tyske vandrere de traditionelle europæiske vandredestinationer med høje bjerge, men det har ændret sig. I dag er der et meget stort antal mennesker, der søger moderat vandring, siger hun og tilføjer:

– Den store efterspørgsel viser sig blandt andet i de undersøgelser, vi har fået lavet i Tyskland, hvor omkring halvdelen af befolkningen gerne vil ud at gå på deres ferier. Der er altså 50 mio. tyskere, siger Liane Jordan.

Gerne mod nord

De mange tyskere søger gerne mod nord til nye områder, og da har det stor betydning, at stierne giver gode vandreoplevelser og er velafmærkede.

– For denne gruppe af vandrere, der ikke er så rutinerede, er det vigtigt, at de kan finde de gode stier. Det er ikke nok med et kort. Der skal være en rute, der er godt opmærket, tilbud om overnatning og måltider, busforbindelser og seværdigheder, siger Liane Jordan.

Hun blev selv overrasket, da hun kom til Danmark for at teste den nye Mols Bjerge-sti i Nationalpark Mols Bjerge.

Der er danske bjerge

– Det var en smuk oplevelse i et helt overraskende kuperet landskab. Når man kommer fra Tyskland, forestiller man sig ikke, at man vil møde et så bølgende landskab. Det er ikke det billede af Danmark, jeg havde, siger hun.

Mols Bjerge-stien har tre etaper svarende til dagsetaper på hver ca. 20 km.

– Det midterste stykke, løkken gennem selve Mols Bjerge, er helt perfekt. Jeg synes også, at den vestlige del i kystskoven med udsigt til Kalø Slotsruin er magisk, vil jeg næsten sige. I det hele taget har stien stor variation med udsigter, natur, landsbyer og slotte. Den er perfekt til en forlænget weekend.

Mols Bjerge-stien blev til efter en vision om en sti, der kunne binde hele Nationalpark Mols Bjerges unikke istidslandskab sammen.

Fra begyndelsen blev det besluttet, at stien skulle leve op til de forventninger, rutinerede vandrere har. Derfor blev den anlagt efter de krævende og ret detaljerede internationale kriterier, som European Ramblers Association har.

Istidslandskabet viser sig fra sin flotteste side hele vejen og giver stien sit karakteristika.

Med inddelingen af stien i tre dagsetaper har Danmark fået sin første rigtige bjergetape, idet 20 km af Mols Bjerge-stien går i en cirkelformet rute gennem selve Mols Bjerge.

Ruten er på appen Nationalpark Mols Bjerge, der kan downloades gratis fra Google Play og AppStore.

Stien er etableret af Nationalpark Mols Bjerge i samarbejde med Naturstyrelsen Kronjylland, Syddjurs kommune og en række private lodsejere med støtte fra Friluftsrådet.

Læs mere på nationalparkmolsbjerge.dk