Vi går sammen for en bedre sundhed 

Dansk Vandrelaug har sat ekstra fokus på sundhed med det strategiske program ’Fælles skridt mod fysisk og mental sundhed’, hvor målet er at få endnu flere med ud at gå, også dem med særlige behov. Og interessen udefra er stor. 

Introdag på ’Fælles skridt mod fysisk og mental sundhed’. Foto Jens Sune Jakobsen

Introdag på ’Fælles skridt mod fysisk og mental sundhed’. Foto Jens Sune Jakobsen

Med etablering af sundhedsprogrammet og ansættelse af programleder Jens Sune Jakobsen har Dansk Vandrelaug valgt at sætte ekstra tryk bag igangsætningen af gå- og vandreaktiviteter for de mange, der har brug for både en hjælpende hånd og nogle særligt hensyntagende tilbud for at komme ud at vandre. 

Vandring er det bedste 

Sune har i mere end 20 år været ansat som konsulent, projektleder og programleder for sundhedsområdet i en stor idrætsorganisation. Han har arbejdet for at motivere mennesker i alle aldre og med mange forskellige sundhedsudfordringer til at blive mere fysisk aktive.  

Sune Jakobsen. Foto Martin Machado
(Jens) Sune Jakobsen. Foto Martin Machado

Her fortæller han, hvorfor etableringen af et sundhedsprogram giver særlig god mening for Dansk Vandrelaug. 

– Skal jeg udvælge én enkelt aktivitet af alle dem, jeg gennem årene har arbejdet med, som flest mulige på tværs af sundhedsudfordringer vil få gavn af, er det klart at gå. Det at gå, og allerhelst sammen med andre, er nærmest den perfekte form for aktivitet for de mange, der af den ene eller anden årsag – fysisk, psykisk eller socialt – har problemer med deres sundhed.  

– Gåture er en meget skånsom og effektiv måde at styrke kroppen på. De kan hjælpe med at forebygge og håndtere for eksempel hjertesygdom, diabetes, lungesygdom, astma, slidgigt og forhøjet blodtryk. Samtidig giver gåturene frisk luft, mental ro og mulighed for hyggeligt samvær med andre.  

Stor interesse udefra

Rigtig mange har fundet ud af, at vandring generelt gør godt, og det giver en masse muligheder for at fremme sundhedsområdet i de kommende år. 

– Det er virkelig oppe i tiden at gå og vandre – på tværs af aldersgrupper – og det er Dansk Vandrelaug ikke alene om at bemærke. Da min ansættelse blev annonceret, oplevede jeg, at det væltede ind med interessetilkendegivelser for samarbejde fra mit netværk på tværs af kommuner, patientforeninger, forskningsinstitutioner m.fl. Det bekræfter mig i de store udviklingsmuligheder, der ligger forude for Dansk Vandrelaug.   

– Jeg er sikker på, at vi i tæt samarbejde med mange af de dedikerede sundhedsaktører derude kan få gå- og vandreaktiviteter endnu længere frem i rampelyset. Og sammen med vores frivillige kan vi udvikle en masse nye spændende, sundhedsrettede tilbud til glæde for både medlemmer og folkesundheden generelt.  

’Fælles skridt’ godt i gang

Et rigtigt godt eksempel på de muligheder for samarbejde er pilotprojektet ”Fælles skridt”.  

Det er det første tiltag under det nye sundhedsprogram, hvor Dansk Vandrelaug samarbejder med Center for Diabetes og Hjertesygdomme i København 

Projektet strækker sig over seks måneder (marts-september 2025) og tager afsæt i de kommunale faciliteter på Nørrebro i København.  

Formålet med ”Fælles skridt – Nørrebro” er at bygge bro mellem de planlagte kommunale træningsforløb, som borgerne tilbydes på centret, og hensyntagende gåture varetaget af frivillige i bydelen. Håbet er, at denne brobygning – sammen med en introduktion til at deltage i Dansk Vandrelaugs mange turtilbud – vil lette overgangen til en mere aktiv hverdag, hvor gåture bliver en god vane i det daglige liv. 

Erfaringerne fra pilotprojektet – og et eventuelt udvidet efterfølgende projekt – bliver opsamlet med det formål at lave en vejledning til, hvordan projektet kan udbredes til andre kommuner og afdelinger i Dansk Vandrelaug over hele landet.

Læs mere om Fælles skridt mod fysisk og mental sundhed

Frivillig faglighed

Mange aktører tilbyder gå- og vandreaktiviteter til befolkningen, men Dansk Vandrelaug skiller sig alligevel ud fra mængden. 

– Der er mange grunde til, at Dansk Vandrelaug kan og bør spille en større rolle som sundhedsaktør i fremtiden. Jeg vil dog gerne rette lys på de mange dybt dedikerede frivillige, der hver uge yder en kæmpestor indsats for de mange tusinde medlemmer.  

– Jeg har arbejdet tæt sammen med dygtige og engagerede frivillige i hele mit arbejdsliv, men jeg må ærligt sige, at de frivillige i Dansk Vandrelaug virkelig imponerer mig. De er foreningens rygrad, og de besidder en helt særlig ildhu, kæmpestor faglighed – også på sundhedsområdet – og en dedikation, som jeg ikke tror, jeg har mødt tidligere.  

Har du spørgsmål til Dansk Vandrelaugs sundhedsprogram, kan du kontakte programleder, Jens Sune Jakobsen på sune@dvl.dk