Frøslev Polde – Hjemstavnsdigteren Karsten Thomsens helle

Frøslev Lyngpolde er en smuk, kuperet hede med lyng- og græsklædte klitter i den østlige del af Frøslev plantage. Plantagen indeholder et væld af stier der fører en rundt i dette storslåede indsande. Start eventuelt turene fra museet Frøslevlejren.

Frøslev lyngpolde

Frøslev lyngpolde

I udkanten af Frøslev Polde står en mindesten over kroværten på Frøslev kro og hjemstavnsdigteren Karsten Thomsen (1837-89). Hans indsats for danskheden var betydelig, da området her var under tysk styre. Hans mest kendte sang er nok – “Det er så kønt, det er så dejle”, men han søgte også inspiration i landskabet her på Frøslev Polde og skrev dette digt, der er gengivet på mindestenen:

Karsten Thomsens sange og digte er skrevet på Frøslevmålet, hvor stavemåden ikke altid afspejlede det ægte sønderjyske (æ sproch). Derfor blev bl.a. Karsten Thomsens tekster tilpasset eller normaliseret den traditionelle, lokale sønderjyske dialekt i de trykte værker.

Frøslev plantage er et udsøgt sted for svampejægere. Her findes et utal af svampe, både spiselige og giftige.

Det smukke sted er dokumenteret med billeder og tekst af Birte og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland.

Se også: Drivvejen i Langenberger Forst – Et relikt fra studedriverne