Hylden er sommerens træ

En hyld, der skyder op ved husets grund, varsler lykke og held for dets beboere – Hyldetræet spillede en vigtig rolle hos landbefolkningen. Der blev plantet hyld omkring huse, gårde og landsbyer for at tiltrække gode ånder.

Hyldetræet

Hylden er sommerens træ, foto: Birte Steg

Germanerne hyldede gudinden Holla som husets gudinde, der er en venlig og velvillig gudinde. Med stærke kræfter og stor helbredende kraft beskyttede hun mennesker, dyr og planter. Til hendes ære placerede folkene ofre under hyldetræet. I Grimm-brødrenes eventyr om Frau Holle (dansk: Mor Hulda) bliver hyldetræets blomster til sne, der falder til jorden.

Hyldeblomstsnaps
Kryddersnaps lavet på hyldeblomst, foto: Peter Steg

Smag sidste års sommer med kryddersnaps lavet på hyldeblomst. Der findes et hav af gode opskrifter på internettet, og det er i den komne tid blomsterklaserne plukkes.

Jordvejsspotting

Kommunalmarkvej
DVL Sønderjylland vandrer mellem Frøslev Plantage og Mose ad en kommunal markvej. Markvejen var desværre vokset til med brombær, så deltagerne måtte gå i kanten af den tilstødende mark i stedet, foto: Peter Steg

Helt unikt for Sønderjylland er mange markveje ejet af kommunerne. Det er et levn fra tiden før Genforeningen i 1920, da området op til Kongeåen var preussisk.

Jordvejsspotting arbejder for at synliggøre, benytte, bevare og reetablere de kommunalt ejede markveje syd for Kongeåen – til glæde for biodiversitet og friluftsliv. Vi finder markveje på kommunale kort, besøger dem og formidler. Vi organiserer også begivenheder og aktiviteter der sætter spot på markvejene.
Vores turleder Karl Arne Winther er blevet bedt om at lave et lille indlæg om DVL i forbindelse med workshoppen: Bliv Kulturarvs­detektiv, der afholdes søndag den 2. juni 2024 kl. 10:00 – 15:00 i Det Grønne Forsamlingshus ved Haderslev Dyrehave.
Her vil Karl Arne fortælle om hvordan DVL bruger naturen og gerne vil bevare de små jordveje.

Læs mere om eller ved interesse tilmeld på Bliv Kulturarvs­detektiv her>>

Nu må vi ikke glemme at tage på vandretur.

Bestyrelsen og turlederne har holdt turplanlægningsmøde her den 13. maj 2024 for næste halvårs ture. Derfor tjek turoversigten den komne tid, og husk tjek hjemmesiden for at fange eventuelle ændringer inden der køres ud til startstedet for turen.

Søndag den 26. maj 2024 har turleder Orla Marcussen, Gunhild Svanevik og hjælper Jytte Astrup Møller arrangeret en Vandretur på den smukke halvø Holnæs ved Flensborg fjord – Den nordligste spids af landskabet Angel.
Se turen her>>

Søndag den 2. juni 2024 har turlederne Birte og Peter Steg en tur i Ålandet – Langs Uge Bæk, Slogså og Grønå. Vi vandrer langs maleriske ådale skabt af Uge Bæk, Slogså og Grønå. Vandrer fra Saksborg til Bylderup-Bov og holder frokost i Lendemark skov.
Se turen her>>

Søndag den 9. juni 2024 har turleder Niels Asmussen en tur på Randbøl hede og Syvårssøerne. Turen er en sløjfetur, hvor vi først og fremmest vandrer i et unikt hedelandskab, som det har set ud i århundreder.
Se turen her>>

Søndag den 9 – 11. juni 2024 har turlederne Kart Arne Winther og Helga Mikkelsen en sheltertur i Klelund Plantage, hvor vi sover blandt ulve. Bemærk der er tilmelding på turen, da deltagerantallet er begrænset.
Se turen her>>

Lørdag den 6. juli 2024 har turleder Preben Rom en tur ha kalder: Sommer i Lindet skov. Vi skal møde sommerskoven, og det er fjerde tur Preben har i Lindet skov – Der kommer vel flere.
Se turen her>>

Juni-måned byder fortsat på bynære ture i Haderslev og Sønderborg.

Hold din turkalender ajour

Nu finder du en komplet oversigt over alle vores ture for februar og marts her på hjemmesiden – To måneder forud.

Det er et mønster vi i afdelingen vil gøre alt for at holde. Derfor hold dig ajour med afdelingens ture her på hjemmesiden.
Det er især vigtigt efter at VandreLiv ikke mere kommer i trykt udgave, men kun digitalt og det uden turoversigt.
Læs mere om det digitale VandreLiv her>>

Nyhedsbrevet

Et mindre antal af medlemmerne af DVL Sønderjylland er ikke tilmeldt nyhedsbrevet.
Læs mere om vores nyhedsbrev her>>

Sværhedsgrader

Flere turledere i DVL Sønderjylland opgiver sværhedsgrader for deres vandreture.
Forstå sværhedsgrader her>>

Sådan får du en aftale om samkørsel

DVL Sønderjylland vil gøre det enkelt at arrangere samkørsel med andre medlemmer i dit nabolag, når du vil med på en vandretur i en anden del af landsdelen.

Derfor har foreningen oprettet en samkørselsgruppe på Google. Det kræver kun tre enkle trin at arrangere samkørsel.
Se hvordan>>

Vandreferie

Indtryk fra vores vandreferie "Læsø, perlen i Kattegat" i 2023.
Indtryk fra vores vandreferie “Læsø, perlen i Kattegat” i 2023.

Dansk Vandrelaug tilbyder vandreferier i Danmark og udlandet.
Ferierne er altid tilrettelagt af vandrere for vandrere, og man skal være medlem af DVL for at deltage. Også turledere i DVL Sønderjylland arrangerer vandreferier.

Den samlede oversigt.