Stiarbejde på Nordsjællandsruten 

I DVL udfolder vi os også med praktisk arbejde på stierne for at sikre, at alle vandrere får en god oplevelse på de udvalgte stier. 

Steen Malmlin og Bente Frænell har fat i Nordsjællandsruten E6. Foto Grethe Aagaard

Steen Malmlin og Bente Frænell har fat i Nordsjællandsruten E6. Foto Grethe Aagaard

Af Grethe Aagaard og Bente Frænell, turledere i DVL København og medlemmer of stiudvalget 

Gennem mange år har DVL vedligeholdt fjernvandrevej E6 fra Korsør over Sjælland. Denne vandrevej blev på et tidspunkt til to fra Roskilde, hvor en går til Kastrup og en går til Helsingør. Den internationale del af E6 er p.t. vedligeholdt fra Sverige til Slovenien. 

DVL Nordsjælland påtog sig at vedligeholde den del af E6, vi kalder Nordsjællandsruten. Mange flittige frivillige har gennem tiden arbejdet med at finde passende vandreruter, stolpeopsætning og skiltning. 

Vildtkamera krævede særlig indsats

At arbejdet med vedligeholdelsen til stadighed kræver en indsats blev meget aktuelt i december 2021, hvor en grundejer i Karlebo opdagede en vandrer på et vildtkamera. Han blev meget fortørnet over, at DVL havde skiltning på markvejen og indsendte en klage. På trods af gode argumenter måtte ruten straks lægges om. Dette blev gjort i juledagene og ruten blev lagt ud på landevejen. 

I marts 2022 holdt stiudvalget møde, hvor sagen blev drøftet og der blev udsendt ønske om flere frivillige til vedligeholdelsesarbejdet på ruten samt hjælp til en bedre omlægning mellem Grønholt og Kirkelte. Grethe Aagaard og Bente Frænell meldte sig, og efter en gennemgangstur samt flere møder blev det vedtaget, at ruten skulle føres gennem Store Dyrehave syd for Hillerød. I april 2022 var vi klar med forslag til skiltning og påbegyndte arbejdet med at kontakte samtlige involverede myndigheder. 

Første klarmelding kom i december 2022 fra én kommune og så i maj 2023 fik vi klarmelding fra Naturstyrelsen. Vi bestilte nye skilte m.m. Sidste godkendelse manglede, og her var der problemer med en privat vej, som ikke ønskede skiltning. Efter en ny gennemgang af området i november 2023, var vi klar med en rute udenom privatvejen og hermed også en af kommunerne. Vi forblev på Naturstyrelsens områder. 

I marts måned 2024 fik vi de nye skilte og opsætningen kunne begynde – de nye sti-vedligeholdere fik undervisning i opsætning af skilte og vidensoverdragelse. 

En meget lang men også spændende opgave er gennemført. Omlægningen har bidraget til en rute gennem smukkere natur og vi er meget glade for resultatet. 

Dansk Vandrelaugs Stiudvalg

Stiudvalget arbejder dedikeret på at forbedre mulighederne for vandring i naturen ved at etablere, overvåge og aktivt markedsføre nye vandreruter. Lokale stiudvalg bidrager med regional indsats, mens kvalitetsstigruppen fokuserer på certificering og offentliggørelse af kvalitetsstier. Samarbejde med nationale og internationale organisationer er centralt for at sikre effektive og attraktive vandreruter. For mere information, besøg dvl.dk/stiudvalget. 

Læs også: Hvilken slags sti er så det?