The National Park Guide Europe

En stor moppedreng af en guide til sydeuropæiske nationalparker - 1,2 kg. Derfor er den først og fremmest egnet til at hente inspiration i, inden du tager afsted på vandreferie.

View ind i en dal. Foto Brian Gade Larsen og Lone Ildved

View ind i en dal. Foto Brian Gade Larsen og Lone Ildved

Af Kirsten Larsen

Bogen The National Park Guide Europe er skrevet af Brian Gade Larsen og Lone Ildved som har brugt 8-9 år på at rejse til de 58 nationalparker. Den dækker Frankrig, Italien, Portugal og Spanien inkl. De Kanariske Øer, Østrig, Slovenien, Schweiz, Malta samt en enkelt park i Tyskland (Berchtesgaden). Og den er på engelsk.

Der er 10 sider til hver park som beskrives efter samme mønster: nogle generelle oplysninger, “top attractions” (dyr, planter, fugle), et kort med 5 vandreruter og ganske kort beskrivelse af dem, en side med praktisk information (fx en klimagraf, adresser, transport, websites), og en tætskrevet side (5-6 punkt skriftstørrelse) med arter som findes i denne park (dyr, fugle, fisk, krybdyr, insekter, flora) med engelske og latinske navne. Disse navne findes også i det store indeks på 46 sider.

3 sværhedsgrader

De beskrevne vandreture er med forfatternes egne ord “vandreture for almindelige mennesker” fordelt på grønne (lette – typisk under 10 km), røde (moderate – typisk 10-20 km) og nogle få sorte (vanskelige – over 20 km eller med mange højdemeter). Turene beskrives på et opslag med et lille kort, nogle fotografier og en side med beskrivelse af de fem ture med en højdekurveskitse.

Beskrivelserne fylder nogle få linjer, så det er ikke en bog der kan bruges til at gå efter. Forfatterne anbefaler at bruge wikiloc.com. Jeg selv bruger som oftest de glimrende guidebøger som findes til mange vandreområder, fx Cicerone eller Sunflower. Der er ofte også apps til vandreture ligesom Viewranger kan bruges.

Bogen indledes med nogle generelle afsnit om hvad nationalparker er og deres klassifikation, og nogle generelle artikler om klima, geologi, flora og fauna. Bogen er spækket med flotte billeder – de fleste dog små – af dyr, planter, fugle og landskaber.

Klik på billederne her og se, hvad du bl.a. kan finde i bogen:

For overblik og nørder

Hvem er målgruppen for denne bog? Ja, det er ikke en bog, du tager med på vandretur i en nationalpark – det er der alt for lidt om den enkelte park til, og bogen er nok også så tung at de fleste vandrere vil afstå fra det.

Men bogen giver et godt overblik over de mange nationalparker, og er man “nørd” inden for fx fugle eller planter, tror jeg at indekset med engelske og latinske navne vil være rigtig fint til at finde den eller de nationalparker hvor en bestemt art findes. Så både for vandrere og for bilister er bogen en fin indgang til flora og fauna i de mange nationalparker.

Bogens indholdsfortegnelse har henvisning til på hvilken side parken beskrives; det tilsvarende findes ikke når man slår op på et lands første side hvor der er kort og liste over parkerne. Så må man enten bladre sig frem eller gå tilbage til den samlede indholdsfortegnelse forrest i bogen. Indekset bag i bogen indeholder ikke stednavne, men som nævnt flere tusinde navne på arter.

Så bogen er nok først og fremmest en bog man bruger inden ferien for at få inspiration til hvilke parker man skal besøge. Især hvis man er interesseret i flora og fauna giver den mulighed for at opdage områder, man måske slet ikke vidste havde en nationalpark.

Der findes andre oversigter over europæiske nationalparker – her et par engelske, men der findes også tyske:

National Geographic Complete National Parks of Europe. – 460 Parks, Including Flora and Fauna, Historic Sites, Scenic Hiking Trails, and More. Af Justin Kavanagh. National Geographic Society, 2020. 536 sider. I denne guide er der kun ½-1 side om hver af de 460 parker i hele Europa, og der er ikke specifikke oplysninger om flora og fauna.

National Parks of Europe. Lonely Planet, 2017. 320 sider. Omfatter 60 parker i hele Europa. Ca. 6 sider (heraf ofte et flot dobbeltopslag med billede) om hver park med lidt om fauna og forslag til ture. Men ligesom de øvrige bøger mest til inspiration for at finde de parker, man skal undersøge nærmere.

Forfattere: Brian Gade Larsen og Lone Ildved
Titel: The National Park Guide
Omfang: 688 sider
Forlag: Original Wild Nature
Pris: 349 kr.

Forfatterne fortæller om arbejdet med bogen og om nationalparker i radioprogrammet “Vildt naturligt” som kan høres på DR Lyd.


DVL’s frivillige anmeldere ser nærmere på udbuddet af bøger om vandring, så du nemmere kan lade dig inspirere og søge viden rette sted.

Find flere boganmeldelser her