Vores bæredygtige fællesskab 

Klima og bæredygtighed handler om mere end vindmøller og elbiler. Det handler også om at skabe bæredygtige mennesker – og sådan nogle mennesker har ofte vandrestøvler på! 

På septembertur ved Boserup Skov. Foto Jens Arrent

På septembertur ved Boserup Skov. Foto Jens Arrent

Af Carsten G. Johansen 

Verden er i forandring. Menneskets udnyttelse af klodens ressourcer har startet en udvikling, som vil ændre mulighederne for vores børn og børnebørn. Vi har alle et ansvar for at bøje udviklingen i mere bæredygtig retning allerede i dag. 

Affaldssortering og kødfri dage er ok, men allervigtigst er det, at vi passer på os selv, så vi har energien og overskuddet til at skabe forandring. At vi er fysisk og psykisk sunde, og at vi kan indgå i fællesskaber. 

Derfor kan dine vandreture med DVL-kammeraterne også være med til at ændre verden. 

Skov og strand ind under huden 

Når vi mødes og vandrer i flok, støtter vi hinandens helbred, mens vi oplever de naturlige omgivelser fra deres bedste side. Vi får faktisk skov og strand ind under huden, og vi opnår en forståelse af, hvad det er, vi skal passe på. Den friske luft. Den blå himmel. En frisk og rørig krop. Samværet med andre mennesker. 

Måske taler du med din vandrekammerat om et interessant køkkentip, som reducerer madspild. Eller I diskuterer fordelene ved lånebiler og kollektiv trafik. En giftfri måde at holde ukrudtet i ave mellem fliserne. Der er meget inspiration at hente gennem socialt samvær, for man kan aldrig vide, hvad andre mennesker har viden om, før man indleder en samtale. 

Men selv hvis I kun taler om jeres børnebørn eller en udflugt til Rebild Bakker, gør I hinanden en tjeneste, når I motiverer hverandre til at holde tempoet – og til at komme igen i næste uge. 

Værdifuld adspredelse 

Hospitaler og sygemeldinger koster samfundet mange millioner hvert år. Og mange ton CO2. 

Raske mennesker er billigere i drift, og de har mere overskud og flere ideer, som kan bidrage til at gøre verden til et bedre sted. Især kan vi gøre noget, når vi står sammen. 

Så tro ikke, at din deltagelse i DVL-aktiviteter blot er adspredelse og underholdning. Selvom noget er sjovt og hyggeligt, kan det godt have en stor nyttevirkning samtidig. Og fællesskab er måske det allermest nyttige, der findes. Sociale relationer skaber energi og initiativ, som har stor indflydelse på vores evne til at ændre vores liv i en positiv retning. 

Vandremotion er bæredygtig motion. Når du vandrer med Dansk Vandrelaug, er du opmærksom på omgivelserne og på at passe på dem. Du er fysisk aktiv og – måske allerbedst – du tanker op med personlig og mental energi, som du kan investere i dit øvrige liv med værdifulde mennesker og ansvarligt, bæredygtigt forbrug

 

Emner