DVL for 50 år siden – del 3
Den 18. maj fyldte Dansk Vandrelaug 90 år. Derfor tager vi her endnu en tur tilbage i tiden og kigger på, hvad vi skrev om og havde fokus på for 50 år siden.
Festlighederne på vores runde fødselsdag har vi desværre måttet aflyse som en af de mange konsekvenser af coronavirussen. Og går vi tilbage til bladene fra maj-juni 1970, finder vi et godt råd, der pludselig er blevet højaktuelt.
– Sig til de unge, at vi skal se Danmark først, sagde kong Christian til Dansk Vandrelaugs stifter, Stig Hansen, i tilbage i 1946.
– Det gøres ikke fra en bil. Man skal ud at cykle og gå. (…) Vi skal hente sundhed og kærlighed til vort eget land. Det er de unge ved at glemme, skrev Stig i Fritidsliv, vores medlemsblad i 1970.
Én vej til DVL-varden
Odense Afdeling, som den fynske del af DVL hed for 50 år siden, havde været på påskeferie i Nordsjælland. Og langfredag gik turen fra Frederiksborg Slot ind til DVL’s varde ved Lille Gribsø i hjertet af Gribskov.
– Vi fandt den om end med besvær, idet vi den første del af turen ikke kunne finde de gule mærker, der afgrænsede ruten. Først da Knud fandt ud af, at vi gik den forkerte vej i forhold til afmærkningen, opdagede vi, at mærkerne var malet på den anden side af træerne, skriver Tove.
Påsken lå i øvrigt i slutningen af marts det år, hvor sneen lå fint omkring den evigt voksende bunke af sten.
Se, hvordan det gik til her:
Giv et træ
Laugsgården i nærheden af Fredensborg var en af DVL’s første investeringer. Den blev købt i 1940 og brugt som vandrehjem.
Stig Hansen var stadig aktiv i foreningen 40 år efter at han havde stiftet DVL. Så i forbindelse med 40-års fødselsdagen opfordrede han til, at man købte et træ til festligholdelsen. Ikke mindst fordi en stor ombygning af vandrehjemmet havde sat sit præg på parken omkring gården.
Træerne kostede en 10’er stykket. Så kunne man til gengæld selv få lov at plante det efter at den medbragte frokost var blevet indtaget. Ved samme lejlighed blev en mindesten, der fejrede købet af Laugsgården, afsløret.
Læs mere fra DVL’s fødselsdagsarkiv her
Popsang på vandrerhjem
Ved fødselsdagsfesten i Håndværkerforeningen kom den daværende landsformand Bendt Larsen i sin tale ind på de ændringer, der var sket på vandrehjemmene i foreningens første 40 år.
– Hvor man før hyggede sig med mandolinen og vandresangbogen, er det nu guitaren og popsangene, transistoren og fjernsynet, der karakteriserer underholdningen. Men sådan skal det vel være i vor moderne tidsalder, sagde han.
Fremtiden havde Bendt ligesom alle andre svært ved at spå om, men han mente, at DVL var nødt til at ”gå ind i campinglivet, for det er det, der også er fremtiden”.
Den evige lagenposedebat
I referatet fra det årlige landsmøde var vandrerhjemmene også oppe at vende – helt specifikt den evige sovepose kontra lagenpose-debat.
– Der kom et forslag om, at man for en merpris skulle udlevere rent sengelinned (…) så kom man ud over problemet med de mere eller måske mest mindre rene lagenposer, som folk har rejst rundt med i 14 dage, lød det.
En del andre regler var også oppe at vende, for ”ungdommen af i dag er forståeligt nok ikke vild med alt for mange reglementer”.
Og på det punkt er der jo ikke sket så meget på de seneste 50 år.
Af Camilla Dam