Hold på varmen og kom afsted 

November og december er et par rå måneder, som vi har tendens til at nyde med søde sager og fed mad i familie og venners selskab. Men den dårlige samvittighed følger med, når vi spiser alt for godt, alt for meget og alt for længe. 

Nærvær i naturen i klingende frost giver overskud og godt humør. Foto Jens Arrent

DVL er nærvær i naturen - her i klingende frost. Foto Jens Arrent

Af Camilla Dam 

Vi sidder tilbagelænet i sofaen og kigger dvask ud på de grå skyer igennem vinduet. Det kan være svært at tage sig sammen, for det er jo råkoldt derude. Men der skal faktisk ikke så meget til for at give dig selv en god oplevelse udenfor. Det handler om lag på lag og om at vælge den rette rute. 

Gode ønsker til juletræet 

Når vi vandrer, arbejder hele kroppen, og vi sveder uanset årstiden. Den fugt skal væk fra huden for at undgå, at vi bliver kolde. Dit inderste tøjlag skal derfor være svedtransporterende. 

Kigger du i en af de mange friluftbutikker, vil du se, at merinoulden vinder mere og mere frem. Et naturmateriale, som evner at regulere kropstemperaturen og suge fugten. Det er dyrt og dejligt, så måske skal det på ønskesedlen til jul. Der findes også inderlag i syntetisk materiale, og fordelen ved det kan være, at det tørrer hurtigere på flerdagesturene. Silke er også en mulighed, hvis selv den blødeste merinould føles kradsende. Og husk, det er både over- og underkrop, som har brug for inderlaget. 

Det næste lag på overkroppen skal isolere mod kulden, samtidig med at det opsuger noget af den fugt, som inderlaget har fjernet fra huden. Det er derfor en fordel, hvis trøjen er både varm, åndbar og svedtransporterende. Og så vælger du tykkelse efter, hvor koldt det er udenfor. 

Med DVL får du masser af rabataftaler til bl.a. friluftbutikker

Klar til vejr og vind 

Som yderste lag har du brug for noget, der kan modstå vind og regn. Eller også skal regntøjet bare ligge i rygsækken, så bukser og jakke blot er vindtætte. Huen og vanterne må nok også med. 

Du går bedst i et par sko eller støvler, som er gået til. Og så får du brug for vand, snacks og gerne noget varmt i en lille termokande. Husk også noget at sidde på, så du hverken bliver våd eller kold under pauserne. Et stykke af et gammelt liggeunderlag er fint, en plastikpose med en avis i eller en af friluftbutikkernes lette og kompakte løsninger. Så er du klar til at nyde den friske luft og, hvad vandreturen ellers byder på. 

Vælg lette løsninger 

Nu mangler du kun det allervigtigste – at vælge en tur, som er let at komme til. Der er ofte en DVL-tur i dit område, men du kan gøre det endnu lettere for dig selv, hvis formen er vigende.

Kig på kortet, vælg og kom afsted

Selvom du kender dine nærmeste stier til hudløshed, ved du til gengæld præcis, hvor strabadserende de er. Derfor er det smart at vælge at følge i andre turlederes fodspor. Overskuelige længder er også væsentlige for motivationen, når du har tilbragt lidt for mange dage i sofaen. 

Afsted med dig. Du ved, du har godt af det! Naturen byder på masser af oplevelser uanset vind og vejr. Når du kommer hjem igen, er humøret med garanti langt højere, og du kan bedre tillade dig at spise et stykke kage til kaffen og en ekstra portion risalamande juleaften.

Og når først du er kommet i gang, er det endnu lettere at kigge på DVL’s lange turoversigt og tage med på ture i det store vandrefællesskab.


Find vej til nye ture og gode stier her 

Vandrestier og vandreruter i Danmark – geografisk
Danmarks bedste stioversigt
Brug tursøgeren til at filtrere i længden på turene

 

 

Emner