Lad nysgerrigheden lede vej igennem historien

Vi kender det sikkert alle. Vi er i fuld i gang med at planlægge årets sommerferie og googler restauranter og museer. For museumsbesøg hører sig til, når vi skal på ferie. Men hvornår har du sidst besøgt dit eget lokale museum? 

Holstebro Museum på tur ud i historien på en mild majaften. Foto Kira Klinkby, Holstebro Museum

Holstebro Museum på tur ud i historien på en mild majaften. Foto Kira Klinkby, Holstebro Museum

Af Mette Klingenberg, Holstebro Museum 

Hvornår er du sidst dykket ned i de historier, som dit eget lokalområde rummer? Når der virkelig går hverdag i den, overser vi nemt den verden, der ligger lige uden for vores egen hoveddør. Det kan Historiske Vandringer 2023 måske være med til at råde bod på. 

I Danmark er der 97 statsanerkendte museer og mange private museer, så mulighederne er mange for at opleve og blive beriget af den helt lokale kulturhistorie. Det er derfor et godt sted at begynde, hvis du er nysgerrig på din egn. Museer bliver ofte beskyldt for at være nogle støvede og lidt elitære institutioner. Men det er vigtigt at huske på, at de rummer både din, min og vores historie, og det lokale museum er dermed et udmærket samlings- og midtpunkt for os alle sammen.

Find straks ud til de spændende Historiske Vandringer

Nærværende fortid 

På Holstebro Museum gør vi en dyd ud af at fortælle og pointere, at Vestjylland ikke er, og aldrig har været, et lukket land. Men derimod en egn, hvor vestjyder til stadighed er draget ud i verden og kommet berigede hjem klar til at drive egnen fremad. Så i en tid, hvor udtryk som udkantsdanmark og det mørke Jylland ofte bliver brugt, er det lokale museum med til at fortælle og bevise en anden sandhed. 

Det er netop her, hvor der er noget på spil, at vi som museum gerne vil møde den lokale befolkning og være med til at vække en nysgerrighed for den historie, der har udspillet sig lige uden for folks hoveddør. Et godt eksempel er nogle af de mange nye parcelhusområder, som er skudt op rundt omkring Holstebro de sidste 20 år. Her er historiens vingesus umiddelbart usynligt. Men når du sidder på terrassen og nyder en kop kaffe i den spæde forårssol og tænker på, at ’her bor vi sgu meget godt!’, griner museumsinspektøren lidt og fortæller, at det er der mange før dig, der har sagt. 

Ofte viser arkæologiske udgravninger, at det, der i dag er en godt placeret byggegrund, også var det for flere tusind år siden. Så er fortiden pludselig nærværende. Den terrasse, som ellers føles så hverdagsagtig, får sin egen plads i historien. Det er den nærhed og umiddelbare forbindelse til fortiden, som museerne gerne vil være med til at åbne for folk. 

Ud i historien 

Derfor opfordrer museerne deres gæster til at fortsætte museumsbesøget ude på de steder, hvor historien rent faktisk fandt sted. På Holstebro Museum kalder vi det for ’Ud i historien’. Her kan du fx bevæge dig ud bag byens idrætscenter og med ét befinde dig på en kæmpe begravelsesplads. Her finder du Døeshøjene, som er en imponerende gruppe af gravhøje fra bronzealderen. Som kupler på jorden ses hele 27 gravhøje på et ganske lille område. Man står bogstaveligt talt midt i højfolkets verden – i grænselandet mellem de levende og døde. Og man kan ikke undgå at blive imponeret over det utroligt store arbejde, familier for over 3000 år siden har lagt i at rejse de store gravhøje som monumenter over deres afdøde slægtninge. Tilbage på museet får du et indblik i nogle af de gravgaver, den døde fik med sig; en dolk og en kniv af bronze samt en kam af horn. Selv i gågaden blandt tøjstativer og caféborde står du i et område, som emmer af historie.

Tag et kig ned ad Skolegade i Holstebro og forestil dig så en gade fyldt med heste, der stod side om side, klar til at blive solgt på et af Holstebros traditionsrige berømte hestemarkeder. Prøv, om du kan høre de mange heste – eller lugte dem. Fornem en gade fyldt med stemmer fra mænd, der var ved at gøre en god handel. For du er nødt til at have fantasien med dig for at fornemme, hvad der er foregået her for mange år siden. Kan du det, bliver din tur gennem midtbyen pludselig mere interessant! 

Berigende ruter 

Når vi sammen går ud på en historisk vandring, ligger det jo i sagens natur, at vi skal ud og høre om noget af det, som har fundet sted på ruten. Vi skal sammen beriges og inspireres af det, og forskellige samtaler vil undervejs tage afsæt i noget af det, som vi har oplevet. Det er denne inspiration og nysgerrighed på et område, som vi skal huske at tage med os hjem. Og så skal vi gøre brug af det i vores hverdag; når vi kører på arbejde, når vi er ude på vores vante løberute, når vi går på café i midtbyen. For med ét er vores egen ’andedam’ måske lige så spændende som det næste feriemål. Dit lokale museum står klar til at åbne denne verden for dig og gøre opmærksom på, at vi er en del af verden, og verden er en del af os. 

På Holstebro Museum finder du i kapitlet om bronzealderen 'Sol over land' bl.a. fortællingen om gravhøjenes rige gravgaver. Foto Ole Mortensen
På Holstebro Museum finder du i kapitlet om bronzealderen ‘Sol over land’ bl.a. fortællingen om gravhøjenes rige gravgaver. Foto Ole Mortensen

Nationalmuseet giver rabat ved køb af billetter online

Medlemmer af Dansk Vandrelaug og deltagere på de Historiske Vandringer kan få 10 % på køb af entrébillet til Nationalmuseet i Ny Vestergade, København og til Frilandsmuseet i Lyngby. Det gælder udelukkende ved onlinekøb. Tast koden HV2023, når du køber din billet på nettet. Koden kan ikke benyttes til arrangementer, køb i museumsbutikken eller lign. Rabatten gælder resten af 2023.