Træstubbe

Vandrere i naturen kommer ofte forbi stubbe efter fældede træer. Selv om det jo i virkeligheden er trist, at årtiers eller måske endda århundreders vækst er blevet afsluttet så hastigt og brutalt, så åbner disse stubbe for indblik i, hvad der foregår inde bag træernes bark.

Kulsvamp. Foto Sten Porse

Kulsvamp har arbejdet sig dybt ind i træstammen. Foto Sten Porse

I det følgende danner billedteksterne en kort oversigt over de mest almindelige ting, man kan se i sådan en stub.

Klik på billederne og få dem i stor størrelse

Skovfyr

Her viser en stub efter skovfyr de typiske træk i helt normalt og sundt ved: yderst barken, så det næsten usynlige vækstlag, så det levende, lyse splintved og inderst det mørkt farvede kerneved.

Tjørnebusk

Her har man skåret en tjørnebusk ned til jorden. Stubben viser, at busken har haft kraftig vækst (årringene er brede), og at den har haft syv hovedgrene. Læg mærke til, at grenene ikke er vokset sammen: hvor bark møder bark kan vækstlaget ikke skabe sammenvoksning. 

Kulsvamp

Kulsvampen har dannet sine knudrede frugtlegemer uden på stammen – og det ser jo ikke så galt ud endda. Men sandheden afsløres på tværsnittet. For her ser man tydeligt, hvor dybt svampens angreb er nået ind. 

Læg dog også mærke til, at træet har forsvaret sig: den mørke zone mellem det angrebne og det sunde ved består af celler som er fyldt op med giftigt fenol, som bremser svampens hærgen.

Larve i ved

Her er det døde ved snart brugt op. Først har forskellige svampe ædt af det, og siden har insektlarver levet af det affald, svampene levner. Nu er larven blotlagt, og sidste fase er nær: om lidt kommer spætter og andre fugle og får sig et godt måltid. 

Alle billeder er taget på vandreture med Aarhus Afdeling.

Af Sten Porse


Sten Porse er uddannet planteskolegartner. Han deler her sin viden om nogle af de naturindtryk og -fænomener, vi møder på vandreturene rundt omkring i landet.


Find mere natur på vandrevejen her