Vandring motionerer tankerne

Sundhed handler ikke kun om de fysiske effekter. Ifølge strategisk storyteller Trine Vendelboe Juul er det også afgørende for vores sundhed, at vi kan slippe tunge tanker og give plads og ro til at reflektere, tænke nyt og rydde op i vores liv. Her er gåture i naturen et vigtigt redskab.

Storywalk-retreat på Helgenæs. Foto Trine Vendelboe Juul

Storywalk-retreat på Helgenæs. Foto Trine Vendelboe Juul

Af Kristine Buske

Hvornår har du sidst motioneret dine tanker? I virkeligheden sker det, hver gang vi går. For vandring bevæger ikke kun kroppen, men kan også sætte skub i den eksistentielle udvikling.

Det mener Trine Vendelboe Juul, der er naturcoach og strategisk storyteller.

Budskabet lyder stort, men man kan starte i det små. Da Trine selv sad hver dag og brainstormede på kommunikative budskaber og tekster på et iltfattigt kontor med hæve-sænke-borde, potteplanter og computerskærme som de eneste inspirationskilder, mærkede hun, at hun havde brug for et stærkere værktøj. Hun bevægede sig ud under åben himmel, og når hun flyttede fødderne, begyndte tankerne også at flytte sig.

– Når du går ud i naturen, bliver den spontane opmærksomhed skærpet. Du får ro i nervesystemet og kan lade bekymringer og tunge tanker fare. Pludselig er du mere åben for at tænke nyt. Har man en udfordring, et skænderi eller en idé, man pønser på, er det som om, det hele løser sig på en lang tur. Så falder tiøren pludselig, og de store problemer hjemmefra ser pludselig små ud. Det er ikke en tom metafor, at der er højt til loftet i naturen, siger Trine og tilføjer:

– Samtidig er naturen rig på symbolik. En bregne, en åkande eller en lille blomst kan vække minder, inspirere og sætte gang i nye idéer.

Benzin til tankerne

Trine har selv mærket, hvordan ilten indendørs svinder ind, så hovedet bliver tungt, og man næsten er ved at banke panden ned i bordet eller falde hen i sin mobiltelefon.

– Ilt er benzin til blodet og til tankerne. Mange filosoffer har gået, mens de har tænkt. Som Kierkegaard der tog sit menneskebad i Københavns mylder eller Aristoteles, der praktiserede gående forelæsninger, siger hun.

Selvom naturen inviterer til kreative tanker, mener Trine alligevel, at det for nogen i det moderne samfund kan være svært at få øje på naturen.

– Man kan nemt leve sit liv på Københavns brosten og besøge en park en gang i mellem. Men hvis vi skal rigtig ud i naturen og opleve dens gevinster, er vi nødt til at opsøge den selv og køre i bil, gå eller cykle til Danmarks naturrige områder.

Skabt til at finde en mening

For at blive klogere på, hvordan naturen påvirker krop og sind, har Trine taget uddannelsen til naturcoach. Det handler om, at naturen både påvirker os fysiologisk, vores adfærd, mentalt og i fællesskab. For vi kommer alle fra naturen, er filosofien. Vi har brug for den. Der er bare én ting, der adskiller os mennesker fra resten af dyreriget.

– Vi har et behov for at skabe mening med vores liv. Kierkegaard sagde engang ”Livet skal leves forlæns for at forstå det baglæns”. Men jeg er ikke helt enig. Vi kan ikke vente med at ligge på dødslejet for at forstå, at vi kunne have taget en anden vej. Naturen kan hjælpe os til at finde den vej, der er rigtig for os hver især.

Et ligeværdigt rum

Det er ikke kun, når vi er alene med naturen, at vi kan udvikle os eksistentielt. Ifølge Trine sker der noget magisk, når vi samles i naturen. Hun nævner en storywalk, hvor deltagerne samledes omkring et bål med lammeskind som underlag. I en time sad de og delte tanker – store som små – som naturen havde sat i gang hos dem.

– Hvis vi havde siddet formelt i en sofa eller over for hinanden ved et bord, tror jeg ikke, vi ville dele lige så meget med hinanden. Naturen er et ligeværdigt rum, hvor man kan arbejde videre med sine tanker sammen uden at behøve at sidde helt tæt og stirre hinanden i øjnene. Man er ikke chef eller medarbejder, man er der bare, som man er og kan få en følelse af forbundethed. Det er sundt at dele sine tanker, hvis man skal flytte sig, siger Trine Vendelboe Juul og tilføjer:

– Når man vandrer sammen, bliver det også mere tilladt med pauser i samtalen. Det kan være, man lige kigger på vandet eller på et træ og er stille sammen.


Læs mere om Trine Vendelboe Juuls koncept på storywalks.dk