Sponsoreret indhold (Hvad er dette?)

Den italienske magi ligger langt fra alfarvej

For Topas’ turleder Gianni Nancesi skal rejseoplevelser i Italien tænde lyset i de rejsendes øjne, fordi de husker noget, de har glemt, og mærker noget, de længes efter.

TOPAS Italien: stilhed og smuk natur i Garfagnanadalen © Topas Travel

Stilhed og smuk natur i Garfagnanadalen © Topas Travel

Sponsoreret indhold fra Topas Travel

Når italienske Gianni Nancesi rejser i sit hjemland, leder han efter stemningen fra sin barndoms landsby; fornemmelsen af eventyr når han klatrede i klipperne, nysgerrigheden ift. de lokale skikke og roen, når han så ud over dale og bjerge.

Det samme søger han efter, når han som turleder hos Topas Travel på 20. år guider de rejsende gennem italienske landskaber og byer.

– Jeg tænker altid: hvor er den regionale ånd? Hvor ligger sjælen gemt? forklarer Gianni Nancesi, der taler flydende dansk, efter at han som ung læste litteraturhistorie og for sjov gik i gang med at lære sproget, da han i sit speciale skulle sammenligne bl.a. dansk og italiensk litteraturs syn på andre folkeslag.

Her er noget, jeg har brug for

Den lokale sjæl finder man ifølge Gianni Nancesi allerbedst, når man sætter tempoet ned og anskuer verden fra nye vinkler. Ja, faktisk ligger magien ofte i blot at flytte sig væk fra alfarvej og opleve landskab og mennesker fra et uopdaget hjørne, hvor de rejsende aldrig har været, og ingen turister kommer.

– Der sker noget særligt, når man kombinerer det oplagte med det mindre oplagte, så man ikke kun viser folk det, de forventer, men også det de ikke kan finde selv og kun opdager, hvis de tilfældigvis kører forkert, siger Gianni Nancesi.

Tag eksempelvis en siciliansk vingård med frodig græsplæne, vajende palmer i haven og udsigt til Etna. Kører du ind på gårdspladsen i din Audi, tænker du måske, at det er et flot sted, og at ejeren må have mange penge, så pænt som der ser ud. Men vandrer du til vingården gennem de store kastanjeskove i tusind meters højde på Etna ad stier med huse bygget af lavasten og skyggefulde rum under trækronerne, sker der noget andet indeni dig, når græsset, huset og vinrankerne pludselig åbner sig i vildnisset.

– Så ser jeg lyset tændes i de rejsendes øjne. Et lys, der siger: Her kunne jeg godt tænke mig at være; her er noget, jeg har brug for. Og på den måde er de både på en fysisk og en mental rejse, der bringer dem tæt på ikke bare Italiens men også deres egen sjæl, siger Gianni Nancesi.

Længsel efter ro og harmoni

Det skyldes ifølge turlederen, at de rejsende søger efter at opleve et miljø – naturmæssigt såvel som menneskeligt – som ikke handler om vores økonomi og finansverden, men hvor de bliver inspireret af autentiske miljøer og mennesker, fordi det får dem til at huske noget, de har glemt, og mærke noget, de længes efter.

– Jeg kan mærke, at gæsterne oplever en hverdag, som er fuld af aftaler, krav og travlhed. Og jeg kan se, at de længes efter større ro og harmoni, som den, de oplever hos mennesker i de lokale samfund, som tjener deres penge på en anden måde. Det sætter sig i deres sjæl, siger han og giver som eksempel landsbyen Roggio i Garfagnana­dalen nord for Lucca. Det er en verden, hvor livsstilen i højere grad er knyttet til fællesskab og ro. Hvor landsbyens folk ser fodbold sammen i baren i stedet for at sidde hjemme hver for sig. Hvor fodboldkampen er en undskyldning for at tale sammen, og hvor synet af folk, der arbejder hårdt, men har en ro i kroppen, som kun findes i folk, der er herrer over deres eget liv, minder de rejsende om noget væsentligt.

– Det er en fælles drøm for mange af de besøgende at tænke deres fremtid et sted som dette, fordi de oplever et miljø, som er anderledes end det, de er vant til hver dag. Og som de ville ønske, de havde del i, fordi det giver dem det, de savner og har brug for, siger Gianni Nancesi. Han mener, at der generelt er gået inflation i rejseoplevelsen, fordi alle nu om dage rejser alle steder hen og tager billeder af alting, og derfor glemmer vi paradoksalt nok ofte det, vi har set.

– Men det, der forandrer dig som menneske, er alt det, man ikke kan tage et billede af: duften, farverne og mødet med andre, som sætter sig i en sjælelig tilstand, der bor indeni dig. Det er dét, jeg leder efter.


Fakta

Garfagnanadalens adstadige skønhed

Ét af de steder, hvor man som rejsende finder lige netop det rolige, autentiske miljø, som lagrer sig i sjælen, er i Garfagnana-dalen, som strækker sig ned gennem den nordlige del af Toscana mellem Appenninerne og De Apuanske Alper.

Hovedstaden i dette bjergområde er Castelnouvo; en by der daterer sig tilbage til det 8. århundrede. Et jordskælv i 1920 og siden Anden Verdens krig ødelagde store dele af byen, men det gamle centrum med bl.a. en seværdig fæstning er bevaret.

I dalen kan man, hvis man havde tiden, i ugevis vandre ad afmærkede stier gennem Toscanas enestående og karakteristiske landskab af bløde, grønne sætere, 600 år gamle kastanje- og valnøddeskove, dramatiske bjergformationer og fine, pastelfarvede kystlandsbyer.

Her går livet sin rolige, vante gang, og måske er det derfor, at Garfagnana-området ofte beskrives med sætningen ”dove il tempo non corre…”, som betyder ”hvor tiden står stille…”.

Oplev Garfagnanadalen på vandreferien ’Italien – La Fontanella – En ægte perle i Toscana’

Topas Travel laver aktive fællesrejser med dansk turleder til hele verden.

 Oplev Topas’ rejseunivers på topas.dk

Emner