Fyn er fin på Øhavsstien 

På Sydfyn og de nærmeste øer er der etableret en unik 220 km lang vandrerute, Øhavsstien. Smukt beliggende og let tilgængelig, og den kan bruges året rundt. Her følger en lokalkendts anbefalinger. 

Denne vej på Øhavsstien. Foto Geopark Det Sydfynske Øhav.

Denne vej på Øhavsstien. Foto Geopark Det Sydfynske Øhav.

Af Marianne Heide 

Stien går fra Falsled til Lundeborg med mulighed for afstikkere til Tåsinge og Langeland, som er brofaste. Vil man have Ærø med, må man tage en af de tre færger. Øhavsstien er overalt velafmærket. Den snor sig gennem smuk og varieret natur, kulturlandskab, langs kyst, over bakkedrag med storslået udsigt over Øhavet. 

Mange forskellige guider 

Der er udgivet syv foldere med kort og turbeskrivelser om Øhavsstien. Folderne kan hentes på visitfyn.dk eller på lokale turistbureauer. De findes som regel også i ”postkasser” ved rutestart. 

På VisitFyn henvises der til den. Desværre ser den ud til at være udsolgt i øjeblikket. Du kan dog downloade og printe de syv foldere – inkl. kort på samme VisitFyn-side. 

Man kan også downloade appen Geopark Det Sydfynske Øhav. Guiden er gratis og findes til både Android og iPhone. Ved at søge øhavsstien på nettet kommer også mange nyttige links frem. 

NaturTurisme I/S har udgivet en guidebog, som jeg varmt vil anbefale: Øhavsstien. En vandretur rundt om Det Sydfynske Øhav. 

Guidebogen indeholder 21 turbeskrivelser med detaljerede kortudsnit og praktiske informationer. Den giver inspiration og hjælp til planlægning af vandreturen med og uden børn. Der medfølger et godt og detaljeret oversigtskort over hele området, som er fint at have med på turen. På kortet er afmærket P, WC, sheltere, teltpladser, ”kaffepletter”, bade- og overnatningsmuligheder, spisesteder og offentlig transport m.m. Bogen fås hos Svendborg Turistbureau på visitsvendborg.dk til 175 kr. 

Langs hele Øhavsstien er der fine muligheder for at lave afstikkere fra ruten. Man kan slå sine egne krøller undervejs. 

Tag til Tåsinge 

Øhavsstien kan varmt anbefales til en dagsetape eller flerdagstur. Man kan i princippet starte hvor som helst og gå så langt, man har lyst. 

En af mine favoritture går fra Svendborg til Lundby på Tåsinge, 15 km. Den er både historisk og naturmæssigt spændende. 

Man starter med at gå over Svendborgsundbroen (gratis parkering under broen på Sankt Jørgens Vej) til Tåsinge. Fra broen har man formidabel udsigt over Svendborg by og havn samt øhavet. Man kommer gennem den gamle færgeby Vindeby og videre til Troense, en stolt skipperby med frugtavl anlagt af baron Niels Juel fra Valdemars Slot. Ruten går forbi slottet og gennem Nørreskoven, hvor Elvira Madigan og Sixten Sparre endte deres liv. Turen slutter i Lundby, hvorfra der går bus tilbage til start. 

Vil man have en kortere rute kan man tage en bid af tur 8: Svendborg Havn-Vejstrup. Start i havnen, følg Christiansmindestien med de weberske villaer – tre flotte villaer oprindelig tilhørende Theobald C. F. Weber – erhvervsmand og plantageejer (æbler m.m.). Videre ad jernbanestien i Hallindskoven. Man kan vende her og følge jernbanestien hele vejen tilbage eller fortsætte til Svendborg Natur og Miljøskole, Skårup Skovmølle. Samme tur tilbage eller med lidt variation. 

Man kan også købe en arrangeret pakketur med overnatning, forplejning og bagagetransport. DVL laver jævnligt vandreferier langs Øhavsstien (se dvl.dk/ferier), men der er også andre muligheder. 

God vandretur! 


Se mere om Øhavsstien her 

 

Emner