Gå din egen vej med DR

Bliv inspireret af tre kvinder, som taber op til 10 kg ved at gå en tur dagligt i tre måneder. DR-programmet Sundhedsmagasinet har kigget på de mange positive effekter ved at vandre.

Tanja kommer frem til, at det er lækkert at gå i Sundhedsmagasinet: Gå din egen vej. Foto Type 2/DR

Tanja kommer frem til, at det er lækkert at gå i Sundhedsmagasinet: Gå din egen vej. Foto Type 2/DR

Vi ved det godt – at vandre er sundt. Det kan vi se på alle de smil og glade ansigter, vi møder undervejs på tur med DVL. Og det mærker vi på egen krop, når vi kommer hjem igen.

Lægevidenskaben bakker os op – der er masser af gode grunde til, at det føles godt. DR-programmet Sundhedsmagasinet påviser med et simpelt eksperiment, hvor lidt der egentlig skal til for at øge sundheden betragteligt hos tre kvinder, der ellers ikke motionerer i dagligdagen.

En er sygemeldt med stress, en sidder for meget i sofaen og en har begyndende diabetes. Alle tre skal de hver dag gå en tur i raskt tempo i tre måneder.

– I den tredje uge regnede det. Der var det lidt svært at komme afsted. Men siden har det faktisk ikke regnet, og så synes jeg, det er bare lækkert at gå, siger deltageren Tanja til DR.

Gået fra diabetes

Den positive effekt er synlig på de tal, som Center for Aktiv Sundhed analyserer for de tre deltagere til slut.

Tanja er på den korte periode gået fra et forstadie til diabetes 2, hun har hævet sit kondital og så har hun efterladt 8 kilo rent fedt på sin vandresti.

Alle tre deltagere har fået meget håndgribelige beviser for, hvor positivt det er at vandre.

– De her kvinder har fået både fysisk og mental sundhed. De har tabt sig op til 10 kilo i vægt, de har øget deres kondition, forbedret deres blodsukker – en af dem er gået fra prædiabetes til ingen tegn på diabetes og to af dem har fået normaliseret deres kolesterol, siger leder af Center for Aktiv Sundhed, professor Bente Klarlund Pedersen i programmet.

Bliv inspireret af de tre kvinder – se hele udsendelsen ’Gå din egen vej’ her.

Få godt selskab på turen hos DVL

Hvis du har svært ved at komme i gang med at gå, kan godt selskab på turen gøre en stor forskel. Det kan vi garantere, du får med Dansk Vandrelaug.

Der er stor forskel på længden af de ca. 2500 årlige vandreture, derfor er det en god ide at indstille turvælgeren til det kilometerantal, som du regner med, du kan gå.

Brug turvælgerens muligheder for at specificere din søgning.
Brug turvælgerens muligheder for at specificere din søgning.

Når søgeresultatet er kommet frem, vælger du fanen Vis på kort og zoomer ind på dit område for at finde vandreture i dit nærområde.

Turvælgeren viser her et billede af DVL's kommende ture på mellem 1-8 km.
Turvælgeren viser her et billede af DVL’s kommende ture på mellem 1-8 km. Klik på billedet så får du samme resultat.

En ny amerikansk undersøgelse viser i øvrigt, at kvinder over 60 år mindsker risikoen for tidlig død signifikant blot ved at vandre mindst 4400 skridt om dagen.

Af Camilla Dam