Gang i Europa

Flere og flere krydser grænser og kulturer til fods. Her sætter vi kikkerten for øjet og skuer ud i Europa.

Skotland 2018 Foto Rie Lambæk Mikkelsen

Skotland 2018. Foto Rie Lambæk Mikkelsen.

Generelt er der en stigende bevidsthed om, at det er godt at være sund. Alligevel falder befolkningernes sundhedsmæssige tilstand. Det er Europa-Kommissionen meget bevidst om. Der er derfor iværksat flere tiltag, der skal få folk til at motionere.

#BEACTIVE er et af dem. Den europæiske sportsuge tilbyder masser af aktiviteter hvert år fra den 23.-30. september. Og DVL deltager og synliggør vores vandreture under hashtagget #beactive.

Flere og flere vandrer ude i verden, og der bliver flere og flere registrerede vandrere i Europa.

I den europæiske vandreorganisation European Rambler’s Association, ERA, er det velkendt, at det er mere og mere populært at vandre. Det er ikke er et modefænomen, men en trend, der vil fortsætte. Folk søger ud i naturen for at komme væk fra en travl hverdag. Især er vandreture populære, idet vandring giver ro og fordybelse, ligesom man kommer tæt på naturen.

Vandreturismen vokser

Vandring har greb om alle aldersgrupper. Især tager de unge på trekking-ture med al bagagen på ryggen. De ældre foretrækker som regel de mere luksuriøse ruter, hvor man sover i en god seng og får noget god mad. Samlet set vokser vandreturismen for de fleste befolkningsgrupper. Og det kan derfor ofte være svært at finde de gode vandreruter i mylderet. Søger man på Google, bliver man nemt mere forvirret end hjulpet. Mange turistorganisationer arrangerer derfor guidede vandreture. Du kan også finde mange gode vandreruter i Europa her på dvl.dk.

Vandrerne kræver stadig højere kvalitet. De vil være sikre på, at der er kvalitet hele vejen igennem, når de skal på vandretur i Europa. Det betyder bl.a., at de certificerede vandreruter efterspørges i stor stil og i stigende omfang. De certificerede vandreruter hedder Leading Quality Trails, Best of Europe og kan findes på ERA’s hjemmeside.

Den stigende efterspørgsel efter kvalitet gør også, at der på europæisk plan nu arbejdes på at skabe kvalitetsregioner samt de kortere kvalitetsstier. Begge skal certificeres efter en fælles europæisk standard, som sættes af ERA. Det forventes, at kvalitetsregionerne og kvalitetsstierne er klar til europæisk certificering om et par år.

DVL går også på vandreferie – tag med her

Vi krydser grænser og kulturer

Fri adgang til naturen har ikke altid været en selvfølge i Europa. F.eks. kunne man i de baltiske lande under den kolde krig ikke komme ud til strandene, og under krigene i det tidligere Jugoslavien var meget af naturen dækket af miner. Det var heller ikke muligt frit at passere visse landegrænser.

Det er glædeligvis blevet meget bedre. Især kan man med de lange vandreruter ofte krydse grænser og opleve mange og forskellige kulturer. Fjernvandrevejene og pilgrimsruterne forbinder netop mange kulturer og mennesker. De er under konstant udvikling og forbedring.

De er ofte oversete, men er unikke perler for gode og anderledes vandreoplevelser. Se bare E9 langs kysten i Baltikum, Frankrig eller Portugal, prøv E2 eller E8 i Storbritannien og Irland, tag E12 langs Middelhavet eller begiv dig ud på dele af en af de andre fjernvandreveje igennem Europa. De unikke vandreoplevelser ligger også i vores egen baghave via E1 og E6 igennem Danmark.

Af Steen Kobberø-Hansen

Emner