Gode oplevelser og godt humør i al slags vejr

Tre af Dansk Vandrelaugs frivillige turledere giver deres bud på, hvorfor de holder så meget af at vandre med de andre medlemmer.

Mai Koreska

”Følg med os til gode oplevelser i al slags vejr. Dansk Vandrelaug tager dig med til bedre sundhed og godt humør.”

Måske har du set det statement i vores Facebook-gruppe, hvor det bliver brugt til at forsøge at indkapsle, hvad det er ved aktiviteterne på vandrestien, vi holder så meget af.

Medlemsbladet VandreLiv har bedt tre af vores meget aktive frivillige turledere om at sætte endnu flere ord på:

Mai Koreska, 37 år. Jeg har vandret i 36 år – hvis man tæller, fra da jeg som 1-årig sad på min fars ryg. Havde dog en lang pause efter gymnasiet og genoptog så vandringen for 4½ år siden.

Hvad er det bedste ved at vandre?

Jeg får sådan en helt utrolig fornemmelse af frihed, når jeg står dér midt i naturen. Det der med, at jeg ikke skal andet end at nyde synet af den smukke natur og samtidig kan mærke, at jeg bruger kroppen. Det er fedt!

Hvornår gibber det i kroppen for at komme ud i naturen?

Det gør det rigtig tit! Nogle gange kan det ligefrem være som sådan en craving. Som da jeg var gravid og bare måtte have guacamole! Så ved jeg, at det er tid, og så må det bare presses ind. Også selv om det kun kan blive en times tid.

Weekend med venner på vandretur

Hvem er bedst at vandre med? En gruppe, et par venner eller alene – og hvorfor?

Da jeg genoptog vandringen i 2012, blev jeg hurtigt glad for Dansk Vandrelaugs ture, som bød på en blanding af fantastisk natur, tiltrængt motion og dejlige mennesker. Det er hyggeligt og uforpligtende at vandre i en gruppe. Man følger bare med og skal ikke koncentrere sig om at finde vej. Man kan gå og hyggesnakke med nogen eller trække sig lidt tilbage, hvis man har mere lyst til det.

Vandreturene med vennerne er nogle af mine allerhyggeligste stunder. Det er virkelig noget, jeg ser frem til. Vi er typisk afsted en weekend, og om aftenen nyder vi gerne et dejligt måltid mad og åbner en velfortjent flaske vin eller to. Så skal verdenssituationen naturligvis også lige ordnes. Det giver en helt anden ro og tid til at nyde hinanden og naturen, når man er væk i lidt længere tid.

Afkobling og frirum
Jeg ville dog aldrig undvære mine alene-ture. Dér får jeg virkelig koblet fra. Den stilhed, man kan opleve, og den der følelse af at have skoven helt for sig selv! Den er helt uvurderlig. Det kan både være på vej hjem efter en hård dag, hvor jeg lige skal stresse af. Eller det kan være, at jeg bare har lyst til at komme af sted. Det er også de ture, hvor jeg virkelig begiver mig ud på eventyr, fordi jeg lige skal se, om man kan komme ind igennem et krat eller se, hvor en lille sti fører hen…

Hvad giver det at vandre: Mentalt velvære, god styrke og motion eller?

Som enlig mor har jeg ikke mulighed for at gå til sport i hverdagen. Derfor passer det mig rigtig fint, at jeg kan dyrke motion ved at tage på tur, når jeg har tid og lyst. Det er også mit frirum, hvor jeg kobler af fra hverdagens fyldte vasketøjskurve, og hvad der ellers måtte hobe sig op. Efterhånden er en stor del af mit sociale liv også blevet en del af det at vandre, så der er mange behov, der bliver dækket.

Styrker sjæl og krop

Birgit Kirkegaard: Jeg har altid været glad for at vandre i naturen og blev medlem af Dansk Vandrelaug i 2009.

Hvad er det bedste ved at vandre?

Det er dejligt at vandre. At komme ud og mærke lyset, vinden og naturens lyde. At opsøge smukke og interessante steder. At bruge sin krop aktivt i timevis.

Hvornår gibber det i kroppen for at komme ud i naturen?

Det er en fantastisk måde at bruge sin krop og sine sanser. Kroppen styrkes på en skånsom måde og man bliver stærk i sjæl og krop.

Hvem er bedst at vandre med? En gruppe, et par venner eller alene – og hvorfor?

Jeg vandrer både alene, sammen med én eller i en flok. Alle muligheder er dejlige til hver sin tid.

Hvad giver det at vandre: Mentalt velvære, god styrke og motion eller?

Selv at bestemme, hvor jeg vil hen lige denne dag, at planlægge en tur, man vil vise andre, eller deltage på en ført tur, hvor man bare kan slappe af og blive underholdt i godt selskab.

Jeg tager afsted ved hver en lejlighed. Har vandrestøvlerne med i bagagerummet, så jeg kan bremse op og udforske et område, jeg kommer forbi.

Træt på en god måde

Anna Kirstine Lauridsen, 42 år, har vandret i 15 år i Dansk Vandrelaug.

Hvad er det bedste ved at vandre?

Det bedste for mig ved at vandre er at komme ud i den friske luft, og motionsformen bare at gå gør, at man kan koble godt af og giver godt velvære. Der er ikke samme pres og krav om præstation, som der kan være i andre sportsgrene.

Vi oplever også ofte, med den lille gruppe af vandrere, at komme tæt på dyrene, og det holder jeg meget af. Og det sociale, som findes i Dansk Vandrelaug og som vi f.eks. har på weekendture, holder jeg meget af.

Hvornår gibber det i kroppen for at komme ud i naturen?

Vi kan desværre ikke kun gå, når vejret arter sig, men når man først er kommet afsted og har oplevet naturen, så er der et dejligt velvære i at komme ind i varmen igen til aften. Man er træt på en god måde. I det gode vejr dukker lysten til at komme ud helt naturligt op.

Lærer hinanden at kende på turene
Hvem er bedst at vandre med? En gruppe, et par venner eller alene – og hvorfor?

Jeg må som turleder jo se på nye områder og går derfor en del alene på disse ture. Her opleves naturen nok mere, da man jo ikke går og snakker, og det kan være rart med denne fordybelse engang i mellem. Men ellers går vi jo som en gruppe på vores ture og får her vendt mange ting, også personlige, og kan lære hinanden godt at kende.

Hvad giver det at vandre: Mentalt velvære, god styrke og motion eller?

Vandring giver for mig hovedsaglig mentalt velvære på anden måde end anden sport. Men også motion og styrke, samt at gå i ujævnt terræn, som styrker ens balance.

Af Carsten G. Johansen