God mad og motion går godt sammen i Rold Skov

Nordjylland har fået sin første gastronomiske kvalitetssti. Billetterne blev revet væk, da den gastronomiske kvalitetssti i Rold Skov skulle åbnes med en ceremoni ved Rebildhus.

Sol og skygge ved festpladsen Rebild Bakker efterår 2015. Foto: Rebild Kommune

Sol og skygge på festpladsen Rebild Bakker. Foto: Rebild Kommune

60 glade og lækkersultne vandrere stod klar ved åbningen den 4. april kl. 10, hvor de fik udleveret en madpakkepose, inden de skulle ud af gå på den 14 km lange sti, som forbinder Rebildhus med Mosskovpavillonen og Rold Storkro igennem skoven.

Faktisk var indvielsen af kvalitetsstien så populær, at der var 20 på ventelisten. Men Lone Ullits Nielsen var hurtig til at melde sig og har taget turen helt fra Langå, 70 km længere sydpå.

– Det er en god ting med lidt spisning og så lidt motion samtidig. Vi har somme tider overnattet heroppe i skoven, det er et dejligt sted. Mad betyder jo også meget for os, og vi vil også gerne ud at røre os og prøve lidt nyt og anderledes, så vi glæder os rigtig meget, siger hun til P4 Nordjylland.

Madglæde harmonerer med motion
Rold Storkros ejer, Jørgen Pedersen, er sikker på, det vil strømme ind med vandre- og madglade mennesker med åbningen af den nye kvalitetssti.

– Vi er jo en nation af madglade mennesker og glemmer måske en gange i mellem, at det skal sætte sig på fornuftig vis. Det vil sige, man skal ud at røre sig, og området her er jo fantastisk til det. Så jeg syntes, det var en genial ide, man fik fra Dansk Vandrelaug, at lave en gastronomisk rute, siger han ved åbningen.

Kvalitetssti-logoHør hele første del af P4 Nordjyllands reportage fra åbningen her.

Inspirationen til den nye kvalitetssti kom fra det midtjyske.

– Der var lavet en lille en nede ved Hald Sø omkring Niels Bugges Kro, og jeg har gået her i Rold Skov mange gange og tænkte, den ligger lige for – Rold Storkro, Mosskovpavillonen og Rebildhus, siger idemanden bag landets anden gastronomiske kvalitetssti, Frank Hytten, fra DVL Aalborg.

Og de 60 heldige på åbningsturen kunne se frem at se Rold Skov fra sin bedste forårsside, mens de stejle bakker udfordrede vandrerne og gav appetit til frokosten – tivolimad (rugbrød med fisk og rejer) i Mosskovpavillonen. Derefter gik det videre til Rold Storkro, hvor der ventede kaffe og kage.

Kvaliteten skal spredes i hele landet
Landsformand Steen Kobberø-Hansen var ligeledes med til at åbne landets 18. kvalitetssti. Han anbefaler varmt en vandretur på en af de certificerede stier, for de har et ekstra højt niveau.

– Der er en masse kriterier, der skal være opfyldt, for at det kan blive en kvalitetssti – en masse gode naturoplevelser, kulturoplevelser og andre ting, man er sikker på at opnå, når man går på en kvalitetssti.

– Håbet er, at vi kommer op over 100 (kvalitetsstier, red.). Der er 98 kommuner, så der bør være én i hver kommune, men med de forskellige slags stier, så håber jeg, vi kan komme op på langt over 100 over tid, siger han.

Anden del af P4 Nordjyllands reportage fra åbningen finder du her.

Kriterier of kvalitetsstier

Med åbningen af Rold Skov har vi i Dansk Vandrelaug certificeret 18 kvalitetsstier – 7 vandrestier, 9 naturstier og så nu 2 gastronomiske stier. Kriterierne er også fastlagt for en kultursti, familiesti og komfortsti, men dem har vi endnu til gode at gå på.

En kvalitetssti forløber altid i naturen langt væk fra trafikstøj og industriområder. De er mellem 4 og 20 km lange og indeholder en række gode oplevelser afhængigt af tema. Find din nærmeste kvalitetssti og læs alt om konceptet her.

TV2 Nord gik også med til premieren på Rold Skovs gastronomiske kvalitetssti – se videoen her.

Af Camilla Dam