Prøv noget nyt: Tag på tur med Dansk Vandrelaug

Ni ud af ti danskere går tur i fritiden, og vi gør det i hele landet. Men langt de færreste gør det i foreningsregi. Det viser en stor undersøgelse af danskernes bevægelsesvaner lavet af Syddansk Universitet.

Toptur i Københavns Nordhavn. Foto Bente Michelsen

Toptur i Københavns Nordhavn. Foto Bente Michelsen

Godt 163.000 unge og voksne over 15 år har besvaret spørgsmål om deres bevægelsesvaner. Og undersøgelsen viser, at der er stor forskel på, hvor meget vi bevæger os fra kommune til kommune, når det handler om løb og cykling.

Vi elsker at gå

Men gå- og vandreture benytter vi os nogenlunde ligeligt af i hele landet.

Og 71 procent af turene foregår i moderat tempo, imens 22 % går i et hurtigt tempo. Og andelen af disse motionister, der går/vandrer mindst 3 gange om ugen er en forholdsvis stor – 42 % i moderat tempo, og 37 % i hurtigt tempo.

Undersøgelsen viser også, at det at gå ture i moderat tempo er en social aktivitet, især imellem partnere, venner og bekendte. Men det er sjældent en organiseret aktivitet, altså via en forening. Og det overrasker os i Dansk Vandrelaug, som jo bugner med guidede ture i moderat tempo – lige til at gå til i hele landet.

Folk går primært for at gøre noget godt for sig selv, for at vedligeholde og forbedre sundheden og fordi de kan lide aktiviteten.

Vandrernes Dag er for dig

I Dansk Vandrelaug arrangerer vores mange frivillige omkring 2.500 vandreture om året. De fleste foregår i et moderat tempo, men der er også ture, hvor pulsen kommer op.

Og når du vandrer en tur med os, opdager du garanteret nye stier og spor. Det gør godt for krop og sjæl at vandre i vores selskab.

Den 19. september kan du prøve af, hvordan det er at vandre sammen i en forening, når vi afholder den årlige Vandrernes Dag i hele landet. Her er det gratis at gå med på vores ture. Hvis du ikke kan vente, har du også mulighed for at gå med alle andre dage i året – en prøvetur koster blot 30 kr.


Forskningsprojektet ’Danmark i bevægelse’ er lavet af Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) på Syddansk Universitets Institut for Idræt og Biomekanik. 404.000 borgere modtog spørgeskemaet i oktober/november 2020, og 40 procent har besvaret den.

Emner