Alle kan lære at gå – igen
Janne Dehns kursus om ‘Statik – kunsten at bruge sin krop rigtigt’, har udviklet sig til en stor succes blandt Dansk Vandrelaugs medlemmer i de senere år.
Statik er egentlig et begreb, som hører hjemme i fysikkens verden. ”Læren om legemer i ligevægt”, som det kan oversættes, er et redskab, der bl.a. benyttes af arkitekter og ingeniører, når de beregner en konstruktion. Men et menneskeligt legeme skal også kende sin ligevægt, forklarer Janne Dehn – zoneterapeut, massør og underviser på en serie meget søgte kurser hos Dansk Vandrelaug.
Overlæge Flemming Vestberg, som udviklede teorien og teknikken bag statik, var meget interesseret i arkitektur. Og det er nogle af principperne fra bygningskonstruktion, han fandt ud af at overføre til den menneskelige fysik, forklarer Janne Dehn.
Enkle øvelser – stor effekt
Princippet er simpelt: Det gælder om hele tiden at have sin krop i en vinkel, så belastningen ligger korrekt på de menisker, diskusskiver og andre naturlige støddæmpere, vi har i kroppen. Ellers forplanter stød og belastninger sig forkert, så de medfører ekstra slid på kroppen. Ikke kun på knoglerne, men også på muskler og sener overalt i kroppen.
– Hvis man har en dårlig holdning i ryggen eller skuldrene, kan det betyde at nogle af musklerne i kroppen er i konstant spænding. Men meningen er, at muskler skal være skiftevis spændte og afslappede. Så en dårlig holdning igennem flere år kan føre til en masse skavanker og smerter i hele bevægeapparatet, siger Janne Dehn.
Den gode nyhed er, at hendes øvelser er næsten lige så enkle som principperne for statikken. Den dårlige nyhed er, at du er nødt til at gøre en indsats selv – og gennem længere tid – hvis du vil have maksimal effekt af læren om statik.
Det er der heldigvis mange, som bliver motiverede til, når de har deltaget i Janne Dehns kurser.
Teknikker gjorde stor forskel
Dansk Vandrelaug har fået talrige henvendelser fra deltagere, som roser kurset og takker for den effekt, det har haft hos dem. En af de tilfredse deltagere er Bodil Holt, som havde vandret i mange år, men var på nippet til at stoppe, da hun meldte sig til kurset i 2013. Hendes slidgigt i knæene var blevet rigtig slem på det tidspunkt.
– Det kan siges helt enkelt: Hvis det ikke var for det kursus, havde jeg ikke kunnet vandre i dag.
– Jeg havde mange dårlige vaner – opstået gennem mange år. De forskellige øvelser handlede om konkrete bevægelser og stillinger: At fødderne peger lige frem, at man lægger vægten rigtigt på foden, hælder overkroppen lidt fremad, bevæger armene rigtigt. Jeg var omhyggelig med at blive ved med at gøre øvelserne, fortæller Bodil.
Bodil slår fast, at hun går både hurtigere og længere i dag, end hun var i stand til, før hun lærte om statik. De smerter, hun tidligere oplevede på vandreturen, er blevet mindre.
Og hun supplerer sin vandring med anden træning, som også har en positiv effekt. – Jeg minder stadig mig selv om teknikkerne hver eneste gang jeg er af sted på tur. Og så anbefaler jeg kurset i varme vendinger til andre vandrere, siger hun.
Succes når ændrer én ting
For Janne Dehn har det været en succeshistorie at tilrettelægge kurser for Dansk Vandrelaug. Sidste år havde hun fire fuldtegnede hold, og hun ser ud til at kunne få endnu flere i år. Hun er glad for at se, hvad en halv dags undervisning kan betyde for hendes deltagere.
– For mig er det en succes, hvis bare deltagerne går hjem med lyst til at ændre én ting ved deres statik. Det er naturligvis meget vigtigt, at de fortsætter med øvelserne, når de kommer hjem – og det er nok også det allersværeste, siger hun.
Men når det gælder motivationen, er det en gave at undervise Dansk Vandrelaugs medlemmer – det er folk, som godt kan mande sig op til at træne videre, hvis det kan hjælpe dem til at blive mere rørige, smiler Janne Dehn.
Nina fik mod på Caminoen
Nina Madsen var forholdsvist nyt medlem i Dansk Vandrelaug, da hun i 2014 meldte sig til kurset om at bruge sin krop rigtigt på vandring. Hun havde ikke egentlige, fysiske problemer, men hun vurderede, at det ville komme hende til gavn med lidt viden om, hvordan man bruger sin energi fornuftigt.
– Jeg ville gerne vide, hvordan jeg skulle forberede min krop til de lidt længere ture. Janne Dehn var meget inspirerende, og efter kurset arbejdede jeg videre med det, jeg havde lært. Jeg kan tydeligt mærke, at jeg har fået en bedre holdning i f.eks. ryg og nakke, og jeg er ikke tilbøjelig til at få et vrid i knæet, fortæller Nina Madsen.
Hun vandrer for tiden to gange 10-15 km om ugen samt nogle kortere ture. For hendes vandreaktivitet er temmelig målrettet i 2015.
– Jeg skal gå Caminoen her i foråret. Alle 800 km, hvis jeg kan klare det. Jeg har fået mulighed for 6 ugers ferie, så nu får jeg mulighed for at opfylde en drøm, jeg har haft siden jeg var helt ung, siger en spændt Nina Madsen.
Som et led i sine forberedelser har hun bl.a. opsøgt Janne Dehn til en privat konsultation.
– Jeg havde rygsækken med, og så vandrede vi en tur sammen, hvor Janne kunne vise, hvad jeg skal huske at arbejde med, siger Nina Madsen.
Af Carsten Johansen